Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Epämääräiset silmäoireet vaivaavat monia etätyöläisiä – tuntemukset ovat yleensä ohimeneviä ja vaarattomia

Kuivat silmät vaivaavat yhä useammin myös lapsia.

Nainen tekee tietokoneella etätöitä kotonaan
Lahtelainen it-asiantuntija Laura Majava on välttynyt pahemmilta silmäongelmilta, vaikkei työergonomia ole paras mahdollinen. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle
Elina Rantalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuinka pitkään olet ollut ruudun ääressä tänään? Koko viikon töissä kahdeksan tuntia tietokoneella, ja illalla katse kiinni vuoroin telkkarissa, vuoroin kännykän näytössä? Tuntuvatko silmät väsyneiltä? Ei ihme.

– Kuvittele, että kävelisit viisi tuntia ilman taukoja. Kipeäksi siinä tulee, toteaa silmäklinikan ylilääkäri Juha Välimäki Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Hän muistuttaa, että silmät toimivat lihaksilla, jotka väsyvät siinä missä lihakset missä tahansa muussakin ruumiinosassa. Mitä useampaa ruutua joutuu seuraamaan, sitä rasittavampaa se silmille on.

Etätyöläinen, näin vältyt ikäviltä silmäoireilta. Asiantuntijana optikko Sanna Himanka. Toimittaja on Elina Rantalainen.

Hierooko lapsesi silmiään? – Laske ruutuaika

Pitkä ruutuaika voi aiheuttaa silmäoireita kahdella tavalla. Ensinnäkin silmät voivat kuivua, mikä aiheuttaa muun muassa kirvelyä, roskan tunnetta silmässä ja jopa hetkittäistä näön sumentumista. Toiseksi pitkäaikainen rasitus voi tuoda esiin piileviä ongelmia, kuten taittovikaa tai piilokarsastusta.

Kuivat silmät vaivaavat yhä useammin myös lapsia, vaikka kuivasilmäisyyttä yleensä pidetään vanhempien ihmisten vaivana.

– Se johtuu siitä, että ruudun ääressä ollaan valtavia aikoja. Ja kun tuijotetaan kännykän ruutua, räpytellään silmiä vähemmän, Välimäki sanoo.

Isompaan huoleen ei kuitenkaan ole syytä.

– Pitkäkään ruutuaika ei itsessään vahingoita silmiä. Jos ongelmia tulee, ne menevät yleensä ohi, kun rasitus loppuu, ylilääkäri rauhoittelee.

Ergonomia kuntoon

Tauotuksen lisäksi etätyöläisen kannattaa kiinnittää huomiota näytön kokoon ja etäisyyteen. Hyvä asento on tärkeää myös silmien kannalta. Katseen tulisi suuntautua vähän alaviistoon.

Silmien kuivuuteen helpostusta tuovat kosteuttavat silmätipat. Sen kummempia vippaskonsteja ei tarvita. Välimäen mukaan esimerkiksi joidenkin optikkoliikkeiden suosittelemista silmälasien linssien sinivalosuodattimista ei ole silmien terveyden kannalta mitään näyttöön perustuvaa hyötyä.

– Ruudusta tulevalla sinivalolla ei voi pilata silmiään.

Maalaisjärjellä siis pärjää pitkälle.

– Katsetta välillä pois ruudusta, vähän silmätippoja ja taas mennään, ylilääkäri kiteyttää hoitosuosituksensa etätyöläisten silmäongelmiin.

Juttua varten on haastateltu myös optikko Sanna Himankaa.

Suosittelemme sinulle