Hyppää sisältöön

Yli 65-vuotiaat rokotettavat loppuvat Helsingistä vielä tällä viikolla, ja Astra Zenecan annokset uhkaavat päätyä varastoon

Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR pohtii Astra Zenecan rokotteen ikärajoitusten muuttamista tiistaina.

Pfizerin ja Astra Zenecan rokoteruiskuja rokotuspisteessä.
Pfizerin ja Astra Zenecan koronarokotteita Helsingin Messukeskuksen rokotuspisteessä Kuva: Tiina Jutila / Yle
Miika Koskela

Helsingissä voi pian olla Astra Zenecan koronarokotetta yli omien välittömien tarpeiden.

Viikko sitten kaupunki sai yli 16 000 annoksen erän, ja toista vastaavan suuruista erää odotetaan saapuvaksi parin kolmen viikon sisällä.

– Kyllä me olemme haasteessa sen kanssa, että loppuu olkapäät ja lihakset joihin pistää näitä, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoo.

Sen sijaan esimerkiksi Vantaalla ei ole samaa ongelmaa. Siellä rokottamattomia 65 vuotta täyttäneitä kaupunkilaisia on noin 7 000, ja Astra Zenecaa odotetaan saatavaksi vastaava määrä.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ohjeistuksen mukaan Astra Zenecan rokotetta annetaan vain 65-vuotiaille ja tätä vanhemmille. Syynä on Astra Zenecan rokotteella todettu erittäin harvinainen aivolaskimotukokseen liittyvä haittavaikutus.

Johtajalääkäri Lukkarisen mukaan Helsingissä on vielä reilut 26 000 kaupunkilaista, jotka nykyohjeistuksella saavat ensiannoksenaan Astra Zenecaa. Lukkarinen arvioi, että halukkaat saadaan rokotettua tällä viikolla.

Jos THL ei muuta suositustaan, Helsingistä siis loppuvat Astra Zenecalla rokotettavat.

– Jos 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat ovat vain niitä, jotka saavat tämän rokotteen THL:n ohjeistuksen mukaisesti, ja rokotteita tulee enemmän kuin on rokotettavia, kyllä edessä on vääjäämättä tilanne, että ei ole enää ketään kenelle niitä antaa.

Lukkarinen vakuuttaa, että Astra Zenecan rokotteet eivät mene kuitenkaan hukkaan. Annokset säilyvät varastossa useita kuukausia, ja niitä voidaan käyttää 65 vuotta täyttäneiden kaupunkilaisten tehosterokotteena.

Lukkarinen toivoo, että THL löytäisi keinon hyödyntää Astra Zenecan rokotetta turvallisesti myös alle 65-vuotiaiden ensirokotteena.

– Olisihan se hienoa, että pääsisimme käyttämään Astra Zenacaa ensirokotteena, koska jo kolmen viikon kuluttua rokottamisesta potilaas saa jo varsin hyvän suojan vakavia tautimuotoja vastaan. Ensimmäinen annos on väestön suojaamisen kannalta se tärkeämpi.

Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR kokoontuu tiistaina keskustelemaan Astra Zenecan rokotteen ikärajoituksesta.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo, että jos Astra Zenecan rokotteen ikäraja pysyy 65 vuodessa, niin rokotteen käyttö loppuu koko Suomessa pian.

Kello 20.32 täsmennetty sitä, milloin Helsingin kaupunki sai yli 16 000 rokoteannoksen erän.

Lue myös:

Rokotustahti kiihtyy: toukokuussa ehkä jo 300 000 suomalaista viikossa voi saada rokotteen

Helsinkiin saatiin 15-kertainen määrä Astra Zenecan rokotetta edellisviikkoon verrattuna – osa kuitenkin kieltäytyy siitä: "Näkynyt protestinmerkkejä"

Suosittelemme sinulle