Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hanhien kevätmuutto ennätysvauhdissa – katso miten tuhannet tundralinnut valtaavat pellon Hämeessä

Janakkalassa laskettiin pääsiäislauantaina ennätys: 18 000 hanhea. Etenkin tundrametsähanhet ovat lisääntyneet selvästi.

Suuret hanhiparvet lepäilevät nyt hämäläispelloilla
Timo Leponiemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Lintuharrastaja Martti Heikinheimo suuntaa kaukoputkensa Janakkalan Tervakoskella Tervajoen tulvaniitylle. Aamuinen muutaman kymmenen hanhen parvi saa koko ajan täydennystä ja jonkun ajan kuluttua lepäämässä ja ruokailemassa on jo noin 2 500 lintua.

Martti Heikinheimo tarkkailee muuttavia hanhia
Martti Heikinheimo tarkkailee hanhia Janakkalan Tervakoskella. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

– Viimeisen 5–6 vuoden aikana varsinkin niin sanottujen harmaiden hanhien määrät ovat täällä Hämeessä lisääntyneet näin keväällä merkittävästi. Kun kiertää hanhipaikkoja, saa yhden päivän aikana laskettua helposti 10 000 hanhea.

Heikinheimo arvioi, että hanhet voivat viipyä täällä vielä pari viikkoa. Hän kuitenkin huomauttaa, että hanhia on syytä tarkkailla riittävän etäisyyden päästä, eikä mennä liian lähelle.

– Hanhet ovat erittäin arkoja. Jos niiden lepäily ja ravinnonsaanti keskeytyy häirinnän vuoksi, se on aina pois ajasta, jonka ne pystyvät keräämään energiaa muuttomatkaa varten. Nautitaan siis vähän kauempana näistä näytöksistä, mitä hanhiparvet meille tarjoavat, kehottaa Heikinheimo.

Taustalla maatalouden muutokset

Tämän vuosituhannen yksi suurimmista lintumaailman muutoksista on tapahtunut juuri hanhimuutossa, sanoo janakkalalainen lintuharrastaja Ari Lehtinen. Hänen näkemyksensä hanhimuutossa tapahtuneesta muutoksesta liittyy maatalouden isoihin muutoksiin. Lehtinen tutustui hanhimuuttoon itärajan takana useilla retkillä vuosina 1999–2005 ja näki siellä tapahtumassa olevat muutokset.

– Venäjän puolella Aunuksen viljelysmaat ovat parissa vuosikymmenessä pusikoituneet, kun viljantuotanto siirtyi siellä etelämmäksi. Samaan aikaan Suomessa on siirrytty muokkauksen sijaista suorakylvöön, jolloin pelloilta löytyy keväisin hanhille syötävää.

Muutos hanhikannoissa on merkittävä. Esimerkiksi parikymmentä vuotta sitten metsähanhen itäinen rotu rossicus eli tundrametsähanhi oli niin harvinainen, että Birdlifen rariteettikomitea tarkisti niiden havainnot. Nyt se on jo runsaampi kuin fabalis eli taigametsähanhi, kertoo Lehtinen.

Tuhansia hanhia pellolla Janakkalassa
Suomessa hanhet voivat myös levähtää rauhassa, toisin kuin Venäjän puolella, jossa kevätmetsästys on sallittua. Kuva: Martti Heikinheimo

Etelä-Suomen voi nähdä myös harvinaisempia hanhia, kuten lyhytnokkahanhia. Isoissa parvissa niitä on yksittäin, kun vuosituhannen vaihteessa niitä ei nähty lainkaan. Hämeessä lyhytnokkahanhien määrät ovat kuitenkin pieniä verrattuna 1500–2000 linnun parviin, joita on nähty Limingassa, huomauttaa Ari Lehtinen.

Suosittelemme