Hyppää sisältöön

Kallion ala-asteen joukkoseulonnassa ei löytynyt uutta tartuntarypästä – Helsingissä alakoululaisilla kolmasosa koronatartunnoista peräisin kouluista

Päiväkoti-ikäisten koronatartunnoista viidesosa tulee päiväkodeista.

Tyhjä luokkahuone.
Alakoululaisten osalta tartunnalähteeksi merkitään Helsingissä tällä hetkellä noin kolmasosa. Kuvituskuva. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Yle

Helsinkiläisellä Kallion ala-asteella on suoritettu koronatartuntojen joukkoseulonta helmi-maaliskuussa todettujen 49 tartunnan vuoksi.

Kallion ala-asteella on yhteensä 490 oppilasta ja viitisenkymmentä opettajaa. Joukkoseulonnassa heistä kävi alle puolet, yhteensä 225 henkilöä. Seulonnassa neljällä henkilöllä todettiin tartunta. Seulonnan tulosten pohjalta asetettiin aiempien lisäksi karanteniin yksi ryhmä.

Joukkoseulontojen tarkoituksensa on löytää mahdollisia oireettomia tautitapauksia.

Kalliossa 4.–6. luokkien oppilaat siirrettiin koronatartuntojen vuoksi etäopetukseen noin viikoksi maaliskuun loppupuolella.

Myös Käpylän peruskoulussa todettiin maaliskuun aikana paljon, yhteensä 41 tartuntaa. Koulussa on yhteensä 929 oppilasta.

Helsingin epidemiologisen toiminnan ylilääkärin Sanna Isosompin mukaan Käpylän koulussa jäljitys viivästyi maaliskuussa nopeasti pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Isompin mukaan jäljityksen ruuhka on nyt saatu purettua.

Helsingin kaupungin keskiviikkona julkaiseman koronaviruskatsauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kaupungissa oli viime viikolla yli 50 alakoulussa, joissa oli koronatartuntoja, näistä yli 20 koulussa jäljitys oli tilaston mukaan kesken. Edellisviikolla katsauksen mukaan tartuntoja oli 46 alakoulussa ja jäljitys niistä kesken yli 30 koulussa.

Katsauksen mukaan Helsingin osuus kaikista Suomen koronatartunnoista on noin 29 prosenttia. Kaupungin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä valtasossa kaupunkia alle 500 tartuntaa 100 000 asukasta kohden edellisen 14 päivän aikana.

Päiväkoti-ikäisillä tartuntoja alkuvuoteen verrattuna 3,5-kertainen määrä

Helsingin päiväkoti-ikäisillä tartuntojen kokonaismäärä on vuoden vaihteeseen verrattuna maaliskuun lopussa 3,5-kertainen. Muilla lasten ja nuorten ikäryhmillä sekä työikäisillä tartuntojen määrä on noussut vähemmän, mutta kuitenkin 2-3-kertaisesti.

Lasten ja nuorten osuus kaikkien helsinkiläisten tartunnoista oli alkuvuodesta viidesosan ja maaliskuun lopussa jo lähes kolmasosan verran.

Päiväkoti-ikäisten osana perhe katsotaan tartuntalähteeksi tällä hetkellä 64 prosentissa ja päiväkoti 21 prosentissa.

Alakouluikäisillä merkittävimpänä tartunnan lähteenä pidetään omaa perhettä, koulun osuuden kerrotaan olevan noin 33 prosenttia. Yläkoulut ovat olleet etäopetuksessa 8. maaliskuuta lähtien.

Toinen aste on ollut etäopetuksessa joulukuun alusta lähtien.

Helsingin kaupungin keskiviikkona julkaiseman koronaviruskatsauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan tartutoja oli viime viikolla yli 40 päiväkodissa, joista noin neljäsosassa jäljitys oli kesken. Edellisviikolla tartuntoja kerrottiin ilmenneen 52 päiväkodissa, joissa jäljitys oli kesken tilaston julkaisuhetkellä noin puolessa.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) nosti keskiviikkona esiin monia perheitä askarruttaneen kysymyksen, minkä vuoksi Kallion ala-asteen joukkoseulonnan tuloksista ei ole kerrottu. Koulujen joukkoseulontojen tuloksia ei ole Helsingissä tähän asti julkistettu, sen sijaan esimerkiksi Vantaa on kertonut joukkoseulontojen tuloksista.

Tietosuojavaltuutettu Anu Talus sanoi HS:lle, ettei joukkoseulontoja koskevien numerotietojen julkaisemiselle ole estettä sillä perustella, että rikottaisiin terveystietojen levittämisen suojaa koskevaa lakia, koska yksittäiset henkilöt eivät ole tunnistettavissa numerotiedoista.

Suosittelemme sinulle