Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Eduskunta ei nuhtele Ano Turtiaista maskipakkoviestistä, puhemies kiitti Turtiaisen vastinetta: "Toi esille, ettei ole uhka muille edustajille, ja se oli hyvä asia"

Väkivallalla uhkailu ei ole hyväksyttävää, oli se sitten avointa tai piilotettua, summasivat kansanedustajat perjantaina.

Ano Turtiainen eduskunnan täysistunnossa.
Kansanedustaja Ano Turtiaisen (at) yksittäisestä tviitistä ei puhemiesneuvoston ja ryhmäjohtajien kokouksessa keskusteltu enää, vaan puhe oli laajemmin sananvapauden rajoista. Kuvassa Ano Turtiainen eduskunnan täysistunnossa tiistaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunta päätti olla puuttumatta kansanedustaja Ano Turtiaisen (at) lauantaiseen Twitter-viestiin, jossa hän lähetti uhkaavat terveiset maskipakkoa puoltaville kansanedustajille.

Asiaa pohti perjantaina iso joukko kansanedustajia eri puolueista: eduskunnan puhemiehet, valiokuntien puheenjohtajat sekä eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

– Emme lähde tekemään kannanottoa, se oli meidän yksituumainen näkemys, totesi eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.).

Vaikka kansanedustajilta edellytetään eduskunnan puheenvuoroissa arvokasta käytöstä, vapaa-ajan viestintään, kuten blogikirjoituksiin tai Twitter-viesteihin eduskunta ei voi puuttua.

Tämä siitäkin huolimatta, että kansalaisille kansanedustaja yleensä näyttäytyy poliittisessa roolissaan myös vapaa-ajan viesteissään.

– Ei ole eduskunnan asia mennä puuttumaan kansanedustajan muualla tehtyihin avauksiin, puhemies Vehviläinen sanoi.

Se ei poista kansanedustajan henkilökohtaista vastuuta sanoistaan, Vehviläinen lisää.

– Puhuminen ja kirjoittaminen ovat kansanedustajan tärkeimmät työkalut.

Turtiaisen vastine rauhoitti tilannetta

Perjantaina ei enää keskusteltu yksittäisestä kansanedustajan Twitter-viesti, vaan puhe oli Vehviläisen mukaan ylipäänsä sananvapauden rajoista 2020-luvun viestintäympäristössä.

– Yksimielinen viesti palaverista oli, että emme hyväksy minkäänlaista väkivaltaretoriikkaa eikä väkivallalla uhkailua tai avointa tai piilotettuakaan uhkailua.

Osa kansanedustajista oli tulkinnut viestin maskipakkoa puoltavien kansanedustajien painostamiseksi.

Tiistaina puhemiesneuvosto keskusteli Turtiaisen twiitistä ja tiedotti pitävänsä asiaa erittäin vakavana. Sen jälkeen Turtiainen kuitenkin antoi pyynnöstä kirjallisen vastineen eduskunnalle, jossa hän lupasi, ettei ole kansanedustajille millään tavalla uhaksi tai vaaraksi.

Vehviläinen kertoo kiittäneensä Turtiaista vastineesta.

– Pidän sitä hyvänä, että Turtiainen omassa vastineessaan toi esille, ettei millään tavalla ole uhka muille edustajille. Tapasin hänet hetki sitten käytävällä ja totesin sen hänelle, Vehviläinen kertoi aamupäivällä eduskunnassa tapaamisen jälkeen.

Lue myös: Puhemiesneuvosto: Ano Turtiaisen twiitissä on väkivallalla uhkailun piirteitä, Filatov pitää tilannetta vakavana

Ano Turtiaiselta "uhkauksenomainen" Twitter-päivitys maskipakosta – puhemies Vehviläinen aikoo ottaa asian esille eduskunnassa

Suosittelemme