Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pärmäkoski sujutteli ylivoimaiseen voittoon, vaikka toivoi jopa kisojen perumista – "Töihin oli lähettävä ja hyvä työpäivä siitä muodostui"

Krista Pärmäkoski johti Rukan Suomen cupin 15 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisaa parhaimmillaan yli minuutilla.

Katso video kuvaa klikkaamalla.
Petra Manner,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Krista Pärmäkoski otti ylivoimaisen voiton Suomen cupin 15 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa Rukalla. Pärmäkoski oli ykkönen peräti 58,1 sekunnin voittomarginaalilla. Kisan kakkoseksi tuli Riitta-Liisa Roponen ja kolmanneksi Johanna Matintalo.

Pärmäkoski lähti vetämään heti lähdöstä ja pudotti muut kannoiltaan heti ensimmäisellä kilometrillä. Pääryhmä ei halunnut lähteä Pärmäkosken vauhtiin mukaan eikä joukosta löytynyt vetohaluja.

Suomen naisten ykköshiihtäjä myönsi, ettei tuo ollut ennakkoon mietitty taktiikka. Pikemminkin hän oli ajatellut hiihtävänsä 14 kilometriä ryhmässä ja yhden kilometrin kovaa.

– Taisin hiihtää yhden kilometrin porukassa ja 14 kilometriä kovaa! Yllättävän hyvin se toimi, vaikka väsynyt olinkin, Pärmäkoski sanoi nauraen.

– Olen koko aamun toivonut, että kisat perutaan myrskyn ja tuulen takia ja olen sen verran väsynyt. Mutta töihin oli lähettävä ja hyvä työpäivä siitä muodostui.

Pääryhmässä vetäjä vaihtui useaan otteeseen, mutta Riitta-Liisa Roponen pystyi omilla vetovuoroillaan tekemään parhaiten eroa muihin. Puolimatkassa Roponen, Matintalo, Anne Kyllönen ja Laura Mononen olivat pystyneet pudottamaan muut ja ainoastaan Jasmi Joensuu pystyi nousemaan takaa-ajoryhmään.

Roponen teki oman ratkaisunsa ja lisäsi vauhtia kahdeksan kilometrin jälkeen. Mononen yritti seurata, mutta ei pystynyt. Matintalolta löytyi tarvittava kirivaihe stadionilla ja hän varmisti itselleen kolmannen sijan.

Roposen mukaan hänellä ei ollut mahdollisuuksia lähteä Pärmäkosken peesiin mukaan, kun tämä repäisi, sillä hän oli pääryhmässä sen verran kaukana.

– Näin, että siellä Krista menee, että heippa. Ei minulla olisi varmasti ollut jalkaakaan seurata, mutta en olisi sieltä päässytkään. Ei ollut saumaa siinäkään vaiheessa, kun latu aukesi. Krista oli ylivoimainen tänään, Roponen myönsi.

Anne Kyllönen oli varmistanut Suomen cupin 10-vuotisjuhlavuoden kokonaiskilpailun ylivoimaisen voiton jo aiemmin. Matintalo nousi kokonaiskisassa toiseksi neljän pisteen erolla kolmanneksi tulleeseen Monosta.

Naisten 15 km (v), yhteislähtö

1. Krista Pärmäkoski 37.32,4

2. Riitta-Liisa Roponen + 58,1

3. Johanna Matintalo +1.39,5

4. Anne Kyllönen +1.42,7

5. Laura Mononen +1.44,4

6. Jasmi Joensuu +1.57,6

7. Emmi Lämsä +2.32,7

8. Katri Lylynperä +2.33,8

9. Eveliina Piippo +2.34,5

10. Katariina Lonka +2.38,2

Suomen cupin kokonaistilanne

1. Anne Kyllönen 566 pistettä

2. Johanna Matintalo 425

3. Laura Mononen 421

4. Riitta-Liisa Roponen 360

5. Jasmi Joensuu 340

Päivitys kello 14.10: Lisätty Pärmäkosken ja Roposen kommentit

Päivitys kello 14.18: Lisätty Suomen cupin kokonaistilanne

Lue myös:

Iivo Niskanen tarjosi seurakaverilleen näytönpaikan, mutta ei jättänyt voitosta epäselvyyttä – "Ajateltiin antaa hänelle vähän ruutuaikaa"

Emmi Lämsä kepitti Pärmäkosken ja Monosen Suomen cupin viestissä – Puijon Hiihtoseura omaa luokkaansa miehissä

Hiihtokausi huipentuu Rukalla – päättyykö pitkäaikaisen maajoukkuehiihtäjän ura?

Suosittelemme sinulle