Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sysmän pahoinpitelyistä ja tapon yrityksestä tekoaikaan 15-vuotiaalle pojalle yli kahden vuoden ehdoton vankeustuomio – Monella tapaa poikkeuksellinen tuomio

Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi tuomionsa tänään kansliapäätöksenä. Se ei ole vielä lainvoimainen.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden sisäänkäynti Lahdessa
Päijät-Hämeen käräjäoikeus pohti tapausta vajaan kolmen viikon ajan. Kuva: Petri Niemi / Yle
Riitta Tapiomäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Oikeudenkäyntiin johtivat vuonna 2019 tehdyt pahoinpitelyt ja törkeät pahoinpitelyt. Päijäthämäläisessä pikkukunnassa Sysmässä tuolloin 15-vuotias poika oli toistuvasti kohdistanut raakaa väkivaltaa tuolloin 13-vuotiaita poikia kohtaan.

Tekohetkellä 15-vuotias poika tuomittiin 2 vuoden ja 7 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen, mikä on tekijän nuoren iän huomioon ottaen äärimmäisen epätavallista. Tuomiolauselmassa tekijän syyksi on luettu tapon yritys nuorena henkilönä, viisi pahoinpitelyä nuorena henkilönä sekä törkeä pahoinpitely nuorena henkilönä.

Yksi uhreista vaati tuomiota tapon yrityksestä, ja tuomio tuli myös tästä teosta. Vaatimuksen taustalla oli se, että uhrin avustajan mukaan poika olisi kuollut ilman ulkopuolisten puuttumista asiaan.

Tekijä joutuu myös maksamaan uhreille ja valtiolle erilaisia korvauksia yli 22 300 euroa.

Painavia syitä ehdottomaan vankeuteen

Alle 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta ei saa lain mukaan tuomita ehdottomaan vankeusrangaistukseen, elleivät painavat syyt sitä vaadi.

Käräjäoikeus katsoi ratkaisussaan, että asiassa on painavia syitä määrätä tekijä ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hänet on tuomittu hirttämällä tehdyn henkirikoksen yrityksestä, hän on useiden muidenkin nyt tuomittujen tekojen osalta pyrkinyt kuristamaan tai muutoin estämään asianomistajan hengityksen ja hänet on tuomittu yli kahden vuoden pituiseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi hänen tekonsa ovat kohdistuneet useisiin asianomistajiin, useat niistä ovat olleet potentiaalisesti hengenvaarallisia ja aiheuttaneet yleistä pelkoa koulussa, jota asianosaiset olivat käyneet.

Osa teoista tehtiin koulussa koulupäivän aikana. Tuomiossa ei otettu kantaa koulun toimintaan väkivallan kitkemiseksi koulussa tapahtuneissa teoissa.

Poikkeuksellinen tuomio monella tapaa

Rikosoikeuden professori Sakari Melander pitää tuomiota poikkeuksellisena monellakin tapaa. Käräjäoikeus langetti kovemman tuomion kuin syyttäjä esitti ja tekijä tuomittiin ehdottomaan vankeusrangaistukseen nuorena henkilönä.

Huomiota herättävää on myös se, että koulussa tehdystä väkivallasta on nyt käräjäoikeuden tuomio. Koulussa tapahtuvasta väkivallasta ei ole paljon oikeuden ratkaisuja.

– Pidän tätä tuomiota poikkeuksellisena, mutta myös varsin tärkeänä. Nyt saadaan arvio siitä, miten rikosoikeudellisesti tämän tyyppisiä tekoja voidaan arvioida, sanoo Melander.

Rikosoikeuden professori Sakari Melander kommentoi Sysmän nuorisoväkivaltatapausta Marjo Pirilän haastattelussa. Professori kommentoi tuomion ankaruutta, alaikäisen tuomitsemista ehdottomaan vankeuteen ja kouluväkivallasta saatuja tuomioita ylipäätään.

Poikkeuksellista on myös nuoren ensikertalaisen saama ehdoton vankeustuomio.

– Ei ole tavanomaista, että alaikäinen tuomitaan näin kovaan ja ehdottomaan vankeuteen. Kyse on kuitenkin niin vakavasta väkivallasta, että on syytä mennä ehdottoman vankeusrangaistuksen puolelle, sanoo rikosoikeuden professori Sakari Melander.

Käräjäoikeus otti tiukemman kannan kuin syyttäjä. Tässä tapauksessa asianomistaja vaati tuomiota tapon yrityksestä. Syyttäjä katsoi, että kyseessä on törkeä pahoinpitely.

– Asianomistaja ei usein esitä omia vaatimuksia. Rajanveto törkeän pahoinpitelyn ja tapon yrityksen välillä ei ole selväpiirteinen.

Melander arvioi, että tässä tapauksessa hirttoköydessä roikottamista on mahdollista arvioida molemmin tavoin.

Salpausselän syyttäjäviraston aluesyyttäjä Petri Törmälä sanoi aiemmin Ylelle, että hän pitää tapausta poikkeuksellisena. Vielä ei ole tietoa aikooko syyttäjä tai vastaaja valittaa tuomiosta.

Lue myös: Koulukiusaamista kitketään uusin keinoin – tutkimuksessa lapsille näytetään kuvitteellisia puhutteluvideoita ja etsitään tunnekylmiä piirteitä

Juttua päivitetty klo 16.48 ja 17.55 Sakari Melanderin kommenteilla.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle