TALLINNA Länsi-Tallinnan keskussairaalan koronaosastojen paikat ovat käytännössä täynnä. Näin siitäkin huolimatta, että sairaala on vastannut Viron erittäin vakavaan koronatilanteeseen avaamalla uusia osastoja muun hoidon kustannuksella.
Uudet osastot ovat silti vain tiloja ja laitteita. Niihin tarvitaan myös lääkäreitä ja hoitajia, joita on kuitenkin rajallinen määrä.
Niinpä sairaaloihin onkin tullut kymmeniä vapaaehtoisia virolaisnuoria huolehtimaan maan 650 koronapotilaasta, tai vapauttamaan vakituista väkeä muusta hoidosta koronaosastojen käyttöön.
Yksi nuorista vapaaehtoisista on 25-vuotias Aleksander Stanevitš. Kun neljännen vuoden lääkäriopiskelijoilta kyseltiin kiinnostusta sairaalatyöskentelyyn, päätös syntyi saman tien.
– Kun korona vuosi sitten iski, pidin sitä aluksi ohimenevänä ilmiönä. Tänä talvena toisen aallon tullen tunsin, että haluan tehdä jotakin yhteiskunnan hyväksi.
Stanevitš haki suoraan koronaosastolle, mutta sai aluksi työskennellä Länsi-Tallinnan keskussairaalan neurologisella osastolla.
Koronasairaaloihin lähteminen oli vapaaehtoista. Kaikki hänen vuosikurssillaan eivät koronataistoon uskaltautuneet.
– Monia epäilytti ja kolmannes kurssikavereista luopui ajatuksesta, Stanevitš kertoo.
Hän itse ottaa ylimääräisen sairaalajakson ainutlaatuisena mahdollisuutena työskennellä kriisioloissa. Opinnot ovat sillä aikaa tauolla.
– Eivätköhän ne hoidu tämän jälkeen vähän tiiviimmällä aikataululla. Heinäkuussa on tarkoitus päästä vähän lomailemaankin.
Nuorilla parempi paineensieto
Ilman opiskelijoita Länsi-Tallinnan keskussairaala olisi johtajaylilääkäri Arkadi Popovin mukaan pulassa.
– Uudet koronaosastot vaativat viiden täysin uuden päivystysringin perustamista. Varsinkin lääkäreiden työmäärä on valtava. Nuoret tuovat siihen toivottua helpotusta.
Popov uskoo opiskelijoiden saavan koronatyöskentelystä koko työuran kannalta merkittävän kokemuksen.
– Se, että on tehnyt töitä katastrofitilanteessa Covid-osastolla, on mittaamattoman arvokasta. Meidän sukupolvellamme tällaista mahdollisuutta ei ollut, 49-vuotias johtajaylilääkäri toteaa.
Vaarallisesta työstä ja kiireisestä tahdista huolimatta opiskelijoita ei Popovin mukaan uhkaa loppuunpalaminen.
– Nuoret ovat joustavampia ja kestävät paineita jopa paremmin kuin pitkään alalla olleet.
Venäjäntaidosta olisi hyötyä
Lääkäri- ja hoitajaopiskelijoiden lisäksi sairaalassa työskentelee kymmenen puolustusvoimien lähettämää lääkintämiestä.
– He ovat erittäin hienoa väkeä. Erittäin ammattitaitoisia, äärimmäisen maltillisia ja kylmähermoisia, Popov kehuu.
Hänen mukaansa varusmiesten tsemppaava vaikutus näkyy jopa sairaalan vakituisen väen henkisessä jaksamisessa.
Luottamus parikymppisiin varusmiehiin kuvastuu puolestaan siinä, että heidät on sijoitettu töihin sairaalan kakkosrakennukseen. Siellä on tätä nykyä pelkästään koronapotilaita kaikissa neljässä kerroksessa.
Alikersantti Karl-Joosep Põldsepp ja alikersantti Mihkel Mitt pukevat suojavarusteet tottunein ottein. Kaksikko on hyväntuulinen, vaikka takana on 12 tunnin yövuoro ja kohta parikymmentä tuntia valvomista.
– Minulla jopa koko lääkintämieheksi pyrkimisen taustalla oli toivo, että voisin auttaa tässä kriisissä. Joten kun käsky kävi, lähdin tänne oikein mielelläni, Põldsepp kertoo.
Lääkintämieskoulutuksessa hankitut taidot ovat soveltuneet siviilisairaalan oloihin hyvin.
– Saimme lisäkoulutusta suojavarusteiden käytöstä, mutta muu hoitotyö on tuttua, sanoo Mitt.
Hankalinta on hieman yllättäen ollut kielimuuri. Länsi-Tallinnan keskussairaalan koronaosastoilla on paljon venäjänkielisiä potilaita, mutta alikersanttikaksikko ei osaa kieltä kovin hyvin.
– Joten tämä on ollut kaiken muun lisäksi hyvää kieliharjoittelua, Põldsepp lähestyy myönteisen kautta.
Voit keskustella jutusta 9.4. kello 23 asti. Mitä ajattelet Viron koronatilanteesta ja vapaaehtoisten mietteistä?
Lue myös:
Miten Viron koronatilanne äityi niin pahaksi? 4 mahdollista selitystä
Viroonkin tulee voimaan koko maan kattava sulkutila, koulut etäopetukseen ja kaupat kiinni