Hyppää sisältöön

Yleisötilaisuudet voivat alkaa kesäkuussa – suurimmille tapahtumille riskit ovat silti liian suuret, Raumanmeren juhannus peruttu

Tunnelin päässä pilkistää tapahtumien osalta valoa, vaikka RMJ perui festivaalin tältä kesältä.

Raumanmeren juhannusjuhlintaa kesäkuussa 2016. Kuva: Pasi Murto / AOP

Raumanmeren juhannus eli RMJ ilmoitti tänään peruvansa festivaalin tältä kesältä. Suomen hallitus puolestaan julkisti koronarajoitusten purkusuunnitelman, jonka mukaan heinäkuussa yleisötilaisuuksia voisi järjestää parhaassa tapauksessa kokonaan ilman rajoituksia.

Yle kokoaa tähän juttuun tapahtumajärjestäjien mietteitä eri puolilta Suomea. Aluksi rajoitusten purkusuunnitelmaa kommentoi Tapahtumateollisuus ry.

Otteita hallituksen koronarajoitusten purkusuunnitelmasta:

Huhtikuu

  • Ravintolat avautuvat rajoituksin, aukioloaikoja ja asiakasmääriä rajoitetaan edelleen

Toukokuu

  • Julkisia ja yksityisiä tiloja avataan (mm. kirjastot ja museot)

Kesäkuu

  • Kokoontumisrajoituksia lievennetään
  • Yleisötilaisuudet osallistujarajoituksin alkavat

Heinäkuu

  • Yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia lievennetään ja poistetaan

Miksi tapahtumiin kohdistuvia rajoituksia puretaan viimeisten joukossa?

Tapahtumaelinkeinon keskusjärjestön Tapahtumateollisuuden mukaan hallituksen tänään julkistama rajoitusten purkusuunnitelma on positiivinen signaali, mutta ei ongelmaton. Suurin huoli kohdistuu rajoitusten purkujärjestykseen.

– Emme ymmärrä sitä, että tapahtumiin kohdistuvat rajoitukset olisivat jälleen viimeiset, joita ruvetaan purkamaan, toteaa Tapahtumateollisuuden viestintäjohtaja Maria Sahlstedt.

Hän muistuttaa, että tapahtuma-alaa on rajoitettu voimakkaimmin ja pisimpään. Ennen koronaa hyvässä työtilanteessa olleita ihmisiä on Sahlstedtin mukaan pudonnut yhteiskunnan tukiverkkojen läpi köyhyyteen.

Hallituksen purkusuunnitelmassa yleisötilaisuuksia voisi alkaa järjestää kesäkuussa. Heinäkuussa yleisötilaisuuksiin kohdistuvia rajoituksia höllennettäisiin tai ne jopa poistettaisiin.

Huhtikuussa saadaan auki esimerkiksi ravintoloita rajoituksin ja toukokuussa puolestaan saisi avata julkisia ja yksityisiä tiloja kuten kirjastoja ja museoita. Sen sijaan yleisötilaisuuksista ei huhti- ja toukokuun osalta ole mainintaa.

– Jos epidemiatilanne sallii sen, että tapahtumia voisi turvallisesti järjestää, niitä pitää voida järjestää välittömästi.

Oljenkorsi tapahtumille on purkusuunnitelmassa oleva maininta siitä, että yleisötilaisuuksia voidaan avata aiemmin, mikäli tautitilanne on erittäin hyvä ja alueviranomaiset sen sallivat.

Jos erittäin hyvänä tilanteena pidetään hallituksen asettamaa raja-arvoa (ilmaantuvuusluku) eli korkeintaan 25 tapausta per 100 000 asukasta per 14 päivää, ollaan siinä tilanteessa Sahlstedtin mukaan jo nyt monilla alueilla.

– Jos tämänhetkinen kehityskulku jatkuu, valtaosa alueista voisi olla tässä tilanteessa toukokuussa, Sahlstedt huomauttaa.

Puertoricolainen Bad Bunny villitsi yleisöä Ruisrockissa heinäkuussa 2019. Kuva: Nelli Kenttä, YleX

Synnyttävätkö naapurimaiden koronapassiratkaisut tapahtumaturismia?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hallituksen tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa, että pyrkimyksenä on ottaa käyttöön rokotetodistus, jota voisi käyttää matkustamisessa.

Tapahtumien pääsylipuksi todistuksesta tuskin on, sillä hallitus pitää lähtökohtana sitä, että yhteiskunnan palvelut ovat avautuessaan avoimia kaikille kansalaisille riippumatta henkilökohtaisesta rokotustilanteesta.

