Kun koronatautitilanne helpottaa, Suomi pyrkii mahdollisimman nopeasti eroon koronarajoituksista.
Niin sanottu sulkutila päättyisi tässä kuussa. Suunnitelman mukaan peruskoulut siirtyvät lähiopetukseen heti kun mahdollista, todennäköisesti jo huhtikuussa. Kokonaan suljettuna olleet ravintolat avautunevat myös tässä kuussa.
Rajoitusten poistamiseen liittyy vielä paljon epävarmuuksia. Jos tautitilanne ottaa takapakkia, rajoitukset voivat pysyä pidempään tai niitä saatetaan jopa joutua kiristämään.
Hallitus on valmistellut suunnitelmaa ja esitellyt sitä tänään torstaina myös oppositiopuolueille.
Yle sai eri lähteistä nähtäväkseen hallituksen torstaina esittelemän suunnitelman. Valtioneuvosto julkaisee suunnitelman kokonaisuudessaan huomenna.
Rokotusten eteneminen ja rajoitusten purku kulkevat käsi kädessä
Hallitus seuraa rajoitusten purkamisen aikana rokotekattavuutta.
Hallituksen oletus on, että huhtikuussa iäkkäimmät ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksensa. Suunnitelman mukaan toukokuussa myös muihin riskiryhmiin kuuluvat ihmiset ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksensa.
Tavoite on, että kesäkuussa työikäisen väestön rokotekattavuus olisi yli 50 prosenttia.
Heinä-elokuun tavoite on, että koko työikäinen väestö olisi saanut ensimmäisen rokoteannoksensa sekä ikääntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat olisivat saaneet myös toisen rokoteannoksensa.
THL:n hallitukselle tekemään arvioon liittyy kuitenkin epävarmuuksia muun muassa rokotusten toimituksista, niiden eri ikäryhmiin kohdistuvista rajoituksista ja ihmisten halukkuudesta ottaa rokotteita.
Tautitilanne helpottanee huhti-toukokuun vaihteessa
Hallitus nojaa rajoitusten purkusuunnitelmassa terveysviranomaisten arvioon, jonka mukaan koronaviruksen aiheuttama tautitilanne alkaisi helpottaa huhti-toukokuussa. Jos näin käy, syntyisi mahdollisuus yhteiskunnan toimintojen vähittäiselle avaamiselle kesää kohti.
Oletusten mukaan rokotusten eteneminen ja taudin vuodenaikaisvaihtelu vaikuttavat siihen, että tautitilanne helpottuisi kuun vaihteessa. Arviota kuvataan suunnitelmassa varovaiseksi.
Hallituksen suunnitelman mukaan kaikista varotoimista ei voisi luopua kesälläkään. Edelleen osa ihmisistä olisi rokottamatta ja viruksen herkemmin tarttuva muunnos olisi todennäköisesti jo eniten tartuntoja aiheuttava virusmuoto koko maassa.
Suunnitelmassa ennakoidaan, että tartuntojen määrä alkaisi nousta uudelleen elokuussa, kun ihmisten väliset kontaktit kouluissa ja työpaikoilla lisääntyvät.
Tartuntojen määrän lisääntymisen odotetaan olevan kuitenkin maltillisempaa kuin viime syksynä, koska aikuisten ja erityisesti nuorten aikuisten rokotuskattavuus olisi jo riittävän hyvä. Yleisistä hygieniakäytännöistä käsienpesuineen on edelleen tarkoitus muistuttaa ihmisiä.
Hallitus tarkkailee tautitilannetta useilla mittareilla
Hallitus ei ala purkaa rajoituksia automaattisesti kevään ja kesän aikana. Tautitilanteen pitää kehittyä suotuisaan suuntaan, ennen kuin rajoituksia voidaan purkaa.
Hallitus tarkkailee useita mittareita tautilanteen osalta. Ensinnäkin koronaviruksen esiintyvyyden pitää laskea 50 tapaukseen 100 000 suomalaista kohden viimeisen kahden viikon aikana koko maassa.
Tämän lisäksi tartuntaketjut pitäisi olla hyvin hallussa ja positiivisten tulosten osuus kaikista koronatesteistä täytyisi olla alle 1,5 prosenttia.
Rajoituksia pyritään purkamaan vaiheittain. Käytännössä tämä tarkoittaisi kahden tai kolmen viikon tarkkailujaksoa, jonka jälkeen uusia rajoituksia voitaisiin purkaa.
Hallitus pyrkii koordinoimaan rajoitusten purkua myös EU-maiden kanssa. Jäsenmaat ovat sopineet, että ulkorajoja voidaan avata siinä vaiheessa, kun naapurimaiden tautitilanteet ovat yhteneväiset.
Riskeinä hallitus näkee korkean lähtötason koronatilanteessa, mikä voi viivästyttää kaikkien rajoitusten purkamisen aloittamista.
Matkoille pääsisi EU:n koronapassilla, kotimaassa rajoitukset koskisivat kaikkia
EU-maat valmistelevat yhteistä “koronapassia”, jolla pääsisi matkustamaan. Se tarkoittaisi, että rokotuksen saaneet, ne joilla on negatiivinen testitulos tai ne jotka ovat sairastaneet koronan, pääsevät matkustamaan vapaammin.
