Hyppää sisältöön

Valamon luostari esittelee 1800-luvun arvoteoksia Laatokalta – ruokapalkalla maalanneista opiskelijoista kasvoi Venäjän huippumaalareita

Pietarissa näyttelyn teokset houkuttelivat museoon kymmeniä tuhansia katsojia. Kokoelma on tässä laajuudessa esillä Suomessa ensi kertaa.

Arkkimandriitta Sergei ihastelee tunnelmaa ja yksityiskohtia Ivan Šiskinin vuonna 1859 maalaamasta teoksesta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Vehreää metsää, valtavia aaltoja, munkkeja viitoissaan ja luostarin rakennuksia. Pietarin taideakatemian opiskelijat ovat tallentaneet Laatokan Valamon maisemia useina kesinä 1800-luvun puolenvälin paikkeilla.

– Opiskelijat saivat majoituksen ja ruoan luostarilta. Nuoret taiteilijat jättivät luostarille töitä kiitokseksi ylläpidosta. Näin syntyi usean kymmenen teoksen kokelma nuorilta mestareilta, kertoo Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Sergei.

Näyttelyssä on esillä kolmisenkymmentä maalausta 13 tekijältä, joista moni kasvoi sittemmin venäläisen maalaustaiteen huippunimeksi.

Tunnetuin heistä on Ivan Šiskin, jota pidetään mestarillisena puiden ja metsien kuvaajana. Näyttelyn kooltaan suurin teos on Šiskinin vuonna 1859 maalaama näkymä Valamon saaresta.

– Teos on hyvin vaikuttava. Tunnelma kesäsateen jälkeen, auringon kajo pilvien välistä luostarin maisemaan ja yksityiskohdat, ihastelee arkkimandriitta Sergei.

Šiskinin teokset ovat myös rahallisesti arvokkaita. Suurimpia hänen teoksistaan on myyty huutokaupoissa lähes kolmen miljoonan euron hintaan.

Näyttelyn maalaukset ovat tässä laajuudessa esillä ensimmäistä kertaa Suomessa. Vuodenvaihteessa 2019–2020 teokset olivat näyttelyssä Pietarissa Venäläisen taiteen museossa. Sergei kertoo, että tuolloin niitä kävivät katsomassa useat kymmenet tuhannet ihmiset.

Maalaukset ja valokuvat on ripustettu Valamon kulttuurikeskuksen näyttelysaliin. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Valokuvat näyttävät munkkien arkea

Näyttelyssä on esillä myös valokuvia samalta ajalta, jolloin maalaukset on tehty. Kuvissa näkyy luostarin erilaisten rakennusten lisäksi muassa laivoja satamassa, ihmisiä kivilouhoksella ja munkkeja erilaisissa töissään.

– Yhteneväisyyttä löytyy siitä, että pukeudumme aika samalla tavalla mustiin viittoihin ja päähineisiin. Perusasia on yhteinen, eli meillä on päivittäiset jumalanpalvelukset ja rukouselämä. Se ei ole muuttunut, luostaria johtava isä Sergei hymyilee.

Taivaallinen maisema – venäläiset mestarit Laatokan Valamossa -näyttely on avoinna vuoden 2022 loppuun saakka Valamon luostarissa Heinävedellä.

Lue lisää:

Valamo sulki ovensa ensimmäistä kertaa 50 vuoteen – matkailusta elävässä luostarissa pääsiäistä juhlitaan tänä vuonna vain veljestön kesken

Suosittelemme sinulle