Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pääsiäisen vietto alkoi Vatikaanissa vailla yleisöä – katso video poikkeuksellisesta pitkästäperjantaista

Kristikunnan pääsiäisen vietto on alkanut koronarajoitusten varjossa suuressa osassa maailmaa. Italiassa alkoi tiukka kolmen vuorokauden koronasulku pyhien ajaksi.

Vatikaanin pääsiäinen alkoi ilman yleisöä koronarajoitusten varjossa
Annika Laaksonen,
Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronapandemia näkyi tänä vuonna sekä paavi Franciscuksen sanoissa että pitkänperjantain järjestelyissä.

Jeesuksen tietä ristille seuraava Via Crucis-saattue järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti Colosseumin sijasta autiolla Pietarinkirkon autiolla Vatikaanissa. Kulkuetta ja messua on kokoontunut yleensä seuraamaan tuhansia turisteja ja pyhiinvaeltajia kautta maailman.

Kyseessä on toinen kerta, kun Via Crucis siirrettiin Colosseumilta sitten paavi Paavali VI uudistettua perinnettä vuonna 1964.

Lasten hätä esillä

Pietarinkirkon aukiolla kynttilöiden valossa lämpimässä kevätillassa järjestettyyn kulkueeseen ja messuun osallistui vain 200 ihmistä. Mukana oli muun muassa katolisen kirkon nunnia ja lapsia, jotka tervehtivät paavia yömessussa.

Paavi valoi pitkänperjantain sanomassaan uskoa elämän synkimpien hetkien keskelle ja pyysi rukouksessaan lohtua erityisesti koronavirukseen sairastuneille ja yksinäisyyden kuormittamille ihmisille.

Yömessussa luettiin myös pandemiasta paaville kirjoittaneiden lasten tervehdyksiä. Myös ristiä kantoi saattueen alussa tänä vuonna nuori poika.

Yhdessä viestissä pieni kirjoittaja kertoi alakulosta, kun lentopallokavereita, koulutovereita eikä isovanhempia pääse tapaamaan.

Toisessa viestissä kuvailtiin hätäännystä, kun "ambulanssi ja astronauteilta näyttävät miehet hakivat hengitysvaikeuksista kärsineen isoisän". Poika näki tuolloin vaarinsa viimeisen kerran.

Vatikaani ei julkistanut kirjoittajien nimiä, mutta viestejä olivat lähettäneet partiolaiset Umbriasta ja Rooman roomalais-katoliseen seurakuntaan kuuluvat lapset.

Perinteisen Urbi & orbi-tervehdyksensä paavi esittää pääsiäispäivänä tyhjälle Pietarinkirkon aukiolle toista vuotta peräkkäin.

Italia sulkeutui pyhiksi

Italiassa on aloitettu tiukka kolmen päivän koronasulku pandemian kolmannen aallon ehkäisemiseksi.

Rajoitusten ankaruutta säätelevän koodiston väri on punainen pääsiäisen ajan. Vain välttämätön liikkuminen ulkosalla on sallittua. Pääsiäisaterioille voi osallistua taloudessa asuvien lisäksi kaksi vierasta.

Italiassa tartuntatilanne on jälleen heikentynyt, tartuntoja raportoidaan päivässä noin 20 000.

Lue myös:

BBC: Italy begins strict Easter lockdown

Miltä näyttää vuosi katastrofin jälkeen Euroopan ensimmäisessä koronaviruspesäkkeessä? “Ei Bergamossa kukaan aavistanut, mitä voisi tapahtua”

Suosittelemme