Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Toimittaja Johanna Vehkoo sai valitusluvan korkeimmasta oikeudesta kunnianloukkaustuomioonsa

Hovioikeus tuomitsi Vehkoon sakkoihin oululaisen valtuutetun Junes Lokan nimittämisestä natsiksi ja natsipelleksi.

Toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo, Telakkarannan Konepajahalli, Hki, 18.10.2016.
Rovaniemen hovioikeus tuomitsi toimittaja Johanna Vehkoon 15 päiväsakkoon oululaisen valtuutetun Junes Lokan kunnianloukkauksesta. Vehkoo katsoo, että tapauksessa on kyse poliittisen sananvapauden rajoista. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkein oikeus on myöntänyt valitusluvan toimittaja Johanna Vehkoolle kunnianloukkausta koskevassa asiassa.

Vehkoo oli rajatulle joukolle julkaistussa Facebook-päivityksessään nimittänyt vaaliehdokkaana toiminutta oululaista valtuutettua (asyl) Junes Lokkaa natsiksi, natsipelleksi ja rasistiksi.

Rovaniemen hovioikeus katsoi, että vuonna 2016 julkaistu kirjoitus oli halventanut Lokkaa ja ollut omiaan aiheuttamaan hänelle vahinkoa tai kärsimystä. Hovioikeus katsoi Oulun käräjäoikeuden tavoin Vehkoon syyllistyneen kunnianloukkaukseen.

Vehkoo vaatii korkeimmassa oikeudessa syytteen hylkäämistä.

Vehkoo katsoi valituslupahakemuksessaan, että Rovaniemen hovioikeus sovelsi kunnianloukkauksen tunnusmerkistöä ilmeisen virheellisesti tavalla, joka on ristiriidassa perustuslain ja korkeimman oikeuden sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön kanssa.

Vehkoon mukaan hovioikeus teki ratkaisullaan tyhjäksi Vehkoon oikeuden käyttää poliittista sananvapauttaan ja antoi suuremman painoarvon poliitikon oikeudelle olla joutumatta kriittisen arvostelun kohteeksi.

Vehkoo katsoo, että asiassa on kyse poliittisen sananvapauden rajoista.

Valituslupahakemuksessaan Vehkoo vetosi siihen, että hovioikeuden ja käräjäoikeuden ratkaisut osoittavat, että ennakkoratkaisulle ja ohjaavalle oikeuskäytännölle on painava tarve.

Lue myös:

Toimittaja Johanna Vehkoo hakee korkeimmasta oikeudesta valituslupaa kunnianloukkaustuomioonsa

Hovioikeus piti toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomion ennallaan – rikosoikeuden professori toivoo asiaan kantaa korkeimmalta oikeudelta

Toimittaja Johanna Vehkoon ja kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnianloukkauskiistaa käsitellään hovioikeudessa

Natsiksi kutsuminen on loukkaus myös poliitikkoa kohtaan – asiantuntijat arvioivat, mistä toimittajan kunnianloukkaustuomio kertoo

Toimittaja tuomittiin kunnianloukkauksesta, kun hän kutsui oululaista kaupunginvaltuutettua natsiksi ja rasistiksi

Suosittelemme