Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Oikeus torppasi verottajan: aurinkosähköä voi myydä taloyhtiöstä ilman kallista alv-paperisotaa – taloyhtiö pakotti viranomaiset ottamaan kantaa

Päätös kasvattaa aurinkosähköjärjestelmästä saatavia tuloja ja lyhentää takaisinmaksuaikaa

Aurinkopaneeleja kerrostalon katolla.
Tämä kerrostalo Helsingin Pikku-Huopalahdessa on yksi Suomen ensimmäisistä taloyhtiöistä, joissa aurinkopaneelien sähkö menee myös asukkaiden käyttöön. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Petteri Juuti
Avaa Yle-sovelluksessa

Aurinkopaneelien hankintaa suunnitteleville taloyhtiöille on jälleen hyviä uutisia. Jos aurinkoisena päivänä aurinkosähköjärjestelmä tuottaa enemmän sähköä kuin talo ja sen asukkaat saavat käytettyä, ylijäämän voi myydä sähköverkkoon markkinahintaan.

Muutos voi lyhentää järjestelmän takaisinmaksuaikaa vuodella tai parilla.

Asia varmistui, kun korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi keskusverolautakunnan (KVL) ennakkopäätöksen.

KVL oli ollut sitä mieltä, että ylijäämäsähkön myynti on liiketoimintaa ja taloyhtiön pitäisi hankkiutua arvonlisäverovelvolliseksi. Se tarkoittaisi kalliita paperitöitä.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) erityisasiantuntija Karoliina Auvinen on arvioinut aiemmin Ylelle, että veroista aiheutuvat paperityöt olisivat maksaneet enemmän kuin mitä ylijäämäsähkön myynnistä kertyy tuloja. Tällöin ratkaisuna olisi ollut ylijäämäsähkön lahjoittaminen ilmaiseksi.

KHO ratkaisi asian kuitenkin aurinkosähkön tuottajien eduksi. Kun myynti on satunnaista ja vähäistä, siitä ei makseta arvonlisäveroa, eikä taloyhtiölle lankea siihen liittyviä paperitöitä.

Aikaisempia hyvä uutisia aurinkopaneeleja harkitseville taloyhtiölle:

"Pakotimme viranomaiset ottamaan kantaa"

KHO:n päätös on viimeinen piste prosessille, joka alkoi viime vuosikymmenen puolivälissä. Tuolloin useampikin taho halusi selvittää, miten taloyhtiöiden aurinkopaneelien sähköä saataisiin järkevästi myös asukkaiden käyttöön lakeja ja säädöksiä noudattaen. Kun aurinkosähköä voitiin käyttää ainoastaan taloyhtiön yhteisissä laitteissa – esimerkiksi valaistuksessa ja ilmanvaihdossa – järjestelmät jäivät pieniksi ja tehoonsa nähden kalliiksi.

Vuonna 2016 Oulun Energia rakensi rivitaloyhtiöön järjestelmän, jossa taloyhtiön paneelien sähköä jaettiin myös osakkaille. Energiayhtiö lupautui maksajaksi, mikäli järjestelystä koituu esimerkiksi veroseuraamuksia.

Silti asian laillisuus jäi ilmaan leijumaan.

– Lopulta päätimme pakottaa viranomaiset ottamaan kantaa, sanoo Seppo Tuomi.

Viime kesänä eläkkeelle jäänyt Seppo Tuomi toimi tuolloin Oulun Energian myyntijohtajana. Koekaniiniksi ryhtyi hänen oma taloyhtiönsä.

Taloyhtiö teki keskusverolautakunnalle kirjallisen ennakkoratkaisuhakemuksen, jossa taloyhtiö ilmoitti tekevänsä tällaisen järjestelmän ja haluavansa tietää millaisia seuraamuksia siitä tulee arvonlisäverotuksessa. Hintavan hakemuksen tekemisessä auttoi ja sen maksoi Aalto-yliopiston FinSolar -hanke, jonka tehtävä oli edistää aurinkoenergian käyttöönottoa Suomessa.

Muut ALV-kysymykset ratkesivat taloyhtiöiden ja niiden asukkaiden eduksi, mutta yksi kysymys eteni korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Jos sähköä jää yli taloyhtiöltä ja sen asukkailta, saako sitä myydä sähköverkkoon ilman arvonlisäverovelvollisuutta, vai pitääkö se antaa pois ilmaiseksi?

Nyt KHO päätti, että ylijäämäsähkön saa myydä ilman veroihin liittyviä paperitöitä.

Samoihin aikoihin toisaalla ratkesi taloyhtiöiden kannalta vielä suurempi kysymys. Vuoden vaihteessa voimaan tullut asetus sallii taloyhtiön aurinkosähkön jakamisen myös osakkaille niin sanotulla hyvityslaskentamallilla.

– Nämä muutokset laukaisivat sen, että aurinkosähköjärjestelmiä voi ja kannattaa rakentaa taloyhtiöihin. Tämä on tosi iso paikka, sanoo Tuomi.

Muutos lyhentää takaisinmaksuaikaa reilulla vuodella

Suomen ympäristökeskus laski Ylelle viime syksynä, kuinka pian keskimääräiseen helsinkiläiseen kerrostaloyhtiöön hankittu aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä takaisin.

Takaisinmaksuajaksi tuli 15 vuotta, jos ylijäämäsähkö annetaan ilmaiseksi. Nyt kun ylijäämäsähköstä saa tuloja, takaisinmaksuaika tippuu vuodella tai kahdella.

Laskelman lähtötietoja:

  • Laina-aika 10 vuotta, korko 2 prosenttia
  • Teho 15 kWp, hinta 18 500 euroa
  • Aurinkopaneelien sähköstä ylijäämänä myyntiin 10 prosenttia
  • Voit tutustua laskelmiin ja ladata ne omaan käyttöösi tästä linkistä (Google Sheets)
  • Lue tästä jutusta, miten laskelmien takana olevat luvut voivat muuttua

Myynnin oltava "satunnaista ja vähäistä"

Vaikka KHO:n päätös kasvattaa hieman taloudellisesti kannattavimman järjestelmän kokoa, ei sen innoittamana kannata vuorata koko kattoa paneeleilla.

Ensinnäkin ylijäämäsähkön myyntihinta on edelleen murto-osa ostosähkön kokonaishinnasta veroineen ja siirtomaksuineen. Siksi aurinkosähkö on edelleen huomattavasti arvokkaampaa itse käytettynä kuin myytynä.

Toiseksi KHO:n päätös koski tapausta, jossa taloyhtiö ja sen asukkaat käyttivät valtaosan aurinkosähköstä ja myynti oli "satunnaista ja vähäistä".

– Pikkaisen varovaisesti olen neuvonut toimijoita, että jos aurinkosähköjärjestelmän malli kovasti muuttuu, niin kannattaa olla meihin etukäteen yhteydessä. Tähän mennessä muunlaisia malleja ei ole vielä käytännössä tullut vastaan, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mika Jokinen.

Jokinen oli tekemässä KHO:n kumoamaa keskusverolautakunnan ennakkopäätöstä.

Hän huomauttaa, että jos myyntiä on reilusti tai suunnattu vaikkapa naapuritaloyhtiölle, se voidaan edelleen katsoa liiketoiminnaksi. Siinä tapauksessa myyntitulot lasketaan yhteen muun muassa taloyhtiön hoitovastikkeiden kanssa. Mikäli summa ylittää 15 000 euroa, ylijäämäsähkön myynnistä tulee arvonlisäveron alaista.

Voit lukea päätöksen kokonaisuudessaan KHO:n verkkosivuilta.

Juttuun tehty kaksi selventävää lisäystä 8.4. kl 10:20: 1) Kun aurinkosähköä voitiin käyttää ainoastaan taloyhtiön yhteisissä laitteissa – esimerkiksi valaistuksessa ja ilmanvaihdossa – järjestelmät jäivät pieniksi ja tehoonsa nähden kalliiksi. 2) Aurinkosähkö on edelleen huomattavasti arvokkaampaa itse käytettynä kuin myytynä.

Voit keskustella aurinkosähköstä torstaihin kello 23 asti.

Lisää aiheesta:

Tässä kerrostalossa tuotetaan itse osa sähköstä – ja näin saatat asua pian sinäkin, sillä uudistus tekee aurinkosähköstä nykyistä houkuttelevampaa

Aurinkosähkön kannattavuus paranee omakotitaloissa ja taloyhtiöissä – katso kartalta, milloin säästöt kasvavat omalla paikkakunnallasi

Salolainen aurinkopaneelifirma muuttaa tuotantoaan – taustalla väitetyt ihmisoikeusrikkomukset Kiinassa

Aurinkopaneelien halpeneminen jatkuikin, mutta hintaerot ovat hurjat avaimet käteen -paketeissa – keräsimme vinkit tarjousviidakkoon

Aurinkopaneelit katolle ja sähkösäästöt tilille – kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä se ei välttämättä ole: nämä 10 muutosta voivat sotkea laskelmasi

Aurinkopaneelien omistajia suututtanut mittaustapa korjattiin vuosien odotuksen jälkeen – professori: “Vääryydet on nyt korjattu”

Miksi aurinkopaneelien omistajien piti odottaa vuosikausia epätasa-arvoisen mittaustavan korjausta? Yle selvitti, mikä kesti

Ulkolinja: Likaista vihreää energiaa (Yle Areena)

Suosittelemme sinulle