Suomi valmistautuu siihen, että suomalaisten rokotepassi olisi valmiina kesän lopussa. Se toteutetaan sähköisiä potilastietoja sisältävää Omakanta-järjestelmää hyödyntäen.
Komissio on toivonut, että järjestelmät olisivat valmiina kesäkuun lopussa, mutta moni maa on ilmoittanut jäävänsä tästä aikataulusta.
Yhdenvertaisuuden takia koronapassia käytettäisiin Suomessa todennäköisesti vain matkailussa.
Hallituksen suunnitelmassa kirjoitetaankin, että "ripeän rokotustahdin vuoksi hallitus ei pidä tarkoituksenmukaisena ottaa käyttöön erioikeusjärjestelmiä rokotuksen saaneille". Rajoitukset koskisivat kotimaassa yhä kaikkia suomalaisia.
Hallitus arvioi, että Euroopan unionin alueella työmatkaliikenne sekä perheiden ja sukulaisten matkustaminen avautuisi touko-kesäkuussa.
Työmatkaliikenne EU:n alueelle muista kuin EU-maista saattaisi avautua mahdollisesti alkusyksystä. Muun matkailun avaaminen EU:n ulkopuolelta kuvataan suunnitelmassa epäselvemmin: “epidemiatilanteen hiipuessa”.
Ravintolat aukeavat tiukkojen rajoitusten alla
Nykyinen ravintoloiden sulku suurimmassa osassa Suomea päättyy sunnuntaina 18. huhtikuuta. Sen jälkeen hallituksen suunnitelman mukaan ravintoloiden avautumiseen liittyisi asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksia.
Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan lakiesitys, joka antaisi mahdollisuuden säädellä alueellisesti ravintoloiden aukioloa tiukemmin kuin ennen ravintolasulkua.
Tiukimmillaan pahimpien tautialueiden ravintolat voitaisiin määrätä lopettamaan anniskelu jo kello 17 ja sulkemaan ovensa jo kello 18.
Asiakaspaikkarajoitukset voisivat olla tiukimmillaan sellaiset, että ruokaravintoloiden asiakaspaikoista vain puolet olisi käytössä. Pubeissa ja muissa lähinnä alkoholimyyntiin keskittyvissä ravintoloissa saisi tiukimmillaan olla käytössä vain kolmasosa asiakaspaikoista.
Mikäli tautitilanne paranee, todennäköistä on, että tiukin ravintolasäätely koskisi pienempää määrää alueita kuin nykyinen ravintolasulku. Hallitus antaisi erikseen asetuksen alueista, joita tiukimmat ravintolamääräykset koskevat.
Tapahtumat avautuisivat kolmen vaiheen kautta
Hallitus suunnittelee tapahtumien järjestämisen helpottamista kolmen portaan kautta. Hallitus tosin muistuttaa, että näistä rajoituksista ratkaisun tekevät kunnat ja aluehallintovirastot itsenäisesti.
Ensimmäisessä vaiheessa olisi mahdollista järjestää tapahtumia, joissa osoitetaan katsojille omat paikat ja seurueet pystyisivät välttämään lähikontakteja toistensa kanssa.
Tällöin valtakunnallisen ilmaantuvuusluvun pitäisi olla 75 tapausta 100 000 suomalaista kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana. Alueellinen epidemiatilanne pitäisi olla myös hallinnassa.
Toisessa vaiheessa olisi mahdollista järjestää “isompia tilaisuuksia”, mutta enimmäisyleisömäärä pitäisi olla mitoitettu tilan mukaan. Tässä tilanteessa valtakunnallinen ilmaantuvuusluku saisi olla korkeintaan 50.
Kolmannessa vaiheessa rajoitukset poistuisivat, kun uusia tartuntoja ilmaantuisi enää satunnaisesti Suomessa.
Kesäkuun alussa harkittaisiin maskisuositusta ja etätöitä uudelleen
Osana rajoitusten purkua hallituksen tarkoituksena on harkita kasvomaskisuosituksesta ja etätyösuosituksesta luopumista kesäkuun alussa.
Kasvomaskisuosituksen ja etätyösuosituksen palauttamista harkitaan kuitenkin uudelleen vielä elokuussa. Kesälomien loppuminen saattaa johtaa siihen, että tartuntatauti leviää rokottamattomien ihmisten parissa.
Lisäksi suositukset kotona pysymisestä ja koronatestiin menemisestä, jos tautioireita ilmenee, voivat olla voimassa vielä pitkään, kunnes epidemia hiipuu.
Suositukset hyvästä käsienpesu- ja yskimishygieniasta voivat jäädä myös pysyviksi.
Voit keskustella hallituksen suunnitelmasta koronarajoitusten poistamiseksi perjantaihin 9.4.2021 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.
Kuuntele alta Takaisin Pasilaan -podcast: hallituksen lakiesitys liikkumisrajoituksista tyrmättiin, sitten niistä ei enää puhuttu – esitys tekee kuitenkin paluun jossain muodossa, arvioi politiikan toimittaja Robert Sundman.
Lue lisää:
Marin: Luvassa voi olla "normaali juhannus" – keskustelu rajoitusten purusta jatkuu torstaina