Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Oikeus: Katiska-jutun päätekijöille yli 10 vuoden tuomiot – Niko Ranta-ahon yllätystunnustus lievensi rangaistusta

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion poikkeuksellisen laajassa huumejutussa torstaina.

Ranta-Aho ja Tranberg
Niko Ranta-aho (vas.) ja Janne Tranberg ovat syyttäjän mukaan Katiska-jutun päätekijät. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva ja Mikko Stig / Lehtikuva
Marjatta Rautio,
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Katiska-vyyhdin päätekijät Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin yli 10 vuoden vankeusrangaistuksiin muun muassa yhdeksästä törkeästä huumausainerikoksesta.

Tranberg tuomittiin 12 vuoden ja 11 kuukauden vankeusrangaistukseen. Ranta-ahon tuomio on 11 vuotta. Lisäksi 7 muuta syytettyä tuomittiin vähintään 8 vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Syyttäjä oli vaatinut sekä Tranbergille että Ranta-aholle 13 vuoden tuomiota eli pisintä mahdollista vankeusrangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta.

Käräjäoikeus kuitenkin lievensi Ranta-ahon tuomiota, koska tämä myönsi rikoksensa oikeudenkäynnin aikana ja auttoi poliisia löytämään useita huumekätköjä. Tranbergin tuomioon puolestaan vaikutti alentavana tekijänä hänen aikaisempi vankeusrangaistuksensa.

Oikeus antoi tuomion Suomen kaikkien aikojen suurimpiin huumejuttuihin kuuluvassa Katiska-oikeudenkäynnissä torstaina aamupäivällä.

Useille julkisuuden henkilöille vankeusrangaistukset

Katiska-jutussa oli syytettynä yhteensä 53 ihmistä. Heistä ankarimmat rangaistukset saivat Tranberg ja Ranta-aho.

Muista törkeisiin huumausainerikoksiin syyllistyneistä vastaajista Oscar Fagerström tuomittiin 8 vuoden, Scott Hendry 10 vuoden, Jarkko Hietikko 8 vuoden, Juho Kieloniemi 9 vuoden 4 kuukauden, Matias Palmroth 9 vuoden 1 kuukauden, Cannonball-liivijengin ex-presidentti Ari Ronkainen 9 vuoden 6 kuukauden ja Krister Wallendahl 10 vuoden vankeusrangaistuksiin. Lisäksi Tony Hynynen ja Sakari Rousti tuomittiin kumpikin 5 vuoden vankeusrangaistukseen törkeistä huumausainerikoksista ja Henri Raivonen 6 vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Yle julkaisee ankarimmat tuomiot saaneiden nimet Katiska-jutun poikkeuksellisen laajuuden vuoksi.

Liikemies, kilpapurjehtija Janne Järvinen tuomittiin avunannosta törkeään huumausainerikokseen ja törkeästä rahanpesusta 2 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Oikeuden mukaan Järvinen on tietoisesti ottanut Tranbergiltä vastaan ja pitänyt hallussaan rikoksella hankittua omaisuutta. Yle Urheilun tietojen mukaan Järvinen aikoo valittaa tuomiostaan.

Niko Ranta-ahon entinen avopuoliso, fitnessurheilijana tunnettu Sofia Belórf tuomittiin huumausainerikoksesta ja rahanpesusta 80 päivän ehdolliseen vankeuteen. Toinen rahanpesusyyte hylättiin. Niko Ranta-aho tuomittiin lisäksi Belórfin pahoinpitelystä.

Sunrise Avenue -yhtyeestä tunnettu muusikko Samu Haber sai puolestaan 10 päiväsakkoa huumausaineen käyttörikoksesta. Haberin tuloilla maksettavaa kertyy 5 490 euroa.

Tuomittujen joukossa oli myös Helsingin poliisin vanhempi konstaapeli, joka sai vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistuksen törkeästä dopingrikoksesta ja lääkerikoksesta. Hänet on sittemmin irtisanottu.

