Hyppää sisältöön

Häkkikellari- ja varastomurtoja poikkeuksellisen paljon Lounais-Suomessa – varkaiden saaliiksi kelvannut kaikki muumimukeista vessapaperiin

Eniten rikoksia on ilmoitettu Turun, Porin ja Rauman keskustoissa.

Häkkikellari- ja varastomurrot ovat lisääntyneet. Arkistokuva. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Alkuvuoden aikana Lounais-Suomen poliisi on saanut poikkeuksellisen paljon, miltei 180 ilmoitusta taloyhtiöiden varastoihin, kellari- ja vinttikomeroihin tehdyistä murroista. Eniten rikoksia on ilmoitettu Turun, Porin ja Rauman kaupunkien keskustoissa. Lisäksi Turussa tapauksia on kirjattu keskitetysti erityisesti Runosmäen kaupunginosassa.

Yksittäisiä murron kohteeksi joutuneita varastotiloja on kuitenkin tätäkin enemmän. Käytännössä Lounais-Suomessa tehdään päivittäin useita murtoja varastoihin.

– Yhdessä rikosilmoituksessa voi olla mainittuna useita, välillä jopa kaikki taloyhtiön varastot. Tästä syystä todellisuudessa kyse on ainakin noin 500 varastosta, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli Markku Kuisma tiedotteessa.

Kuisma arvioi kyseessä olevan korona-ajan lieveilmiö.

– Murtoja on nyt ollut selvästi normaalia enemmän. Kun monet pienet yritykset ovat viime aikoina olleet kiinni, niissä ei ole ollut myöskään varastettavaa. Siksi varkaiden huomio on kohdistunut enemmän yksityishenkilöiden omaisuuteen.

Muumimukit ja vessapaperi tehneet kauppansa

Pääasiassa öisin vierailleet varkaat ovat vieneet kaikenlaista omaisuutta aina vessapaperista muumimukeihin. Anastetuksi on ilmoitettu muun muassa astioita, alkoholia, urheilu- ja kalastusvälineitä, elektroniikkaa sekä autonrenkaita ja työkaluja. Myös lelut, korut, vaatteet ja kengät ovat kelvanneet varkaille.

Markku Kuisman mukaan varastoista on viety oikeastaan kaikkea myytäväksi tai omaan käyttöön soveltuvaa tavaraa.

Poliisi kehottaa jokaista vierailemaan säännöllisesti omilla kellari- ja vinttikomeroillaan, jotta mahdolliset varkaudet ja vahingot havaittaisiin mahdollisimman nopeasti.

Mikäli varastollta on viety jotakin, tulee asiasta aina viipymättä tehdä rikosilmoitus. Tärkeää on listata varastetut tavarat, jotka myöhemmin voivat tulla poliisin tietoon muiden rikosasioiden selvittelyn yhteydessä.

– Anastettua omaisuutta jää paljon ilmoittamatta. Varkaan kiinni saamiseksi kannattaa tuoreesta murrosta myös aina soittaa hätänumeroon, jotta partio voi tarvittaessa tulla kuvaamaan murtojäljet ja tehdä asiaan kuuluvaa rikospaikkatutkimusta, Kuisma muistuttaa.

Lounais-Suomen poliisi on saanut kiinni ainakin yhden alueella aktiivisesti toimineen tekijän, jota epäillään useista Turussa viime aikoina tehdyistä varastomurroista.

Suosittelemme sinulle