Sahlstedtin mukaan lähtökohta on huono. Esimerkiksi Tanskassa on käytössä koronapassi, jonka avulla saadaan järjestettyä suurtapahtumia, ja vastaava järjestely voi olla tulossa muihinkin Pohjoismaihin ja esimerkiksi Viroon.

– Meidän huolemme on se, että jos naapurimaissa nousee suurtapahtumia pystyyn aikaisemmin kuin Suomessa, syntyy tapahtumaturismia. Suomalaiset tapahtumakävijät lähtevät naapurimaiden tapahtumiin.

Kesällä on kaikesta huolimatta luvassa kunnon festivaaleja

Tapahtumateollisuuden arvion mukaan luvassa on lisää suurimpien tapahtumien peruuntumisia Raumanmeren juhannuksen tämänpäiväisen päätöksen tapaan. Siihen vaikuttaa Sahlstedtin mukaan purkusuunnitelman lisäksi esimerkiksi se, että työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) hahmottelemaa tapahtumatakuuta, joka turvaisi mahdollisista peruuntumisista johtuvia taloudellisia tappioita, ei ole vielä saatu valmiiksi. Mitä suurempi tapahtuma, sitä suuremmat taloudelliset riskit.

Tunnelin päässä pilkistää kuitenkin jo valoa.

– Kunnon festareita on kaikesta huolimatta ihan varmasti tulossa kesällä, Sahlstedt sanoo.

Juhannusta ei vietetä ainakaan Raumalla normaalisti: RMJ on peruttu

Raumanmeren juhannus eli RMJ on peruttu tältä kesältä. Nelonen Media Liven mukaan tapahtumaa ei pystytä toteuttamaan nykyisillä koronarajoituksilla.

– Me oltais haluttu toteuttaa teille juhannuksena Suomen kovimmat beach-festarit ja tän vuoden festaria on valmisteltu jo kesästä 2019 saakka, tästä oli rakentumassa tykein Raumanmeren juhannus ikinä. Ei ehditty julkaista edes koko artistikattausta, ja ollaan täysin musertuneina tän tilanteen edessä. Nyt on nöyrryttävä ja todettava, että näissä olosuhteissa ei pystytä järjestää RMJ:n arvoista tapahtumaa, järjestäjän Facebook-päivityksessä todetaan.

Tapahtuma jouduttiin perumaan myös viime kesänä.

Viime ja tälle vuodelle ostetut liput käyvät sellaisenaan Raumanmeren juhannukseen 2022. Sitä juhlitaan Otanlahden rannalla 23.–25.6.2022. Lipuista saa halutessaan myös rahat takaisin.

Juhannusfestivaali on kerännyt Otanlahteen aiempina vuosina kymmeniä tuhansia juhlijoita. Esimerkiksi vuonna 2018 kävijämäärä oli 30 000, vaikka sää oli juhannusaattona myrskyinen.

Ilosaarirock: suunnitelmasta puuttuvat päivämäärät ja yleisömäärät

Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Niina Hattunen ei näe hallituksen ehdotuksen tarjoavan Ilosaarirockin kaltaiselle suurfestivaalille juurikaan toivoa.

– Emme pääse tällä etenemään. Suunnitelmaan ei ole tarkennettu mitään meille tärkeitä tietoja, kuten päivämääriä tai yleisömääriä. Lisäksi heinäkuun rokotuskattavuudesta ei ole mitään takeita.

Hattunen näkee, että suunnitelma voi antaa toivoa pienemmille festivaaleille, joilla kulurakenne mahdollistaa suuremmat joustomahdollisuudet. Miljoonabudjetin festivaaleilla samanlaista jouston varaa ei ole.

– Jos hallitus voisi taata tappiot, niin voisimme edetä luottavaisemmin. Mutta me olemme täysin omavarainen toimija, joka vastaa tappioistaan itse. Emme voi ottaa sitä riskiä, se olisi konkurssin paikka.

Ilosaarirock tuo kymmeniä tuhansia ihmisiä Joensuuhun, mikä näkyy muun muassa liikenteessä. Kuvassa yleisö juhli Ilosaarirockissa vuonna 2018. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Hattunen sanoo, että työ- ja elinkeinoministeriön valmistelema tapahtumatakuu on hyvä, mutta tulee auttamatta liian myöhään kesää ajatellen. 1,8 miljoonan euron katto ja 30 prosentin omavastuu jättäisivät Ilosaarirockin mahdollisen peruutuksen jälkeen yhä liian paljon miinukselle.

