Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ensimmäinen vuosineljännes on takana – näin rokotevalmistajat täyttivät lupauksensa

Ruotsalainen sanomalehti Dagens Nyheter on tutkinut, kuinka paljon EU-alueelle saatiin rokotteita.

Koronarokotukseen käytettäviä ruiskuja rokotuspisteessä.
Koronarokotteita Metropolian kampuksen rokotuspisteessä Helsingin Myllypurossa. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsalainen sanomalehti Dagens Nyheter on koonnut yhteen tiedot koronarokotteiden valmistajien antamista lupauksista ja todellisista toimitusmääristä.

Viime vuoden lopulla EU teki sopimuksen kolmen rokotevalmistajan; Pfizer/Biontechin, Modernan ja Astra Zenecan kanssa. Kaikkiaan EU-maihin luvattiin toimittaa 195 miljoonaa rokoteannosta tammi-maaliskuun aikana.

Dagens Nyheterin mukaan yhtiöistä parhaiten on suoriutunut Pfizer/Biontech. EU tilasi yhtiöltä 65 miljoonaa rokoteannosta, mutta yhtiöltä on tullut jopa 2,5 miljoonaa annosta luvattua enemmän.

Alkuvuodesta Pfizer/Biontech ilmoitti, että se joutuu viivästyttämään toimituksia, koska tuotantoa kasvatetaan. Muutostöiden valmistuttua yhtiö onkin kiihdyttänyt toimituksia ja ylittänyt antamansa lupaukset.

Modernalta tilattiin kaikkein vähiten rokotteita, vain kymmenen miljoonaa.

Kuten Pfizer/Biontechkin, Moderna joutui alkuvuodesta hidastamaan toimituksia, koska tuotantoa kasvatettiin. Tästä syystä helmikuussa toimitusmäärät jäivät tavoitteesta. Tämän jälkeen Moderna on kirinyt ja toimittanut EU-maihin lupaamansa rokotemäärän.

Astra Zeneca on ollut EU:n murheenkryyni. Yhtiöltä tilattiin peräti 120 miljoonaa rokoteannosta.

Pian yhtiö havaitsi ongelmia Belgian tehtaassaan ja ilmoitti, ettei kykene toimittamaan lupaamaansa rokotemäärää.

Aluksi ensimmäisen vuosineljänneksen uudeksi toimitusmääräksi sanottiin 31 miljoonaa annosta. EU raivostui ja vaati yhtiötä pitämään lupauksensa. Tämän jälkeen Astra Zeneca ilmoitti lisäävänsä EU:lle toimitettavaa määrää 40 miljoonaan annokseen.

Lopulta yhtiö ei kyennyt pitämään tätäkään lupausta. Maaliskuun loppuun mennessä se on toimittanut EU-maihin 29,8 miljoonaa rokoteannosta, eli siis vain neljänneksen lupaamastaan.

– Se, että EU:ssa rokottaminen sujuu suunniteltua hitaammin johtuu lähes kokonaan Astra Zenecan puuttuvista rokotteista, sanoo Dagens Nyheterin haastattelema Ruotsin koronakoordinaattori Richard Bergström.

Voit keskustella aiheesta 3.4. klo 23:een asti.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Suosittelemme sinulle