Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Leijonien MM-leiritys typistyi, kuusi harjoituspeliä putoaa ohjelmasta – Jukka Jalonen on jo nimennyt tukun pelaajia leiriryhmään

Leijonien MM-leiritys lyhenee kahdella viikolla koronan takia.

LEHTIKUVA Jukka Jalonen
Jukka Jalonen tuijoitti tiukasti kaukaloon Euro Hockey Tourin Helsingin turnauksessa syksyllä. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen valmistautumisjakso touko-kesäkuussa Latvian Riiassa pelattavassa MM-lopputurnauksessa typistyy koronapandemian vaikutusten vuoksi reilulla kahdella viikolla. Leijonien on määrä kokoontua MM-leirin alkajaisiksi Heinolan Vierumäellä 4. toukokuuta.

Vierumäellä maajoukkueryhmän on tarkoitus viettää 5–6 päivää. Seuraavan viikon alussa MM-ryhmä matkustaa Tshekin Prahaan, jossa pelataan kauden neljäs ja viimeinen maajoukkueiden EHT-turnaus. Siihen osallistuvat 12.–15. toukokuuta Suomen lisäksi järjestäjämaa Tshekki, Ruotsi ja Venäjä.

Suomelta putoavat pois huhtikuulle aiotut niin sanotun Nordic Cupin tuplamaaottelut muita pohjoismaita eli Norjaa, Tanskaa ja Ruotsia vastaan. Näin Suomelta poistuu pelikalenterista kuusi ottelua.

– Kuvio on muuttunut niin, että normaalin seitsemän viikon rypistyksen sijasta leiristä putoaa pois noin kaksi ja puoli viikkoa. Tässä tilanteessa täytyy mennä lyhyemmän kaavan kautta, maailmanmestaruutta kahden vuoden takaa Slovakian MM-jäältä puolustavan Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi torstaina etäinfossa.

MM-leirille 11 varmaa KHL-nimeä

Suomen MM-leiriryhmään on valittu tähän mennessä 11 pelaajaa, kaikki KHL:stä. Sen runkosarja päättyi varhain kevättalvella. Pelaajien nimiä Jalonen ei halunnut tässä vaiheessa julkistaa.

– Koronan takia MM-ryhmään saa valita 3+25 pelaajaa, eli kolme maalivahtia ja suunnilleen viisi täyttä kentällistä. 11 leiriläistä ei vielä iso määrä ole, vaan paikkoja on paljon auki. Tuskin pelaajat itsekään tykkäisivät nimiensä mainitsemisesta, Jalonen kertoi.

Kaksi vuotta sitten Suomi löi lopullisen MM-joukkueen lukkoon vasta viikkoa ennen MM-turnausta, ja resepti toimi tunnetuin seurauksin. Silloin kisajoukkueen pelaajista kaudelta oli NHL-kokemusta vain puolustaja Henri Jokiharjulla ja hyökkääjä Juho Lammikolla.

Tämä NHL-kausi 2020-21 alkoi koronan viivyttämänä vasta 13. tammikuuta, joten maailman ykkösliigan pudotuspeleistä MM-vahvistuksia tuskin tarvitsee odottaa. MM-turnaus on määrä pelata 21.5.–6.6.

– Tähän tietoon NHL:n runkosarja päättyy 12. toukokuuta. Pääsääntöisesti varmaan katselemme MM-joukkueeseen niitä pelaajia, joiden NHL-kausi päättyy runkosarjaan, päävalmentaja Jalonen arvioi.

Koronariski vaanii taustalla

Maajoukkueiden kaksi ensimmäistä EHT-turnausta Suomessa Helsingissä ja Venäjällä Moskovassa sujuivat kuplamaisissa oloissa ilman koronatartuntoja. Viime helmikuussa Ruotsin Malmössä pelattu kolmas turnaus sen sijaan linkosi varotoimista huolimatta tartuntoja osallistujamaiden joukkueisiin.

Suomen maajoukkueesta ainakin 12:lla eri jäsenellä paljastui Malmön-turnauksen tuliaisina koronatartunta.

– Sairastumiset olivat ikäviä, mutta en ajattele sillä tavalla, että tämän (koronan) takia maajoukkuekausi olisi pitänyt jättää kokonaan väliin, Jalonen pohti.

Joukkotartunnat Prahan EHT-turnauksesta olisivat MM-turnausta ajatellen karmea näkymä.

– Kaikki tietävät näinä aikoina riskit. Meidän täytyy hoitaa hommat hyvin. Tärkeintä on päivittäinen oma tekeminen, johon meidän täytyy luottaa, sanoi Suomen maajoukkueen GM Jere Lehtinen. Hän ei halua spekuloida, miksi koronatartunnat ryöpsähtivät helmikuussa juuri Ruotsin EHT-turnauksessa.

Latvian MM-kisojen karanteeniohjeistuksesta ei Suomen joukkueella ole vielä tietoa. Rokotuksista Leijonilla tuskin on apua MM-hätään.

– En tiedä siitä enempää, kun en tiedä rokotusjärjestyksestä. Meillä ei ole ohituskaistaa, joten odotellaan. On varmaan kisamaita, joissa joukkueet saavat rokotuksia, ja se helpottaa heidän osaltaan, Lehtinen pyöritteli.

Lue myös:

Naisleijonien päävalmentaja vaikuttui MM-joukkueen kuopuksesta jo toissa vuonna: "Totesin vain, että huh huh"

Tässä on Naisleijonien MM-joukkue Kanadaan – 15-vuotias tamperelaispeluri Sanni Vanhanen valittiin mukaan

Suosittelemme