– Tavoitteenamme on pysyä elinvoimaisena festarina myös seuraavat 50 vuotta, 50-vuotisjuhlavuotta viettävän Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Hattunen sanoo.

Vaikka epätietoisuus jäytää festivaalijärjestäjiä, lopulta kaikki tiivistyy nimenomaan ihmisten yleiseen epävarmuuteen. Yleisö on tapahtumien tärkein rahoittaja.

– Ovatko ihmiset valmiita ostamaan lippuja tapahtumiin tällaisessa tilanteessa? Hattunen pohtii.

Summerfest toistaiseksi vielä kalenterissa

Osuuskauppa Suur-Savon toimialajohtaja Kai Nurmi pitää purkusuunnitelman olemassaoloa hyvänä, mutta kaipaa lisää yksityiskohtia esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen. Nurmi on kuitenkin varovaisen toiveikas.

– Hyvä tässä on, että exit-suunnitelmaa ollaan tekemässä. On vähän valoa tunnelin päässä, että miten tästä lähdettäisiin kohti yhteiskunnan avaamista, ja sitä kautta tapahtumiakin tekemään.

Suur-Savo järjestää kesällä muun muassa suuret Summerfest-tapahtumat Savonlinnassa kesäkuussa ja Mikkelissä heinäkuun lopussa. Esiintyjiksi on kiinnitetty jo muun muassa Popeda, Teflon Brothers, Neljä Ruusua, Erika Vikman ja Behm.

– Tapahtumat ovat vielä kalenterissa. Odotellaan tietysti tarkentavia suunnitelmia siitä, miten yleisötapahtumia voidaan käytännössä järjestää. Eli onko rajoituksia ja muuta, mitä pitää ottaa huomioon. Odotellaan myöskin, mikä on elinkeinoministerin lupaama tapahtumatakuu, siinä tapauksessa, että tapahtumia kuitenkin jouduttaisiin perumaan.

Ilmajoen oopperaensi-ilta siirtyy kesälle 2022

Ilmajoen musiikkijuhlat ilmoitti perjantaina siirtävänsä edelleen kesään 2022 kantaesitystä oopperasta Hiljaiset perivät maan. Perusteluna on se, etteivät oopperan esiintyjät pysty harjoittelemaan isolla porukalla.

Lapuanliikkeestä kertovan oopperan kantaesitys siirtyi jo viime vuonna koronaepidemian vuoksi.

– Oopperaa voimme harjoitella vain isolla esiintyjäjoukolla yhdessä, ja lopputulosta esitetään aina suurelle yleisölle. Vallitsevassa tilanteessa tämä ei ole mahdollista, perustelee Ilmajoen musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Sari Hanka.

Oopperan on sävletänyt Jukka Linkola ja sen ohjauksesta sekä libretosta vastaa Tuomas Parkkinen.

Suomipopin ja Iskelmän järjestäjä: "Tässä ehtii tapahtua monenlaista ennen kuin juhannuksessa ollaan"

Festivaalijärjestäjä Nelonen Media Liven tavoitteena on järjestää tulevan kesän tapahtumat mahdollisimman normaalisti.

Tuotantopäällikkö Anniina Havukainen kertoo, että esimerkiksi Himos Juhannus -tapahtumaa Jämsässä suunnitellaan yhteistyössä viranomaisten ja ammattilaisten kanssa.

– Artistien, asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus on meille ykkösprioriteetti.

Himoksen juhannuksesta ja tapahtumista ylipäätään Havukainen toteaa, että järjestäjä noudattaa kulloinkin voimassa olevia ohjeistuksia ja rajoituksia.

– Kesään vielä aika pitkä aika ja uskon, että tässä ehtii tapahtua monenlaista ennen kuin juhannuksessa ollaan. Emme ole ennustajia ja etenemme viikko kerrallaan. Tahtotila on kova, että pääsemme juhlimaan yhdessä.

Nelonen Media Liven tapahtumia ovat muun muassa Iskelmä Himoksessa sekä Suomipop -tapahtumat Jyväskylässä ja Oulussa. Lippuja on voinut ostaa keskeytyksettä kaiken aikaa.

– Asiakkaat ovat ostaneet lippuja hyvin. Jos joutuisimme perumaan tapahtumaan perumaan viranomaismääräyksen vuoksi, niin silloin liput käy myös tulevana kesänä.

