Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Teinit saattavat saada koronarokotteen jo ennen koulun alkua syksyllä – Professori: "Lapset ansaitsevat lapsilla testattuja rokotteita ja lääkkeitä"

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo, että pienimpien lasten rokottamista joudutaan odottamaan ensi vuoteen.

Kasvomaskeihin pukeutuneet opiskelijat jonottavat koulun käytävällä.
Teinit odottavat pääsyä tunnille Halifaxissa. Jos rokotukset etenevät Suomessa suotuisasti, niin suomalaisteineillä on mahdollisuus päästä lähiopetukseen heti kesäloman jälkeen. Kuva: Oli Scarff / AFP
Sampo Vaarakallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Rokotevalmistajat testaavat nyt kiireen vilkkaa koronarokotteitaan teineillä ja pienemmillä lapsilla.

Pisimmällä on Pfizer, joka laittoi viime viikolla Yhdysvaltain elintarvike-ja lääkevirastolle uuden hakemuksen rokotteensa myyntiluvasta. Lääkeyhtiö haluaa laskea rokotteen alaikärajan 12-vuotiaisiin. Tällä hetkellä rokotetta voi antaa yli 16-vuotiaille.

Modernan ja Johnson & Johnsonin testit nuorilla ja lapsilla ovat myös meneillään. Astra Zenecan rokotteen yhteyttä veritukoksiin tutkitaan. Siksi yhtiö on keskeyttänyt rokotteen tutkimisen alle 18-vuotiailla.

Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet on luottavainen ja uskoo, että Pfizerin rokotteen myyntiluvan ikärajan laskeminen yli 12-vuotiaisiin on totta Euroopan lääkeviraston EMA:n arvion jälkeen todennäköisesti jo kesään mennessä myös Suomessa.

Tämä voisi merkitä sitä, että koronarokotteen ensimmäinen pistos olisi annettuna syksyn koulujen ja opiskelujen alkuun mennessä koko nuorisolla. Niinpä myös yläasteikäiset 12–15-vuotiaat teinit pääsisivät kouluun ja lähiopetukseen rokotettuina heti kesälomien päätyttyä.

– Minusta oli tärkeää saada korkeakoulut, lukiot, ammatilliset oppilaitokset ja peruskoululaiset normaaliin lähiopetukseen heti syksyllä, kun opiskelut alkavat. Ainakin Pfizerin ja BionTechin rokoteon erittäin toimiva myös 12–16-vuotiailla, joten sen suhteen estettä nuorten rokottamiselle ei ole. Sama voisi tapahtua myös yläasteen kohdalla, toteaa Mika Rämet.

Alle 12-vuotiaiden rokotteen odotus jatkuu

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet arvelee, että alle 12-vuotiaiden rokotteen kehitystyön tuloksia joudutaan odottamaan ensi vuoden puolelle.

Hän näkee yhtenä tulevaisuuden mahdollisuutena sen, että koronarokote tulisi osaksi pienten lasten rokotusohjelmaan.

Lapselle annetaan influenssarokotusta.
Ajan oloon koronarokotus saattaa tulla meillä lasten rokotusohjelmaan. Kuva: Getty Images

Mika Rämet muistuttaa, että ensimmäinen rokoteannos antaa jo hyvän suojan ja toinen annos lisää suojaa vielä merkittävästi.

Hän arvelee, että rokotetutkimus pysyy virusmuunnosten perässä ja rokotteita voidaan kehittää tarvittaessa aina kunkin leviävän variantin mukaan.

– Todennäköisesti tarvitaan vielä tehoste ehkä puolen vuoden tai vuoden päästä ensimmäisistä pistoksista. Mutta kapasiteetti tuotantoon on silloin jo niin hyvä, että rokotteiden saatavuuden suhteen tämä ei ole nähdäkseni iso ongelma.

Lapset ansaitsevat parempaa

Iso lasten rokottamiseen liittyvä eettinen kysymys on ollut se, onko oikein rokottaa pieniä lapsia koronaa vastaan, koska tauti ilmenee heissä yleensä lievänä.

Mika Rämet haluaa tarkastella eettistä puolta toisella tavalla lasten näkökulmasta.

