Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tutkimus: Kryptovaluutta bitcoinin louhinta uhkaa Kiinan päästötavoitteita

Bitcoinin louhinta kuluttaa valtavasti sähköä, jonka tuottajana Kiinassa on usein hiilivoima.

Vihreänä hohtavia tietokoneita, edessä hahmo varjossa.
Bitcoinin louhintaa rajoittaa lähinnä sähkön hinta. Siksi louhijat etsivät mahdollisimman halpaa sähköä. Kuva: Liu Xingzhe / EPA
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Kryptovaluutta bitcoinin tuottamisen aiheuttama hiilijalanjälki on niin mittava, että se uhkaa jo Kiinan päästötavoitteita, kertoo tuore tutkimus.

Kiina aikoo kääntää päästömäärän laskuun noin vuonna 2030 ja on ilmoittanut suunnitelmista olla hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä.

Kiinan tiedeakatemian sekä Tsinghuan, Cornellin ja Surreyn yliopistojen tutkimuksen mukaan kryptovaluutan hiilijalanjälki yltää suuruudellaan Kiinan kymmenen suurimman kaupungin päästöjen joukkoon. Tutkimus on julkaistu arvostetussa Nature-lehdessä.

Bitcoinin louhinta kuluttaa valtavasti sähköä ja tuottaa sitä kautta myös päästöjä. Bitcoinin louhinta (mining) tarkoittaa käytännössä sitä, että suuri joukko tietokoneita ratkoo yhtä aikaa monimutkaisia matemaattisia yhtälöitä.

Liki kolme neljäsosaa maailman bitcoineista louhitaan Kiinassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Yksi syy tälle on sähkön halpa hinta Kiinassa.

Kiinan tiedeakatemian tutkijan Wang Shouyangin mukaan Kiinan tulisi nyt keskittyä maan sähköverkon päivittämiseen ja vakaan energiantarjonnan varmistamiseksi uusiutuvista lähteistä.

– (Bitcoinin) louhijoilla olisi tuolloin enemmän kannustimia siirtyä puhtaan energian alueille, Wang sanoo The Guardian -lehdelle.

Ongelmana on tutkimuksen mukaan myös se, että Kiina ei tällä hetkellä laske päästölaskelmissaan bitcoinia omana itsenäisenä päästöluokkanaan.

Bitcoin-automaatti.
Bitcoin ei tukeudu pankkeihin tai valtioihin, joten se torjuu huijareita salausteknologian ja louhijoiksi kutsutun tietokoneiden verkoston avulla. Tämä bitcoin-automaatti löytyy newyorkilaisesta kaupasta. Kuva: Justin Lane / EPA

Päästöt ohittavat Italian ja Saudi-Arabian kolmessa vuodessa

Tutkijoiden mukaan Kiinan bitcoin-louhinnasta aiheutuvat päästöt ylittävät Italian ja Saudi-Arabian kokonaisenergiankulutuksen vuoteen 2024 mennessä. Huipussaan bitcoinin louhinta voisi vastata noin 5,41 prosenttia Kiinan sähköntuotannon päästöistä.

Noin 40 prosenttia Kiinan bitcoin-louhintaan tarvittavasta sähköstä tuotetaan hiilivoimalla. Loput tuotetaan uusiutuvan energian voimin, esimerkiksi vesivoimalla.

Lue laajemmin bitcoinin ilmastovaikutuksista alla olevasta jutusta:

Bitcoinista on tullut likaista rahaa: sitä louhitaan enemmän kuin koskaan, ja se saastuttaa yhtä paljon kuin kaikki suomalaiset

Bitcoin on vuonna 2009 perustettu virtuaalinen kryptovaluutta. Se toimii hajautetusti ilman minkään valtion, keskuspankin tai yrityksen tukea.

Louhinta kannattaa, sillä bitcoinin arvo nousee

Bitcoinin arvo ylitti maaliskuussa ensimmäistä kertaa 60 000 dollarin rajan. Bitcoinin arvo on vuoden sisällä noussut huimasti, sillä vielä viime vuoden maaliskuussa yhden bitcoinin sai 5 000 dollarilla. Arvoa on nostanut muun muassa se, että verkkomaksuyhtiö PayPal hyväksyi sen käytön palvelussaan. Arvoa nosti myös se, että sähköautovalmistaja Tesla investoi 1,5 miljardia dollaria bitcoineihin alkuvuodesta.

Vuonna 2009 lanseeratun bitcoinin arvo on heilahdellut villisti aiemminkin. Vuonna 2017 sen arvo nousi alle 1 000 dollarista 20 000:een, kunnes se taas laski alle 5 000 dollariin seuraavan vuoden lokakuussa.

Kiina kielsi kryptovaluuttakaupan vuonna 2019 rahanpesun estämiseksi, mutta bitcoinin louhinta on sallittu.

Kiinan hiilirikkailla alueilla kryptovaluutan päästöt on pantu jo merkille.

Sisä-Mongolian autonominen alue ilmoitti suunnitelmista lakkauttaa louhintatoimet alueellaan huhtikuussa sen jälkeen kun alue ei saavuttanut vuotuisia energiankulutustavoitteita.

Lue myös:

Kryptotaideteoksesta pulitettiin huikea summa – hinta kohosi huutokaupassa lähes 70 miljoonaan dollariin

Tesla sijoitti puolitoista miljardia dollaria bitcoiniin

Suosittelemme