Hyppää sisältöön

George Floydin kumppani kertoi oikeudessa pariskunnan opioidiriippuvuudesta – ex-poliisin puolustuksen mukaan Floydin kuolema johtui yliannostuksesta

Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin oikeudenkäynnissä kuultiin torstaina lisää todistajia.

George Floydin kuolemasta syytetyn poliisi Derek Chauvinin oikeudenkäynti alkoi Minneapolisissa tällä viikolla. Mielenosoittajat asettivat kukkia ja ripustivat julisteita aitaan, joka ympäröi oikeustaloa. Kuva: Craig Lassig / EPA

Pidätystilanteessa kuolleen mustan miehen George Floydin kuolemasta syytetyn ex-poliisin puolustuksen mukaan Floydin kuolema johtui lääkkeiden yliannostuksesta.

Oikeudenkäynti entistä poliisiä Derek Chauvinia vastaan jatkui Yhdysvaltojen Minneapolisissa torstaina, jolloin kuultiin jälleen todistajia. Torstaina oikeudessa kuultiin ensihoitajia, poliisijohtoa sekä edesmenneen Floydin kumppania.

Floydin kuolinsyyn on odotettu nousevan keskeiseksi kysymykseksi oikeudenkäynnissä.

Courteney Ross, Floydin kumppani lähes kolmen vuoden ajalta, kertoi oikeudessa muun muassa parin tapaamisesta ja yhteiselosta sekä kuinka he olivat riippuvaisia opioidikipulääkkeistä. Rossin mukaan he yrittivät päästä eroon riippuvuudesta useamman kerran.

– Meidän tarinamme on klassinen tarina siitä, kuinka monet ihmiset tulevat riippuvaisiksi opioideista. Me molemmat kärsimme kroonisesta kivusta. Minun kipuni oli niskassa ja hänen kipunsa oli selässä, Ross kertoi pariskunnan elämästä.

Rossin mukaan Floyd oli maaliskuussa sairaalassa usean päivän ajan yliannostuksen takia, mutta oli tämän jälkeen taas lääkkeistä kuivilla. Rossin arvion mukaan Floyd oli alkanut käyttämään kipulääkkeitä jälleen pari viikkoa ennen kuolemaansa.

Syyttäjät toivat Rossin oikeuteen todistajaksi inhimillistääkseen Floydia valamiehistölle sekä selittääkseen hänen lääkkeiden käyttöään. Chauvinin puolustus esitti Rossille kysymyksiä erityisesti Floydin lääkkeiden käytöstä todistaakseen kuolinsyyn johtuneen yliannostuksesta.

– Kymmenet tuhannet amerikkalaiset kamppailevat itselääkityksen ja opioidien väärinkäytön kanssa, ja heitä kohdellaan arvokkaasti, kunnioittavasti ja tukien, ei julmuudella, Floydin omaisten asianajajat sanoivat lausunnossa myöhemmin.

Oikeuslääkärin mukaan Floydin kuolema oli henkirikos. Kuolinsyyntutkijan raportissa listattiin useita seikkoja "merkittäviksi olosuhteiksi", jotka vaikuttivat Floydin kuolemaan. Raportin mukaan hänellä oli sydänsairaus ja korkea verenpaine. Lisäksi hänen elimistöstään löytyi erittäin voimakasta opioidia fentanyyliä sekä metamfetamiinia.

Floydin perheen tilaamasta ruumiinavausraportista käy puolestaan ilmi, että Floydin kuolinsyy oli tukehtuminen ja hapen puute aivoissa. Nämä johtuivat raportin mukaan siitä, että poliisi painoi Floydia polvella niskasta.

Ensihoitajien mukaan Floyd oli eloton heidän saapuessaan paikalle

Floyd kuoli viime vuoden toukokuussa Minneapolisissa, kun poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan. Syyttäjien mukaan Chauvin painoi Floydia niskasta kuitenkin yhteensä noin yhdeksän ja puolen minuutin ajan.

Torstaina todistajana kuultiin myös Minneapolisin sittemmin eläkkeelle jäänyttä ylikonstaapelia David Pleogeria. Pleoger oli työvuorossa Floydin kuolinpäivänä.

Pleoger kertoi arvioineensa poliisin haalarikameravideon perusteella, että poliisien olisi pitänyt lopettaa Floydin liikkumisen rajoittaminen sen jälkeen, kun hän lopetti poliisien vastustamisen. Tämä tarkoitti Pleogerin mukaan sitä hetkeä, kun Floyd oli käsiraudoissa maassa eikä vastustanut enää poliisien pidätystä.

Pleoger sai työvuorossaan myös puhelun nyt syytteessä olevalta Chauvinilta. Puhelussa Chauvin kertoo Floydin olleen riidanhaluinen ja että poliisien oli pidettävä "hullua miestä" maassa. Pleogerin mukaan Chauvin myönsi myöhemmin polvistuneensa Floydin päälle.

Tapahtumapaikalle saapuneet ensihoitajat kertoivat torstaina oikeudessa joutuneensa siirtämään poliisit Floydin päältä pois. Ensihoitajien mukaan Floyd oli jo tässä vaiheessa eloton. Ensihoitajien mukaan Floyd oli lopettanut hengittämisen, hänen pupillinsa olivat laajentuneet eikä häneltä löytynyt enää pulssia.

Ensihoitajat eivät onnistuneet palauttamaan Floydin pulssia, ja ambulanssissa he huomasivat hänen sydämensä pysähtyneen.

Oikeudenkäynti kestää kuukauden

Oikeudenkäynti Chauvinia vastaan alkoi maanantaina, ja oikeuskäsittelyn odotetaan kestävän kuukauden verran.

Chauvinin syytelistalla ovat toisen asteen murha ja tappo. Jos Chauvin tuomitaan toisen asteen murhasta, hän voi saada 40 vuoden tuomion. Chauvin on kiistänyt syytteet.

Chauvin ja kolme muuta tilanteessa mukana ollutta poliisia erotettiin Floydin kuoleman jälkeen.

Myös muita poliiseja kohtaan on nostettu syytteet, mutta ne ovat lievempiä kuin Chauvinin kohdalla. Muiden poliisien oikeudenkäynti pidetään myöhemmin tänä vuonna.

Floydin kuolemaa seurasivat laajat mielenosoitukset rakenteellista rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa.

Lue myös:

Oikeudenkäynnissä näytettiin George Floydin asioiminen kaupassa ennen kuolemaansa

George Floydin kuolemasta syytetyn poliisin oikeudenkäynti alkoi maanantaina – oikeutta käydään kuukausi

Suosittelemme sinulle