Katiska-vyyhdissä oli vangittuna ja syytettynä kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta myös Helvetin enkeleiden presidenttinä pidetty mies. Syyttäjän mukaan kerhopomo olisi ostanut Ranta-aholta yli 200 000 eurolla huumeita. Oikeus kuitenkin hylkäsi syytteet. Todisteet eivät osoittaneet, että mies olisi syyllistynyt väitettyihin rikoksiin.

Myös muista vastaajista yhden kaikki syytteet hylättiin. Lisäksi kaksi vastaajaa ehti menehtyä syytteiden nostamisen ja oikeudenkäynnin loppumisen välillä.

Syyttäjä on tyytyväinen päätekijöiden tuomioihin

Erikoissyyttäjä Heli Vesaaja kertoo Ylelle olevansa ainakin alustavasti tyytyväinen päätekijöiden tuomioihin. Hän ei kuitenkaan arvioi vielä, aikooko hakea yli 600-sivuiseen käräjäoikeuden ratkaisuun muutosta hovioikeudesta.

– Olen tyytyväinen siitä, että käräjäoikeus on nähnyt tilanteen samalla lailla kuin me syyttäjät: Tranberg ja Ranta-aho ovat toimineet yhdessä ja he ovat tämän kokonaisuuden päätekijät.

Syyttäjä vaati kummallekin syytetylle 13 vuoden vankeusrangaistusta. Oikeus päätyi kuitenkin lieventämään Ranta-ahon tuomiota sen jälkeen, kun tämä oli myöntänyt rikoksensa ja auttanut poliisia tutkinnassa.

– Se on ihan ymmärrettävää ja myös oikeuskäytännön mukaista, syyttäjä sanoo käräjäoikeuden ratkaisusta.

Päätekijät aikovat valittaa hovioikeuteen

Janne Tranberg ei aio tyytyä tuomioon.

– Tranberg on ilmoittanut tyytymättömyyttä käräjäoikeuden tuomioon. Asian käsittely jatkuu aikanaan hovioikeudessa, josta sitten tulee tuomio vuoden, kahden päästä, kertoo asianajaja Jaakko Tuutti.

Vaikka Niko Ranta-ahon rangaistus lyheni tunnustamisen ja tutkinnassa avustamisen vuoksi kahdella vuodella, myös Ranta-aho harkitsee asianajajansa mukaan valittamista hovioikeuteen. Puolustus esitti oikeudelle rangaistuksen lyhentämistä neljällä vuodella syyttäjän vaatimasta 13 vuodesta.

– Alennuksen määrä on ehkä sellainen asia, mihin olisi paikallaan hakea hovioikeudenkin kanta, sanoo asianajaja Hannu Kaitaluoma.

Kaitaluoman mukaan käräjäoikeuden tuomio ei herättänyt Ranta-ahossa suuria tunteita, koska se oli odotettu.

Tausta: Aineiden ja rahan määrällä mitattuna yksi suomalaisen rikoshistorian laajimmista jutuista

Huumeiden, dopingin ja lääkkeiden salakuljetusrinki toimi vuosina 2017–2019 lähinnä Espanjan ja Suomen välillä. Siihen osallistui kymmeniä ihmisiä.

Aineita tuotiin Suomeen, missä ne varastoitiin ja jaettiin eteenpäin myytäväksi. Myynti tapahtui isolta osin pimeän verkon kauppapaikkojen kautta. Myyntitilejä on hallinnoinut oikeuden tuomion perusteella ainakin Tranberg.

Katiska-vyyhti on huumeiden määrällä ja rikoshyödyllä mitattuna yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista huumejutuista.

Käräjäoikeuden ratkaisu oli yksimielinen. Tuomio ei ole lainvoimainen. Osaa syytteistä käsitellään hyvin todennäköisesti myös hovioikeudessa.

Lue tästä, miten Katiska purkautui arkisesta kotihälytyksestä Suomen viime vuosien tunnetuimmaksi rikosjutuksi.

Suosittelemme sinulle