Hyppää sisältöön

Hiihtokausi huipentuu Rukalla – päättyykö pitkäaikaisen maajoukkuehiihtäjän ura?

Suomen Cup -viikonloppu päättää tämän talven hiihtokauden.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen. Kuva: Lehtikuva
Petra Manner,
Jenni Harmanen

Kyseessä on 10-vuotisjuhlakausi Suomen Cupia. Tänään perjantaina kisat alkavat viesteillä. Krista Pärmäkoski sanoo, että Suomen Cupin laduille lähdetään samalla tunteella kuin kansainvälisiin kisoihin. Nyt kauden päättävään kisaan voi kuitenkin lähteä rennommin kuin alkukauden puristuksiin, jolloin Cup-kisat otetaan myös maailmancupiin valmistautumisena.

Pärmäkoski lähtee Ikaalisten Urheilijoiden joukkueen ankkuriosuudelle rennosti, mutta tosissaan. Ristijärven SM-kisoissa kaksi viikkoa sitten Pärmäkoski hiihti hurjan ankkuriosuuden, hän nosti Ikaalisten Urheilijat Suomen mestariksi tykityksellään. Pärmäkoski lähti tuolloin ankkuriosuudelle seitsemäntenä ja lähes minuutin kärjestä.

– Uskon, että yhtä nälkäinen katse, vähän väsyneempi, mutta nälkäinen katse nähdään tänäänkin. Mielenkiintoinen kisa ja kiva päästä seuran väreissä hiihtämään, Pärmäkoski pohtii.

Viestit sytyttävät ja viimeiseen viestikisaan lähdetään ennen kaikkea nauttimaan.

– Olemme tyytyväisiä, jos podiumille päästään, se on jo kova suoritus, monta kovaa joukkuetta ja kaikkien pitää onnistua. Lähdetään nauttimaan.

Mononen puntaroi uransa jatkoa

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen pohtii Rukan jälkeen uransa jatkoa.

– Hiihdetään kisat nyt ensin loppuun. Jatkan, jos saan kaikki hommat järjestykseen siten, että on järkevää lähteä satsaamaan olympialaisiin, Mononen sanoo.

Mononen ei ole ollut tyytyväinen omaan tasoonsa tällä kaudella. Sijoitukset eivät myöskään ole ruokkineet motivaatiota.

– Totta kai kun tavoittelee hyvää tulosta, turhautuminen on kova. Onko ne omat rajat jo löytyneet? Mononen miettii.

– Kun on pitkä kausi takana ja on kauden jälkeen väsynyt, se voi vähän vääristää tilannetta, sen takia pitää yrittää vähän rauhoittua ja miettiä kokonaisuutta ja vähän yrittää ulkopuolelta tarkastella, mikä on järkevää.

Niskasen Puijo hallitsee

Vuokatti on Suomen cupin historian menestynein joukkue miesten viesteissä, mutta tällä kaudella Iivo Niskasen Puijon Hiihtoseura on dominoinut kisoja. Niskasella on kokemusta kummastakin seurasta ja hän kokee, että Kuopiossa on tehty hyvää työtä hiihdossa.

– Kuopioon on alkanut pesiytyä useampia hiihtäjiä asumaan. Vetovoimainen seura alueenkin puolesta. Hyvät mahdollisuudet menestyä viestissä on näköjään tuonut sellaisen kivan vipinän, että on ollut kiinnostusta tulla hiihtämään seuraan. Meillä on oikein hyvä ja laaja joukkue. Toivomus olisi, että parin vuoden päästä nousisi hyvätasoisia junnuja vielä juniorimyllyn kautta, uumoilee Niskanen.

Seuraavilla kausilla tilanne voi olla Puijon osalta se, että Niskanen ja Perttu Hyvärinen hiihtävät eri viestijoukkueissa ja tavoittelevat Puijolle kaksoisvoittoa, sen aika ja pohdinta on kuitenkin tulevaisuudessa.

– Me emme joukkuetta valitse, siellä on seuran puolesta muut, jotka lyövät joukkuevalinnat lukkoon. Heti alkuun todettiinkin, että ei haluta edes olla päättämässä viestijärjestyksiä ja kokoonpanoa. On kiva, että kaikki ovat hyvällä ja reilulla mielellä. Kuten Ristijärvellä meillä oli karsintakisa edellisenä päivänä, silloin se tuo seurakenttään avoimuutta.

Suomen Cupin hiihtoja voi seurata Ylen kanavilla. Tänään perjantaina hiihdetään viestit, naiset 3x5 kilometriä ja miehet 3x7,5 kilometriä. Lähetys alkaa kello 18 TV2:ssa. Lauantaina on naisten 15 kilometrin ja miesten 20 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähdöt.

Suosittelemme sinulle