Myanmarissa nuoret jakavat tietoa uutislehtisillä, joita jaetaan salaisesti. Lehtisillä kierretään sotilasjuntan sulkeman internetin aiheuttamia tietokatkoksia.
Helmikuussa vallan kaapannut Myanmarin armeija sulki internetin tällä viikolla.
Internet-katkoksia on ollut Myanmarissa 56 päivän ajan, kertoo puolestaan tarkkailujärjestö NetBlocks.
AFP:lle salanimellä puhunut 30-vuotias Lynn Thant, kertoi perustaneensa uutislehtisiä jakavan Facebook-ryhmän. Molotov-nimisen ryhmän avulla lehtinen jaetaan tuhansille ihmisille, jotka tulostavat sen ja jakavat lehtisiä eteenpäin Yangonin ja Mandalayn alueiden lisäksi muillakin alueilla.
– Tämä on vastaus tiedonjaon hidastamiseen, joka on meille todellinen uhka, sanoi mies AFP:lle.
Hän kertoi olevansa tietoinen riskistä, joka liittyy uutislehtisen jakamiseen. Kiinnijäämisestä voi saa useiden vuosien vankilatuomion.
– Vaikka yksi meistä pidätetään, tuhannet muut jäävät jatkamaan toimintaamme.
Paikallinen vankien tilannetta tarkkaileva järjestö kertoo, että ainakin 3 000 ihmistä on pidätetty vallankaappauksen jälkeen.
Riippumaton tiedonsaanti on tehty Myanmarissa lähes mahdottomaksi sen jälkeen kun sotilasjuntta kaappasi vallan maan demokraattisesti valitulta hallitukselta.
Internetin torppaamisen lisäksi juntta on takavarikoinut ihmisten satelliittiantenneja eri puolilla maata, jotta he eivät voisi seurata maansa tapahtumia kansainvälisten uutiskanavien kautta.
Juntta on myös iskenyt satelliittiantenneja myyviin liikkeisiin ja takavarikoinut niiden myymiä antenneja.
Myanmarissa raportoitiin lauantaina uudesta verilöylystä mielenosoittajien ja sotilasjuntan välillä.
Ainakin 80 ihmistä on kuollut Bagon kaupungissa, joka sijaitsee noin 65 kilometrin päässä Yangonista. Väkivalta leimahti torstaiyönä ja perjantaina, mutta uutiset siitä tulivat ilmi vasta kun kaupungin asukkaat pääsivät pakenemaan läheisiin kyliin ja kertoivat tapahtumista.
Silminnäkijöiden mukaan armeijan joukot käyttivät kiväärikranaatteja mielenosoituksen hajottamiseen.
Myanmarin mielenosoittajia on kuollut jo yli 700 protestien alettua.
Lue lisää: