Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronavuosi pudotti suomalaisten alkoholin kulutuksen alimmilleen koko 2000-luvulla – tuonti ulkomailta puolittui

Alkoholin myynti kotimaassa kasvoi hieman. THL tilastoi nykyään myös netin kautta ulkomailta ostetun alkoholin.

Asiakas viinihyllyn luona Alkossa.
Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 9,2 litraa sataprosenttista alkoholia per asukas. Kuva: Tiina Jutila / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Alkoholin kokonaiskulutus asukasta kohti oli Suomessa viime vuonna pienimmillään koko 2000-luvun aikana, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoista.

Kulutus laski vuonna 2020 viitisen prosenttia edellisvuodesta koronapandemian vuoksi, THL kertoo. 15 vuotta täyttäneet suomalaiset kuluttivat keskimäärin 9,2 litraa sataprosenttista alkoholia per asukas.

Alkoholin tilastoitu kulutus eli kotimaassa tapahtunut myynti pysyi edellisvuoden tasolla 8,2 litrassa. Sen sijaan ennen kaikkea matkustajatuonnista koostuva tilastoimaton kulutus laski vajaaseen 1,1 litraan. Tieto tilastoimattomasta kulutuksesta perustuu kyselyihin.

– Matkustajatuonnin puolittumista selittää keväällä 2020 alkanut koronaepidemia, ulkomaanmatkailun rajoitukset ja näistä seurannut matkailun raju väheneminen, sanoo THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson tiedotteessa.

Vuonna 2019 suomalaiset joivat alkoholia 9,8 litraa asukasta kohden. Kulutus on vaihdellut 2000-luvun mittaan ja ollut noin 10–12 litraa asukasta kohden vuodessa.

THL on poistanut tilastoista takautuvasti vuodesta 2000 alkaen esimerkiksi ulkomailla nautitun alkoholin ja kotivalmistuksen osuuden. Vuodesta 2017 alkaen niihin kuitenkin sisältyy alkoholin nettiostot ulkomailta. Viime vuonna suomalaiset ostivat arviolta 1,9 miljoonaa litraa sataprosenttista alkoholia netin kautta ulkomailta.

Kotimaan ostot siirtyivät ravintoloista kauppoihin

THL:n mukaan koronaepidemia ja sen rajoitustoimet vähensivät alkoholin kulutusta etenkin huhti–kesäkuussa. Keskeinen syy oli matkustajatuonnin puoliintuminen viime vuonna.

Matkustajatuonnin osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta oli viime vuonna hieman runsas kymmenes.

Alkoholijuomien myynti kotimaassa kasvoi hieman ja hankintakanavat muuttuivat. Ravintoloiden ja matkailun rajoitukset siirsivät alkoholin hankinnan aiempia vuosia enemmän Alkoon ja päivittäistavarakauppoihin.

Keskioluen kulutus väheni

Eri juomalajien suosiossa ei tapahtunut suuria muutoksia. Tuntuvin lisäys kirjattiin mietojen viinien kulutuksessa, selvin väheneminen puolestaan siiderin menekissä. Kulutus kasvoi vuoteen 2019 verrattuna miedoissa viineissä, vahvassa oluessa ja väkevissä alkoholijuomissa. Siiderin lisäksi keskioluen kulutus väheni.

Vuonna 2018 voimaan tulleen lainmuutoksen myötä päivittäistavarakaupat ovat voineet myydä entistä vahvempaa alkoholia sisältäviä juomia. Tämän myynnin suurin sallittu alkoholiprosentti on 5,5.

Mietojen alkoholijuomien kulutuksen rakenne on muuttunut siten, että niin sanottujen vahvojen juomasekoitusten, vahvan oluen ja vahvan siiderin osuudet ovat kasvaneet.

Suosittelemme sinulle