Hyppää sisältöön

Suomen viimeisen majakkalaivan vaiheista valmistui ennätyslaaja selvitys – Kemi palaa Kotkaan vapun tienoilla

Historiallisesti arvokkaista aluksista ei ole aiemmin tehty yhtä laajaa selvitystä Suomessa.

Majakkalaiva Kemi viimeisellä asemapaikallaan Kemin edustalla vuonna 1965. Etualan veneessä istuu Kemin viimeisen päällikön Job Heikkisen vaimo Taimi Heikkinen, josta myöhemmin tuli myös laivan viimeinen emäntä.
Majakkalaiva Kemi viimeisellä asemapaikallaan Kemin edustalla vuonna 1965. Etualan veneessä istuu Kemin viimeisen päällikön Job Heikkisen vaimo Taimi Heikkinen, josta myöhemmin tuli myös laivan viimeinen emäntä. Kuva: Suomen merimuseon kuvakokoelma / Museovirasto
Juulia Tillaeus

Vuosia Kotkan Kantasatamassa kelluneen majakkalaiva Kemin historiasta on valmistunut kattava selvitys.

Historiallisesti arvokkaista aluksista ei ole aiemmin tehty yhtä laajaa selvitystä Suomessa. Selvitys käsittelee Kemin rakentamista, käyttöä sekä museoaikaa restaurointi- ja muutosvaiheineen.

Vuonna 1901 valmistunut Kemi toimi majakkalaivana vuoteen 1974 asti. Se on viimeinen Suomessa käytössä ollut majakkalaiva.

Kemin päätehtävänä oli toimia majakkana ja luotsivartiopaikkana. Sen lisäksi laiva on auttanut merivalvonnassa ja salakuljettajien pidättämisessä, osallistunut jatkosodassa ilmasuojeluun sekä ehkäissyt öljyonnettomuuden.

Aluksen vaiheita selvitettiin pääasiassa tulevien korjaustöiden suunnittelun aineistoksi. Majakkalaiva on tällä hetkellä telakalla Suomenlinnassa, jossa sen runko korjataan.

Laivan on tämänhetkisten suunnitelmien mukaan määrä palata takaisin Kotkaan vapun tienoilla, jossa sen kunnostusta jatketaan sisätilojen osalta. Kemi on tarkoitus avata yleisölle museoaluksena Kotkan Kantasatamassa kesällä 2022.

Majakkalaiva Kemi lähdössä kunnostukseen Suomenlinnaan marraskuussa 2020.
Majakkalaiva Kemi marraskuussa 2020 lähdössä korjattavaksi Suomenlinnaan Helsinkiin. Arkistokuva. Kuva: Kirsi Lönnblad / Yle

Majakkalaiva Kemin vaiheista tehty selvitys on luettavissa Museoviraston verkkosivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää:

Suomen viimeinen majakkalaiva hinataan vihdoin telakalle – liki 120-vuotiaan aluksen vuotoriski on niin suuri, että pumput lähtevät mukaan

Suosittelemme sinulle