Asiakkaan niin halutessa lippurahat voidaan myös palauttaa.

Kanta-Hämeessä odotellaan tarkempia ohjeita

Kanta-Hämeessä festivaalijärjestäjät eivät vielä uskalla päättää ensi kesän tapahtumien järjestämisestä. Wanaja Festival odottaa vielä tarkempia ohjeita koronarajoitusten poistumisesta. Tuotantopäällikkö Jonna Myllykangas kertoo, että Wanaja Festival tekee jo valmisteluja ensi heinäkuun mahdollisille festivaaleille.

Forssan Holjat-kaupunkifestivaalin vetäjä Simo Jaakkola sanoo, että Holjat odottaa tarkempia ohjeita vielä tämän kuukauden. Jos tarkemmat ohjeet saadaan, festareita ryhdytään valmistelemaan toukokuussa. Holjat on tehnyt jo sopimukset esiintyjien kanssa.

Lue lisää: Festivaalijärjestäjät Kanta-Hämeessä vielä odottavalla kannalla

Tällaisissa tunnelmissa juhlittiin Antti Tuiskun keikalla Provinssissa vuonna 2018. Kuva: Juuli Aschan / YleX

Provinssi ei ole tehnyt päätöstä tapahtuman perumisesta

Provinssin järjestäminen Seinäjoella 1.–3. heinäkuuta on edelleen epävarmaa. Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpusen mukaan tapahtuman järjestäminen on kuitenkin mahdotonta, mikäli siihen kohdistuu yleisörajoituksia.

– Jos tapahtumaan kohdistuu sellaisia rajoituksia jotka vaikuttavat meidän yleisömääriin laskevasti, tapahtumaa ei tulla järjestämään, tämä voidaan tässä vaiheessa todeta suurella todennäköisyydellä.

Siihen Sami Rumpunen ei ota kantaa, mikä olisi vähimmäisyleisömäärä, jolla tapahtuma voitaisiin vielä järjestää. Päätöstä tapahtuman perumisesta ei ole kuitenkaan tehty ja Provinssi aikoo tiedottaa tilanteesta lisää mahdollisimman pian.

– On tietysti selvää, että tapahtuman peruminen olisi sekä fyysisesti että henkisesti raskasta. Mutta ei niin raskasta, että kenenkään tarvitsisi olla huolissaan tapahtuman pitkän aikavälin tulevaisuudesta, Rumpunen kommentoi.

Täpötäysi Provinssi Antti Tuiskun keikalla.
Provinssin järjestäminen Seinäjoella 1.–3. heinäkuuta on edelleen epävarmaa. Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpusen mukaan tapahtuman järjestäminen on kuitenkin mahdotonta, mikäli siihen kohdistuu yleisörajoituksia.

Kokkolassa penätään selkeämpiä ohjeita

Kokkolassa heinäkuun alussa järjestettävän Mustakari Memoriesin kohtalosta päätetään toukokuussa. Tapahtuman johtaja Jaki Silvennoinen haluaisi hallitukselta selkeämpiä ohjeita.

– Ensin pitäisi tietää, mitkä ovat sallitut vierasmäärät, pitääkö olla tietyt turvavälit ja maskit. Helpoimmasta päästä olisi järjestää paikalle käsidesiä, jos joku niin määrittelee.

Tällä hetkellä tapahtuman järjestelyt etenevät normaalisti. Päätökset tehdään sitten, kun tiedetään enemmän.

– Jos joku kertoo, että saa ottaa tuhat ihmistä, sitten me ei varmaankaan järjestetä sitä.

Ylivieskassa kesäkuun puolivälissä järjestettävästä Sun Pampasin kohtalosta päätetään jo ensi viikolla tai sitä seuraavalla.

Elävän musiikin edunvalvontajärjestö: kentän monimuotoisuus tulee ymmärtää

Kotimaisen elävän musiikin alan edunvalvontajärjestö LiveFIN ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen on huolissaan tapahtuma-alan yhdenvertaisuudesta.

– Kun yhteiskuntaa avataan elävän musiikin elinkeinoa ja tapahtumaelinkeinoa ei voi rajoittaa muita elinkeinoja tiukemmin. Kohtelun pitäisi olla samanlaista ja näyttää valitettavasti siltä, ettei niin tule käymään, Lahtinen toteaa.

Lahtisen mukaan myös tapahtuma-alan sisäistä monimuotoisuutta ei tunnuta valtiovallan tasolla ymmärrettävän tarpeeksi. On Lahtisen mukaan ongelmallista, jos tulevassa suunnitelmassa koko tapahtuma-alan valtakunnallisia rajoituksia määrittää koko Suomen ilmaantuvuusluvut.

