Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kim Jong-un varoitti Pohjois-Koreaa vakavasta kriisistä: "Puolueen palveltava aidosti kansaa"

Kimin katsotaan viitanneen jopa 1990-luvun pahaan nälänhätään, kun hän kehotti puoluettaan "vaivalloiseen marssiin".

Kim Jong-un puhujakorokkeella.
Kim Jong-un avatessaan Työväenpuolueen alempien virkailijoiden konferenssin Pjongjangissa 6. huhtikuuta. Vaivalloiseen marssiin kehottaneen puheen hän piti kaksi päivää myöhemmin. Kuva: KCNA / EPA
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on jälleen varoittanut maataan uhkaavista vakavista ongelmista ja patistanut hallitsevaa puoluetta toimiin kansan vaikeuksien helpottamiseksi.

Kommunistipuolueen alemman tason virkailijoiden konferenssissa puhunut Kim kehotti puoluetta uuteen vaivalloiseen marssiin, kertoo valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Kimin katsotaan rinnastaneen nykyisen talouskriisin 1990-luvun nälänhätään, sillä myös tuolloin käytettiin termiä "vaivalloinen marssi". Nälänhädässä arvioidaan kuolleen jopa kolme miljoonaa pohjoiskorealaista.

Kim sanoi, että edessä on työtä ja uhrauksia nykyisen talouskriisin voittamiseksi, sekä myös vaikeuksia ja esteitä.

Kimin mukaan puolueen täytyy palkita kansan lojaalisuus ja tulla aidosti sen palvelijaksi.

Kauppa kärsinyt pandemiasta ja pakotteista

Aiemmin tällä viikolla Kim varoitti, että Pohjois-Korealla on edessään huonompi tilanne kuin koskaan koronapandemian, pakotteiden ja luonnonkatastrofien takia. Jo syksyllä hän pyysi kansalta anteeksi hallintonsa epäonnistumisia.

Lisää aiheesta:

Diktaattorin kyyneleet – Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pyysi kansalta anteeksi hallintonsa epäonnistumisia

Tammikuun puoluekokouksessa Kim kehotti rakentamaan entistä omavaraisemman talouden ja valmistamaan enemmän kuluttajatuotteita.

Koronaviruspandemian puhjettua Pohjos-Korea keskeytti lähes kaiken rajaliikenteen ja määräsi myös muita rajoituksia. Rajoitukset ja Pohjois-Koreaa vastaan ydinaseohjelman takia määrätyt pakotteet ovat rokottaneet maan taloutta sekä lisänneet huolta humanitaarisesta kriisistä. Kauppa Kiinan kanssa supistui viime vuonna arviolta 80 prosenttia.

Maa ei ole raportoinut yhdestäkään koronatartunnasta, mutta Yhdysvallat ja Etelä-Korea epäilevät, ettei sekään ole välttynyt taudilta.

Pakotteita valvovan asiantuntijaryhmän mukaan avustusjärjestöjen työ on vaikeutunut koronarajoitusten takia. Tarkkailijat eivät ole havainneet merkkejä laajamittaisesta nälänhädästä.

Tiistaina Pohjois-Korean terveysministeriön edustaja antoi lausunnon, jonka mukaan yksikään lapsi ei kärsi Pohjois-Koreassa aliravitsemuksesta ja tällaiset väitteet mustaavat maan mainetta.

Suosittelemme sinulle