Hyppää sisältöön

Hädässä olevat saivat oman ravintolan, jossa ruoka on ilmaista eikä henkilötunnusta kysytä: "Häpeä on monille niin valtava"

Haminassa ilmaisen ruoka-avun saa hakea oikeasta ravintolasta.

Torstaisin haminalaiset saavat hakea täältä ruoka-annoksen. Korona-ajan takia tosin hakuaika pitää ilmoittaa etukäteen. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle
Petri Kivimäki

Kun haminalainen Anne Kolehmainen reilu kuukausi sitten kuuli, miten ravintoloitsija ja kokki Henri Alén alkaa jakaa ilmaisia ruoka-annoksia vähävaraisille Helsingissä, oli Kolehmaisen pakko toimia.

– Ajattelin, että aivan taatusti lähtevät haminalaisetkin tähän mukaan.

Vaikka Hamina on reilusti Helsinkiä pienempi, noin 20 000 asukkaan kaupunki, tiesi Kolehmainen avun tarpeessa olevia ihmisiä.

Korona-aika on vienyt lukuisat perheet täysin uuteen tilanteeseen. Ennen niin varmalta tuntunut yritys tai työpaikka on äkkiä joutunutkin lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitään.

– On paljon ihmisiä, jotka häpeävät mennä sosiaalitoimistoon pyytämään apua. Avun tarvitsijoita on paljon, huokaa Kolehmainen.

Anne Kolehmainen on ollut Haminassa järjestämässä monenlaisia hyväntekeväisyystempauksia. Nyt vuorossa on ruoka-apu. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Ystävänsä kanssa Anne Kolehmainen sai nopeasti haalittua Facebookin eri ryhmien kautta raaka-aineiden lahjoittajia. Sanaa ruoka-avusta lähtivät viemään eteen päin Haminan Pelastakaa lapset ry, seurakunnan diakoniatyö sekä paikallisen sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän sosiaalitoimi.

Ravintolat olivat koronasulun takia kiinni, joten sieltä ehkä joku voisi hyväntekeväisyyden nimissä alkaa kokata.

– Kysyin ravintoloitsija Jouni Hietaselta, voisiko hän lähteä mukaan. Hän lähti, ja kaikki alkoi olla valmista, kertoo Kolehmainen.

Nyt ruoka-annoksia on jaettu jo kahtena torstaina ja huomenna torstaina on kolmas kerta.

Kaikki lahjoituksena

Jouni Hietasen kattilassa porisevat jo seuraavaa ruokajakoa varten makaronit ja sen kyytipojaksi bolognese-kastike. Jaettavaan annokseen tulee mukaan myös salaattia ja leipää.

– Sanoin Anne Kolehmaiselle, että ruoan tekeminen ja pakkaaminen ei ole minulle ongelma. Tämä on oma ala, niin helppo homma meille, kertoo Jouni Hietanen.

Jouni Hietanen alkoi keskiviikkona iltapäivällä silputa sipulia. Kuva: Jouni Hietanen

Koronasulkujen takia Hietasen ravintola Wanha Työski on ollut pitkään kiinni. Henkisesti yrittäjä on varautunut avaamaan vasta kesän kynnyksellä.

– Tämä vapaaehtoistyö on itsellekin hyvä. Pysyy virkeänä, eikä ala masentaa, kertoo Hietanen.

Anne Kolehmainen on ollut mukana monessa hyväntekeväisyystempauksessa Haminassa. Kolehmainen kertoo, että hänen oli helppo alkaa järjestää tätä, koska kokemusta on.

– Yhdistin ihmisiä toistensa kanssa. Minulla on valmiit kontaktit ja yhteystiedot ympäri kaupunkia eri toimijoihin, kertoo Kolehmainen.

Ihmisten on helppo hakea ruoka ravintolasta, kun ei tarvitse pelätä leimautumista. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle

Aluksi raaka-ainelahjoituksia pyydettiin Facebookin kautta. Jouni Hietanen laski tarkan raaka-ainemäärän: miten monta perunaa tai makkaraa tarvitaan.

– Kun moni ihminen lahjoitti vähän, saatiin lopulta kokoon iso määrä raaka-aineita, kertoo Kolehmainen.

Kaksi paikallista yritystä lahjoitti 600 muovirasiaa annoksia varten, ja lopulta myös yritykset alkoivat lahjoittaa raaka-aineita.

Suuri häpeä

Joka torstai Haminassa jaetaan sata annosta ruokaa. Ainoa edellytys ruoan saamiselle on ruoan tarve. Sitä ei tarvitse erikseen todistaa.

– Meille riittää tieto, että henkilö on ruoan tarpeessa. Me emme katso, millaisella autolla sitä tullaan hakemaan, kertoo Anne Kolehmainen.

Kolehmaisen mielestä on ollut onnistunut tapa, että sana ruokalahjoituksista kiirii niin sosiaalitoimen, yhdistysten kuin yksityishenkilöidenkin kautta.

– Tiedän itse kokemuksesta, että yksityishenkilönä pystyn tavoittamaan myös henkilöitä, joille on liian suuri kynnys kääntyä sosiaalitoimen tai diakoniatyön puoleen. Se häpeä on niin valtava, sanoo Kolehmainen.

Tavallista kotiruokaa

Ympyräkaupunki Haminan keskustan tuntumassa Jouni Hietasen valmistama ruoka alkaa olla valmis.

Kun Anne Kolehmainen Hietaselle kuukausi sitten soitti ja kysyi, lähtisikö hän vapaaehtoistyöhön mukaan, oli Hietanen heti mukana.

– Parempi tehdä jotain kuin vain olla kotona, sanoo Hietanen.

Jauhelihaa täytyy sataan bolognese-annokseen olla reilu määrä. Kuva: Jouni Hietanen

Hietanen aloittaa ruoan valmistamisen jo edellisenä päivänä eli keskiviikkona. Yöksi ruoka pääsee kylmään ja torstaiaamuna se pakataan annosrasioihin.

– Kello 11 alkaen laitetaan ruoat jakoon. Viime torstaina kaikki ruoka meni saman tien.

Koronarajoitusten takia ihmiset eivät voi tulla yhtä aikaa ravintolaan ruokaa hakemaan, vaan jokaisen on varattava aika etukäteen.

– Jos meillä olisi avoimet ovet, niin jotkut voisivat tulla muuten vaan hakemaan ilmaisen lounaan, pohtii Hietanen.

Raaka-aineista Jouni Hietanen valmistaa yksinkertaista kotiruokaa. Tarjoilla on ollut niin makaronilaatikkoa kuin makkarakastikettakin. Lähitulevaisuudessa listalla on myös lasagne.

– Viikkoa aikaisemmin laitan Facebookiin listan, millaisia raaka-aineita tarvitsemme. Keskiviikkona ihmiset sitten toimittavat niitä tänne, kertoo Hietanen.

Jouni Hietanen ei usko, että hän voi ravintolaansa vielä vähään aikaan avata normaalitoimintaan. Sen verran vaikea koronatilanne Kymenlaaksossa on. Kuva: Jesse Mäntysalo / Yle

Tähän mennessä kaikki ruoka on saatu jaettua. Myös huomisen torstain lista on tulossa täyteen. Näillä näkymin viimeisen kerran ruokaa Wanhassa Työskissä jaetaan vappua edeltävänä torstaina.

– Rahaa tässä liikkuu nolla euroa. Vapaaehtoistyönä tehdään, sanoo haminalainen Anne Kolehmainen.

Korjattu 8.4.2021 klo 6.45 otsikon sana sosiaaliturvatunnus henkilötunnukseksi.

Suosittelemme sinulle