– On tylsää, että niputetaan kaikki isot festivaalit ja pienet klubit, jotka ei samalla lailla kerää yleisöä ympäri Suomen. Jos yhdenvertaisuus ei exit-suunnitelmankaan myötä toteudu, on ainakin osittain kysymys haluttomuudesta ymmärtää tämän kentän monimuotoisuutta, Lahtinen sanoo.

Tapahtuma-alan kenttä on monimuotoinen ja sopeutumiskykyinen. Antti Lötjönen Quintet East esiintymässä 20 katsojalle ja striimiyleisölle 4. helmikuuta 2021 Tampereen G Livelabissa.

Rokotepassien ja pikatestien käyttäminen tapahtumien järjestämisen helpottamisessa on Lahtisen mielestä selvittämisen arvoinen idea.

– Eivät ne kesäkuun tapahtumia tule pelastamaan, mutta jos on mahdollisuus, että tilanne vielä pitkittyy, on näitä työkaluja mielestäni velvollisuus tarkastella.

Tampereella teatteriharjoitusten määrä alkaa toukokuussa

Tampereen Komediateatterin johtaja Panu Raipia toteaa, että rajoitusten purkusuunnitelman yleisötapahtumien ohjeet vaikuttavat liian epämääräisiltä.

– Turvalliset tapahtumat -raportissa mainitaan, että vasta heinäkuussa otetaan tapahtumatilan koko huomioon. Ymmärtääkseni siihen asti määrätään ylemmältä taholta, että tehdään esimerkiksi tilaisuus viidenkymmenen hengen yleisölle.

Raipia painottaa, että yksi Komediateatterin esitys voi työllistää 50 henkilöä. Tuotannon tekeminen kannattavasti samankokoiselle yleisölle on mahdottomuus.

Epäselvistä olosuhteista huolimatta harjoitusten on määrä alkaa toukokuussa.

– Ensi viikolla on tehtävä suuri päätös suurtuotannosta Korpelan kujanjuoksu. Oletettavasti siirrämme sen ensi-iltaa kuukaudella eteenpäin. Uutuusmusikaalimme on jo siirretty toukokuulta heinäkuun alkuun, Raipia harmittelee.

Hänen mukaansa taloudellisesta näkökulmasta tuotannot voi järjestää sitten, kun yleisölle riittävät metrin turvavälit ja hengityssuojain. Jos tuotannot keskeytetään, johtajan pitää maksaa palkat omasta lompakostaan.

– Niin kauan kuin toimintaa rajoitetaan valtiovallan taholta, valtiolta odotetaan kompensaatiota. Jokaisella taiteenalalla eniten ovat kärsineet freelancetekijät.

Komediateatterilla työskentelee kesäisin 80 työntekijää, joista suurin osa on freelancereita.

Myös musiikkiklubi Tampereen Tullikamarin ohjelmapäällikkö Janne Laurilalle jäi avoimia kysymyksiä purkusuunnitelmasta.

– Se kaipaa konkretiaa: millaisia yleisötilaisuuksia saa järjestää ja millainen tautitilanteen pitää olla silloin? Tapahtuman järjestäminen vie aikaa, joten mitä nopeammin saamme tietää ohjeet, sen parempi.

Tullikamarissa todettiin syksyllä toimivaksi järjestely, jossa 450 hengen yleisö nauttii keikasta istuen 1500 hengen maksimikapasiteetin salissa.

Korjaus 9.4. klo 16.16: Tarkennettu Maria Sahlstedtin kommenttia, jossa hän toteaa, että mikäli kehityskulku jatkuu tämänhetkisen kaltaisena, valtaosassa alueita voisi olla toukokuussa ilmaantuvuusluvun suhteen erittäin hyvä tilanne.

Lue myös:

Raumanmeren juhannus on osa keskikesän juhlaa – "On täällä muutamia hyviä artisteja, mutta ei se ole pääpointti"

Pääministeri Marin: Hallitus selvittää rokotepassin käyttöä kotimaassa - Yle keräsi koronarajoitusten purkamissuunnitelman keskeisen sisällön yhteen

Lasten ja nuorten harrastustoiminta on vapautumassa toukokuussa, Olympiakomiteassa petyttiin aikatauluun –urheilukatsomoihin voi päästä kesäkuussa

Suosittelemme sinulle