Hyppää sisältöön

Suomalaisvalmentajien hieno kausi päättyi Japanin liigan katkeraan pronssiin – ulos finaalista välierävoitosta huolimatta

Tommi Tiilikaisen ja Kasper Vuorisen valmentaman Wolfdogs Nagoyan kausi päättyi pronssimitaleihin Japanin lentopalloliigan finaaliviikonloppuna.

Tommi Tiilikainen on Suomen tämän hetken kansainvälisesti menestyneimpiä palloiluvalmentajia. Viime viikonloppuna Tiilikaisen ansioluetteloon lisättiin Japanin liigan pronssimitalit. Kuva: AOP
Manu Myllyaho

Tokion olympialaisia kesällä isännöivässä Japanissa pelattiin kauden 2020–2021 lentopalloliigaa erikoisella konseptilla. Liigajoukkueet pelasivat nelinkertaisen runkosarjan, jonka kolme parasta eteni finaaliviikonloppuun. Päävalmentaja Tommi Tiilikaisen ja valmentaja Kasper Vuorisen luotsaama Wolfdogs Nagoya sijoittui pitkän runkosarjapuristuksen jälkeen kolmanneksi.

Nagoya kaatoi välieräpelissä sarjassa toiseksi sijoittuneen Panasonic Panthersin 3–1, mutta se ei sääntöjen mukaan riittänyt finaalipaikkaan. Huonommin runkosarjassa sijoittuneen voittaessa välierän finaalijoukkue ratkaistiin kultaisessa erässä. Panasonic Panthers voitti ratkaisuerän 25–21.

– Tiedettiin finaaliviikonloppuun lähtiessä, että mestaruuteen tarvitsisimme kahdeksan erävoittoa. Kultaisessa erässä kyse oli muutamasta pallosta, jotka nyt kääntyivät vastustajalle, Tommi Tiilikainen sanoo Yle Urheilulle.

– Kultaisen erän ratkaisu antoi runkosarjalle finaaliviikonlopussa suuremman painoarvon, se on ymmärrettävää.

Japanin mestaruuden voitti runkosarjan ykkönen Suntory Sunbirds, joka kaatoi finaalissa Pantherisin suoraan erin 3–0. Wolfdogs-pelaajien ja -valmentajien kaulaan ripustettiin pronssimitalit.

Tiilikaiselle mitalit olivat lisä pitkään listaan: Kokkolan Tiikerien mestaruussateen jälkeen nuori päävalmentaja on voittanut pronssia Saksassa ja valmentajana kakkossijat Japanin liigassa, cupissa ja Aasian mestaruuskisoissa. Päävalmentajana mitali Japanissa oli Tiilikaiselle ensimmäinen.

– Ei tässä liian pettynyt voi olla, menimme kauden aikana monella mittarilla eteenpäin. Saimme myös kehitettyä pelaajia. Pari uutta kaveria nousi meiltä Japanin maajoukkueeseen ja liberomme teki liigan vastaanottoennätyksen, Tiilikainen summaa.

Michał Kubiak ja Bartosz Kurek ovat maailmanmestareita. Japanin liigan välierissä kaksikko pelasi eri puolilla verkkoa. Kuva: AOP

Finaaliviikonlopussa nähtiin japanilaistähtien lisäksi nippu maailman huippupelaajia. Mestarijoukkueen riveissä loisti Venäjän Dmitri Muserski, Panthersilla puolalaistähti Michał Kubiak. Liigan pistetilaston voitti Wolfdogsin puolalaisvahvistus Bartosz Kurek, joka takoi kauden aikana peräti 915 pistettä.

– Bartosz on todella kovan luokan ammattilainen, joka oli suuressa roolissa niin kentällä kuin ulkopuolellakin. Toivottavasti paikallisilla jää mieleen hänen suhtautumisensa kehittymistä kohtaan, Tiilikainen suitsuttaa.

Japanin liigassa on tiukka ulkomaalaissääntö: Aasian ulkopuolelta joukkueeseen saa palkata vain yhden pelaajan. Siksi ulkomaalaispelaajat ovat usein maailmantähtiä.

– Resurssit ja puitteet ovat täällä viimeisen päälle kunnossa. Viime kesänä seurallemme valmistui uusi halli, jossa onnistuu kaikki mitä joukkue tarvii. Harjoittelu, hoidot, ruokailut, palaverit ja pelit on keskitetty samaan paikkaan, Tiilikainen kehuu.

Wolfdogsin urakka ei ole vielä ohi, sillä joukkue osallistuu vielä huhtikuun lopussa perinteiseen kauden päätösturnaukseen. Mukana on myös yliopistojoukkueita ja alempien sarjatasojen parhaita.

Kasper Vuorinen aloitti Tommi Tiilikaisen apuna Wolfdogsin valmennusryhmässä viime syksynä. Kuva: AOP

Nyt Tommi Tiilikainen ja Kasper Vuorinen saavat hengähtää hetken. Kaksikko viettää minilomaa Okinawan trooppisella saarella ennen kauden huipennusta. Tiilikaisen yhteistyö Vuorisen kanssa on sujunut mainiosti.

– Tunnemme Kasperin kanssa jo pitkältä ajalta. Hän on keskittynyt erityisesti passarien treenaamiseen, ja se on mennyt hyvin, Tiilikainen toteaa.

– Vedetään kausi loppuun, ja katsotaan mitä sitten tapahtuu.

Lue lisää:

Maailmantähtiä, 50 vuoden sopimuksia tehtaalle ja kahden päivän pudotuspelit – suomalaisvalmentaja Tommi Tiilikainen hakee Japanin mestaruutta oudoissa olosuhteissa

“Ei yhtään kusipäätä” – nuori suomalaisvalmentaja takoo nyt menestystä maailmalla

Kenet haluaisit lentopallon EM-kotikisojen joukkueeseen? Äänestys käy kuumana

Naisten lentopallomaajoukkueen isoon ryhmään yhdeksän uutta pelaajaa – edessä EM-karsinnat ja Kultainen liiga

Maajoukkueen entinen tähtipelaaja Olli Kunnari Akaa-Volleyn päävalmentajaksi

Suosittelemme sinulle