Hyppää sisältöön

Ensimmäiset olivat kahvassa kiinni heti, kun kantapaikka aukeni – Krista Tikkanen: "Tuntuu kuin olisi taas 18-vuotias ja pääsisi ravintolaan"

Ravintolat aukenivat asiakkaille reilun kuukauden sulun jälkeen Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa Kittilässä.

Oululainen Krista Tikkanen päätti lähteä ravintolaan heti aamusta kuultuaan sulun päättymisestä. Ihmiskontaktit ovat tervetulleita yksineläjille, Tikkanen muistuttaa. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Tekijät

Lapissa Kittilässä ja Pohjois-Pohjanmaalla on iloittu kuukauden kestäneen ravintolasulun päättymisestä. Esimerkiksi Levillä ensimmäiset lounasravintolat saivat ovet auki ruokailijoille tälle päivää.

Oululaisen Heinäpään oluttuvan asiakkaista ensimmäiset olivat ovenkahvassa kiinni jo aamuyhdeksältä, kun ovet aukenivat.

– Olen kaivannut, tykkään istua kahviloissa ja baareissa. Jos on yksineläjä, niin ne ihmiskontaktit jää suht' vähille. Tämä on kaikin puolin virkistävää, vähän niin kuin olisi taas 18-vuotias ja pääsisi ravintolaan, nauraa Krista Tikkanen.

Jukka Harmaala yritti ehtiä kantapaikkaansa aamun ensimmäisenä asiakkaana.

– Liikennevalot oli esteenä, niin meni muutaman minuutin yli. Olinkohan kolmas vai neljäs. Täytyy sanoa ihan rehellisyyden nimissä, että kaivattu on tätä yhteisöllisyyttä. Minäkin elän ihmisten seurasta, Harmaala sanoo.

Valtioneuvosto päätti Kittilän ja Pohjois-Pohjanmaan ravintolasulun purkamisesta torstaina. Tähän päivään asti ravintolat ovat olleet asiakkailta suljettuina noin kuukauden ajan ja vain noutoruoan myynti on ollut sallittua.

Rapuravintola King crab housen ravintolapäällikkö Ina Hammarberg iloitsee, kun saliin on pitkästä aikaa voinut ottaa asiakkaita. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

"Epätietoisuus on ollut henkisesti raskasta"

Levillä sijaitsevan King crab house -ravintolan ravintolapäällikkö Ina Hammarberg jakaa lounasasiakkaiden ilon.

– Tämä epätietoisuus on ollut henkisesti hyvin raskasta kaikille. Mutta nyt on tosi mukava olla takaisin töissä ja saamme palvella asiakkaita loppuun asti, Hammarberg kiittelee.

Rapuravintola King crab house on monen muun ravintolan tavoin pitänyt keittiön toiminnassa ja myynyt ruokaa noutomyyntinä. Niinpä ravintola saatiin auki lounasasiakkaillekin nopealla aikataululla.

– Toimitusten kanssa ei ole ollut ongelmia, koska joka tapauksessa on myyty ruokaa. Viinavarastokin oli sulun jäljiltä täynnä, Hammarberg kertoo.

Leipuri-yrittäjä Matti Hiltunen avaa kahvila-konditoriansa vasta maanantaina, sillä tukku ei ehdi toimittaa raaka-aineita näin lyhyellä varoitusajalla. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Kittilän kirkonkylällä sijaitseva Lapin herkkutupa sen sijaan joutui lykkäämään avaamista maanantaihin. Kun tieto avaamisesta tuli torstaina illalla, varoaikaa jäi yrittäjä Matti Hiltusen mukaan liian vähän.

– Eipä siinä voi keretä aamuksi avata, kun pitää tukkutavarat tilata ja kaikki. Työntekijät ovat olleet lomautuksella, ja kyllä heidät äkkiä saisi kun pyytää, mutta on nätimpi avata maanantaina niin on vähän varoaikaa, Hiltunen tuumaa.

Osa tuotteista tosin jää vielä maanantainakin tukkuun: esimerkiksi maitotuotteita ei kahvila-konditorialle ehditä tilata.

– Onneksi on kauppa vieressä, juostaan sieltä.

Oululaisen Heinäpään oluttuvan asiakkaat Krista Tikkanen ja Jukka Harmaala ehtivät ravintolasulun aikana jo kaivata kantapaikan yhteisöllisyyttä. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Lomautettuja kutsutaan takaisin töihin

Kuusamon Rukalla ravintola Zonea pyörittävän Jokke Kämäräisen mukaan sulun päättyminen oli suuri helpotus. Toiveissa on, että asiakkaiden lisäksi myös karaokelaulu voisi tehdä paluun ravintolaan.

– Sulun aikana oli livekaraoke netin kautta. Nyt täytyy tarkentaa, miten rajoitus jatkuu – joko pääsee laulamaan normaalisti lavalta. Mutta se selviää varmaan tässä pian.

Kämäräisen yrityksessä sulun päättyminen tarkoittaa parin henkilön lisätarvetta. Koko Rukalla, kuten muissakin tunturikohteissa, kausityöntekijöitä on tavallisesti talvikautena satoja. Nyt heistä moni on ollut lomautettuna.

Kämäräinen uskoo, että muuttuneessa tilanteessa kausityövoimalle on taas tarvetta ja tulijoitakin riittää.

– Varmasti löytyy työntekijöitä, koska monet ovat olleet lomautettuna ja heillä on suuri halu päästä takaisin töihin, Kämäräinen sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 10.4. kello 23 saakka.

Lue myös:

Ravintoloiden sulkeminen tuntuu välittömästi työntekijöiden kukkarossa – vaihtoehtoina lomautus tai työvuorojen siirto tulevaisuuteen

Ravintolasulku yllätti ja kiukustutti yrittäjät: Kittilässä ravintolaan mieliville tarjotaan kuljetusta naapurikuntaan – näin ministeriö perustelee päätöstä

Suosittelemme sinulle