– Lapset ansaitsevat lapsilla tutkittuja lääkkeitä ja rokotteita.

Hän muistuttaa siitä, että lasten lääkehoidossa on jouduttu suunnistamaan aivan liian paljon aikuisten sairauksista saatujen tietojen pohjalta. Se ei ole ollut hänen mielestään hyvä tilanne.

Suojavarusteisiin pukeutunut työntekijä testaa koronarokotteen valmistusmenetelmää laboratoriossa.
BionTechin laboratoriossa Marburgissa, Saksassa aiotaan valmistaa kaksi ja puoli miljardia rokoteannosta tänä vuonna. Kuva: Thomas Lohnes / AFP

Yksi peruste lapsille räätälöidyn rokotteen puolesta on sekin, että korona ei ole lapsille kuitenkaan aivan vaaraton. Mika Rämet huomauttaa tuhansista tapauksista, joissa koronan sairastanut lapsi on saanut taudin laukaisemana niin kutsutun hyperinflammaation.

Siinä lapsi saa muun muassa rajuja kuume- ja sydämen vajaatoiminnan oireita, jotka vakavimmissa, tosin hyvin harvinaisissa, tapauksissa voivat johtaa kuolemaan.

– Jotta voisi käydä mielekästä keskustelua lasten rokottamisesta, niin pitää olla tieto, että on olemassa rokote, joka on tutkitusti tehokas ja turvallinen lapsilla.

Lapsi on immunologisesti ketterä

Lohdullista lasten koronarokotteen kehitystyössä on se, että lapsen immunologinen järjestelmä on hyvin mukautuvainen.

–Tyypillisesti lasten immuunivasteet ovat ketterämpiä sopeutumaan uusiin viruksiin kuin vanhemmilla ihmisillä.

Sinänsä immunologiselta kannalta lasten ja aikuisten elimistöissä ei ole suurta eroa. Reaktiot ovat samanlaisia. Pistos aiheuttaa samat kuumeoireet ja pistospaikan kivut oli käsivarsi sitten pienen lapsen tai aikuisen.

Eri ikäisille lapsille sopiva annos rokotetta tulee kuitenkin selvittää seuraamalla rokotteen aiheuttamia reaktioita ja puolustusvasteita. Koska tutkimuksissa edetään ikäluokka kerrallaan, kuluu tutkimuksiin aikaa ja tulokset valmistuvat ikäluokka kerrallaan.

Kasvomaskeihin ja pupukorviin pukeutuneet koululaiset järjestäytyvät luokkakuvaan koulun pihalla.
Immunologisesti ketterät pupukorvat järjestäytyvät luokkakuvaan New Yorkissa. Kuva: Michael Loccisano / AFP

Mitä useampi rokotettu, sitä laajempi suoja

Lasten koronarokotusten yhteydessä näkee myös arvioita, jonka mukaan lasten rokottamisella haetaan lopultakin laumasuojaa aikuisille. Tässä yhteydessä ajatellaan nimenomaan sitä, ettei korona ole lapsilla niin vaarallinen. Lapset joutuvat ikäänkuin sijaiskärsijöiksi.

– Ei aikuisten laumasuoja tietenkään saa olla tärkein motiivi rokottaa lapsia.

Mika Rämet muistuttaa, että laumasuoja estää epidemian leviämistä väestössä. Laumasuoja ei suojaa yksilöä kaupan kassajonossa, jos samassa jonossa on myös joku, jolla on tauti. Rokotettukin voi joskus toimia taudin levittäjänä.

– Ei laumasuoja silloin sinua suojaa. Ehdottomasti paras tapa suojautua koronataudilta on ottaa itse rokote, kun sitä tarjotaan.

Mitä useampi yksilö on rokotettu, sitä paremmassa turvasssa me kaikki olemme.

– Covid 19 ei ole maailmasta pitkään aikaan mihinkään katoamassa. Siksi suoja kannattaa saada rokotteen avulla.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Lasten koronarokotetutkimusten arvioidaan valmistuvan keväällä – rokotusaikatauluista jo varovaisia arvioita

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme