Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Oikeus antaa tänään tuomion Katiska-jutussa – näin rikossarja purkautui arkisesta kotihälytyksestä Suomen tunnetuimmaksi rikosjutuksi

Syyttäjä vaatii yli kymmenelle syytetylle enimmäisrangaistusta törkeistä huumausainerikoksista.

Niko Ranta-aho
Aiemmin liikemiehenä tunnettu Niko Ranta-aho on toinen Katiska-jutun pääsyytetyistä. Hänen epäillään syyllistyneen oikeudenkäynnin aikana myös uusiin huumerikoksiin. Kuvassa Ranta-aho saapumassa Helsingin käräjäoikeuteen viime kesäkuussa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomion Katiska-huumejutussa tänään torstaina. Katiska on yksi Suomen kaikkien aikojen laajimpia huumerikosjuttuja.

Syyttäjien mukaan liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg ja aiemmin liikemiehenä tunnettu Niko Ranta-aho johtivat Espanjasta doping- ja huumausaineiden salakuljetusorganisaatiota.

Syyttäjä vaatii heille ja noin kymmenelle muulle pisintä mahdollista vankeusrangaistusta törkeistä huumausainerikoksista eli 13 vuoden tuomiota.

Lievemmistä rikoksista on syytettynä useita julkisuuden henkilöitä, kuten fitnessurheilijana tunnettu Sofia Belórf ja kilpapurjehtija, liikemies Janne Järvinen. Yhteensä vastaajia on yli 50.

Tässä jutussa kerromme, miten tapaus purkautui yksittäisestä pienestä poliisitehtävästä Suomen tunnetuimmaksi rikosjutuksi.

Poliisi löysi syyskuussa maastokätkön, josta takavarikoitiin kymmeniä tuhansia ekstaasitabletteja.
Poliisi löysi syyskuussa 2019 maastokätkön, josta takavarikoitiin kymmeniä tuhansia ekstaasitabletteja. Kuva: Poliisi

Joulukuu 2018. Poliisi pääsee rikossarjan jäljille osin sattumalta, kun se saa kotihälytyksen yksityisasuntoon Helsingin Vuosaaressa. Pihalta löytyy puukotuksen uhri. Verijäljet johtavat asuntoon, josta poliisi löytää huumeita.

Katiskapolulla selvitetty kotihälytys antaa myöhemmin koodinimen koko rikostutkinnalle: Katiska.

Myöhemmin asukkaat paljastuvat ison huumevyyhdin tärkeiksi tekijöiksi. Syyttäjien mukaan he ovat noutaneet, välittäneet ja myyneet Suomeen salakuljetettuja huumeita.

Seuraavina kuukausina poliisi takavarikoi useita huumelähetyksiä ja ottaa kiinni yhä korkeammalla rikollisliigan arvoasteikossa olevia epäiltyjä.

Sofia Belórf.
Katiska on herättänyt poikkeuksellisen paljon huomiota, koska siinä on syytettynä useita julkisuuden henkilöitä. Fitnessurheilija Sofia Belórfia syytetään huumausainerikoksesta ja kahdesta rahanpesusta. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Heinäkuu 2019. Tieto Katiska-vyyhdistä alkaa purkautua yleisön tietoon, kun Helsingin käräjäoikeus vangitsee Niko Ranta-ahon ja hänen silloisen avopuolisonsa Sofia Belórfin epäiltynä huume- ja talousrikoksista. Myös Helvetin enkelien johtaja vangitaan.

Eturivin julkkiksiin kohdistuva rikosepäily nousee heti isoksi uutiseksi mediassa. Poliisi kommentoi tutkintaa niukasti, mutta vihjaa taustalla olevan jotakin poikkeuksellista. Belorf vapautetaan tutkintavankeudesta nopeasti, mutta koko rikossarjan yhtenä päätekijänä pidetty Ranta-aho jää tutkintavankeuteen.

Moottoripyöräkerho MC Cannonball jakoi 1000 joulukinkkua ja -kalkkunaa ilmaiseksi Myllypuron metroaseman edessä Helsingissä 7. joulukuuta 2016.
Syyttäjä ja poliisi pitävät Janne Tranbergiä toisena Katiskan päätekijöistä. Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan entinen Cannonball-pomo oli Niko Ranta-ahon ihailun kohde. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Lokakuu 2019. Katiskan toinen epäilty päätekijä Janne Tranberg pakoilee edelleen poliisia Espanjassa. Lopulta julkisuudessa viihtyvän ex-jengipomon oma toiminta johtaa kiinni jäämiseen.

Poliisi on löytänyt Tranbergin lähettämiä kuvaviestejä muiden rikosepäiltyjen puhelimista. Kuvien perusteella poliisi onnistuu päättelemään karkulaisen olinpaikan.

Netin huumekauppasivustoilla poliisi-isku näkyy nopeasti. Kolme suurta myyntinimimerkkiä Hesburgerking, Laatutoxic ja Heseisbäk katoavat. Syytteiden mukaan nimimerkkien takana on ollut ainakin Tranberg.

Poliisi takavarikoi erään epäillyn hallusta yli 60 000 euroa käteistä rahaa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Esitutkinnan mukaan epäilty oli toimittamassa rahoja Espanjaan.
Poliisin mukaan huumekaupan ympärille oli rakennettu verkosto, jossa kymmenillä epäillyillä oli kullakin oma roolinsa. Osa vastasi esimerkiksi Suomeen salakuljetettujen aineiden välivarastoinnista. Kuva: Poliisi

Joulukuu 2019. Katiska-vyyhdin mittakaava paljastuu, kun poliisi kertoo saaneensa rikosvyyhdin selvitettyä. Poliisin mukaan Suomeen on salakuljetettu vuosina 2016–2019 muun muassa yli 200 kiloa amfetamiinia, 15 kiloa kokaiinia, yli 100 000 ekstaasitablettia ja noin kaksi miljoonaa huumausaineeksi luokiteltua lääkepilleriä.

Maahantuotujen huumeiden määrällä mitattuna Katiska on yksi Suomen rikoshistorian suurimmista huumejutuista.

Samu Haber
Samu Haber sai syytteet osana Katiska-rikostutkintaa. Syyte koskee kokaiinin käyttöä festivaalilla. Kuva: Jens Kalaene / AOP

Tammikuu 2020. Rikostutkinta nousee jälleen otsikoihin, kun Sunrise Avenue -yhtyeen laulajan Samu Haberin nimi kytketään Katiskaan. Haberin rooli on kuitenkin pieni: hänen syytetään käyttäneen kokaiinia vuoden 2019 Ruisrockissa.

Lisäksi miljoonaluokan yrityksiä pyörittänyt kilpapurjehtija Janne Järvinen saa syytteet kahdesta törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Rikossyyte on kiusallinen kysymys muun muassa purjehduksen lajiliitolle. Järvinen kilpailee edelleen ja onnistuu jopa hankkimaan Suomelle kisapaikan Tokion vuoden 2021 olympialaisiin.

Janne Järvinen Sinem Kurtbay
Katiska-jutussa syytetty Janne Järvinen varmisti Suomelle kisapaikan Tokion olympialaisten purjehdukseen. Kilpakumppani Sinem Kurtbay (oik.) ei liity rikosjuttuun. Kuva: Sailing Energy

Tammikuu 2020. Syyttäjä lukee syytteet Helsingin käräjäoikeuden siihen asti suurimmassa huumeoikeudenkäynnissä.

Media seuraa Ranta-ahon ja Belórfin esiintymistä käräjillä hymyn ja vilkutuksen tarkkuudella. Kaksikon parisuhde ei kuitenkaan kestä oikeudenkäynnin loppuun saakka.

Päätekijät ja useimmat muutkin syytetyt kiistävät syytteet. Pian Niko Ranta-aho järjestää kuitenkin ensimmäisen monista isoista yllätyksistä.

Poliisi löysi heinäkuussa maastokätkön, josta takavarikoitiin useita kiloja amfetamiinia ja tuhansia ekstaasitabletteja.
Kesken oikeudenkäynnin Niko Ranta-aho johdattaa poliisin kahdeksalle uudelle maastokätkölle. Kuva: Poliisi

Maaliskuu 2020. Ranta-aho myöntää käytännössä kaikki syytteet. Lisäksi hän johdattaa poliisin kahdeksalle uudelle maastokätkölle.

– Olen päättänyt lopettaa rikollisen elämäni, Ranta-aho tilittää poliisin kuulustelukertomuksessa Iltasanomien mukaan.

Toukokuu 2020. Ranta-aho on vielä tutkintavankeudessa epäiltynä erittäin vakavista rikoksista, kun hänen kerrotaan tulevan julkisuuteen tv-sarjassa. Neliosainen Katiska televisioidaan elokuussa.

Kun Ranta-aho vapautuu tutkintavankeudesta kesäkuussa, hän kuvaa itseään liikemieheksi, jolla "sattui olemaan huumeet portfoliossa". Kommentit ja true crime -sarja keräävät ankaraa kritiikkiä rikosten ihannoinnista.

Syyskuu 2020. Oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa päättyy kahdeksan kuukauden urakan jälkeen. Janne Tranberg ja monet muut syytetyt kiistävät rikokset loppuun saakka. Käräjäoikeus vetäytyy miettimään tuomiota.

Rikosvyyhtiin liittyvät yllättävät käänteet eivät kuitenkaan lopu.

Niko Ranta-aho Turussa 6. heinäkuuta 2019.
Poliisi kuvasi Niko Ranta-ahon Turussa hieman ennen ensimmäistä vangitsemista heinäkuussa 2019. Kuva: Poliisin esitutkintamateriaali

Tammikuu 2021. Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsee Niko Ranta-ahon jälleen huumerikoksista epäiltynä. Hänet otetaan kiinni Espanjassa ja lennätetään myöhemmin Tampereelle vankilaan.

Ranta-ahon epäillään syyllistyneen uusiin törkeisiin huumausainerikoksiin ja törkeään veropetokseen. Väitetyt rikokset ovat tapahtuneet pian sen jälkeen, kun Ranta-aho ilmoitti luopuvansa rikollisesta urasta ja vapautui.

Käräjäoikeus vangitsee myös useita muita huumerikoksista epäiltyjä. Osa heistä odottaa tuomiota myös ensimmäisestä Katiska-vyyhdistä.

Huhtikuu 2021. Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa Katiska-jutussa. Koska juttu on poikkeuksellisen laaja, osaa rikossyytteistä käsitellään lähes varmasti myöhemmin myös hovioikeudessa.

Yle kertoo käräjäoikeuden ratkaisusta torstaina Yle Uutisten netissä, radiossa ja televisiossa.

Ranta-ahon uusista, tammikuussa paljastuneista rikosepäilyistä ei anneta tuomiota tänään. Niistä on käynnissä erillinen rikostutkinta, joka johtanee oikeuteen myöhemmin.

Suosittelemme sinulle