Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Danske Bank: Ruotsin talouskasvu kiitää Suomen edellä

Pohjoismaiden taloudet kutistuivat viime vuonna kolmisen prosenttia, euroalueen pudotus oli vajaat seitsemän prosenttia.

Työntekijä Volvon Torslandan tehtaan liukuhihnalla.
Työntekijä Volvon Torslandan tehtaan liukuhihnalla Göteborgissa viime elokuussa. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Danske Bank ennustaa, että Suomen talouden kasvu jää tänä vuonna Pohjoismaiden matalimmaksi.

Pankki ennustaa Suomen kasvuksi tänä vuonna 2,3 prosenttia, kun esimerkiksi Ruotsissa kasvuksi ennakoidaan 3,4 prosenttia.

Toipumiseen liittyy epävarmuutta.

– On riski, että toipuminen on samankaltaista kuin muiden talouskriisien jälkeen ja tapahtuu siten usean vuoden aikana. Emme vielä myöskään tiedä, milloin taloudet avautuvat kokonaan ja milloin matkailu ja turismi palaavat entiselle tasolleen, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen.

Korona näyttää aiheuttaneen pohjoismaisille talouksille samankokoisen iskun, vaikka maiden tilanne ja koronatoimet eroavat toisistaan. Maiden taloudet supistuivat viime vuonna noin kolme prosenttia, kun euroalueella pudotus oli vajaat seitsemän prosenttia.

Olsenin mukaan tasaista suoriutumista selittää yksi tekijä. – Yksi yhteinen osa koronatoimissa on ollut pyrkimys pitää sulun ulkopuolella olevat talouden osa-alueet, kuten tehtaat ja rakennustyömaat, pyörimässä välttämällä liikkumisrajoituksia, Olsen sanoo.

Suosittelemme