Hyppää sisältöön

Pori sulkee Yyterin nakurannan – lapsiperheet järkyttyneet "lieveilmiöistä"

Porin Yyterin naturistiranta on ollut eräs Suomen arvostetuimmista naturistien kohtaamispaikoista.

Yyterin alueisännöitsijän mukaan naturistit eivät ole noudattaneet heille asetettuja sääntöjä. Arkistokuva. Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Porin kaupunki sulkee Yyterin nakurannan lapsiperheiltä tulleen palautteen takia.

Matkailu- ja markkinointiyksikön päällikkö Anna Kyhä-Mantere sanoo, että lapsiperheet ovat antaneet naturistialueesta negatiivista palautetta. Hänen mukaansa asiaan on pakko reagoida, koska kaupunki haluaa vaikuttaa alueen kehitykseen ja maineeseen.

Anna Kyhä-Mantere. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle

Sääntöjä ei noudateta

Yyterin alueisännöitsijä Susanna Kivimäki sanoo, että naturistit eivät ole noudattaneet heille asetettuja sääntöjä, joiden mukaan esimerkiksi meressä ei pidä käydä uimassa ilman uimapukua.

– Olemme saaneet palautetta naturistialueella tapahtuvista lieveilmiöistä ja mietimme, voisiko alueen paikka olla jossain muualla kuin kaupungin matkailun kärkikohteessa. Naturistialuehan on rajattu dyynien väliin, eikä se sijaitse rannalla lainkaan, mutta tiedossa on, että rajatulla alueella ei pysytä, vaikka asiasta kohteliaasti mainittaisiin, Kivimäki sanoo.

Nakurannalla harrastetuista "aktiviteeteista" on saatu lukea ajoittain myös iltapäivälehdistä (siirryt toiseen palveluun).

Kyhä-Mantereen mukaan uutisointi on osaltaan vaikuttanut päätöksentekoon. Hän sanoo, että kaupungin henkilökunta on käynyt huomauttamassa sääntöjä rikkovia naturisteja.

– Kohtaaminen ei aina ole välttämättä niin ystävällismielistä. Se, että ollaan alasti julkisella paikalla, ei myöskään ehkä vastaa perheiden arvoja eikä siis myöskään meidän arvojamme, Kyhä-Mantere sanoo.

Yrittäjä: Nakuranta ei tee hyvää imagolle

Kesällä 2020 toteutetun laskennan perusteella koko Yyterin uimaranta-alueella kävi lähes 200 000 ihmistä, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Alueen yrittäjät ovat Porin kaupungin mukaan saaneet "suoraa ja hyvin negatiivista" palautetta naturistialueesta.

– On aika kestämätön tilanne, kun meillä yöpyvä perhe lähtee pahaa aavistamatta rannalle ja törmääkin johonkin aivan muuhun. Se voi olla pelottava ja järkyttäväkin tilanne lapsille, eikä varsinaisesti tee hyvää kohteen imagolle, Yyteri Beachin yrittäjä Ekku Lehtonen kuvailee kaupungin tiedotteessa.

Yyterin uimaranta on hyvin suosittu matkailu- ja kesänviettokohde. Arkistokuva. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Yyterin naturistialue on ollut Suomen merkittävimpiä nudistien kohtaamispaikkoja. Sen perustamiseen oli aikanaan merkittävästi vaikuttamassa kunnallispoliitikko ja leipuri Ilmari Holmlund (lib., syp., kok.), joka on entisen sisäministerin Anne Holmlundin (kok.) isä.

Yyterin kävijöiltä halutaan saada vielä näkemys naturistialueesta, ja tämän pohjalta kaupunki lupaa miettiä, pitäisikö alueen sijaita jossain muualla kuin Yyterissä. Kyselyyn pääsee vastaamaan 20. huhtikuuta asti verkossa (siirryt toiseen palveluun).

Naturistiliitto harmissaan

Naturistiliiton puheenjohtaja Juha Jonsson sanoo pitävänsä harmillisena, että naturistiranta suljetaan.

Hänen mukaansa sääntöjä rikkovat naturistit eivät ole järjestäytyneitä. Liiton jäsenten hän uskoo noudattavan sääntöjä. Voit kuunnella Jonssonin haastattelun alla olevasta linkistä.

Uutisesta voi keskustella 6.4. klo 23 saakka.

Lue myös:

Yyteri vetää ennätysmäärin väkeä talvellakin

Yyterin kävijämäärä lähes kaksinkertaistui – korona-aika veti rannalle peräti 195 000 ihmistä

Aito naturisti ei sekoita alastomuutta ja seksiä nakurannalla – ulkopuoliset tirkistelijät ja muhinoijat ärsyttävät

Suosittelemme sinulle