Hyppää sisältöön

Riihimäen Nuorisoteatterissa koulutetaan teatteritekniikan moniosaajia

Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen koulutusohjelma syntyi, kun Ammattiopisto Samiedu siirsi osan teatteritekniikan opetuksestaan Savonlinnasta Riihimäelle.

Kino Sammossa majaansa pitävä Riihimäen Nuorisoteatteri on Suomen suurin laajaa teatteritaiteen perusopetusta antava oppilaitos. Kuva: Miki Wallenius / Yle
Ville Tiirikainen

Valo- ja äänitekniikka, lavastus, maskeeraus ja puvustus. Tulevaisuudessa teatteritekniikan työntekijöiltä odotetaan yhä enemmän usean eri alan hallintaa. Siihen tähdätään myös Riihimäen Nuorisoteatterissa keväällä alkaneessa uudessa teatteritekniikan koulutusohjelmassa.

– Suomessa on paljon pienempiä teattereita ja ryhmiä, jotka tarvitsevat moniosaajia. Harvempi teatteri pystyy tulevaisuudessa palkkaamaan vain yhta työtä osaavan, kertoo Riihimäen Nuorisoteatterin rehtori Kira Boesen.

Myös Riihimäen Nuorisoteatterissa haasteeksi on ajoittain noussut esitysten toteuttamiseksi tarvittava teatteritekniikan osaaminen. Ensimmäiset teatteritekniikan opiskelijat aloittivat opintonsa Riihimäen Nuorisoteatterissa maaliskuussa 2021.

Koulutus toteutetaan yhteistyössä Ammattiopisto Samiedun kanssa

Uudenlainen koulutusohjelma syntyi, kun Savonlinnan ammattiopisto Samiedu siirsi osan teatteritekniikan opetuksestaan Riihimäen Nuorisoteatteriin.

– Vastaavanlaista opetusta ei anneta missään muualla Suomessa. Teatteritekniikan opintoja voi suorittaa oppisopimusmallilla teattereissa, mutta ei tällaista ole muualla, että opiskelijoita olisi kokonainen luokallinen, kertoo Boesen.

Koulutus kyteytyy Nuorisoteatterin ohjelmistoon ja opiskelijat toimivat osana tuotantojen projektiryhmiä. Myös alan teoriatietoa opiskellaan lähiopetuksessa aidossa työskentely-ympäristössä. Riihimäen Nuorisoteatterissa voi suorittaa koko osaamisalan ammattitutkinnon tai tutkinnon osia.

– Riihimäen Nuorisoteatteri on aivan ainutlaatuinen ja ihana yhteisö kouluttautua ja kouliintua teatterialan moniammattilaiseksi. Minua kiinnostaa saada oppia niin valo- ja äänitekniikasta, kuin maskeerauksesta tai lavasteiden suunnittelusta ja asianmukaisesta toteuttamisesta, kertoi opiskelija Otto Jousimaa teatterin tiedotteessa.

Myös Riihimäen Nuorisoteatterin rehtori Kira Boesen on ollut innoissaan uuden koulutusohjelman saamisesta Riihimäelle.

– Tämä tulee varmasti olemaan merkittävä toimintakulttuurin muutos myös Nuorisoteatterille, kun taiteen perusopetuksen rinnalle saadaan hienoa teatteritekniikkaa ja ihmiset saavat opiskeltua siitä myös ammatin.

Hakijoita uuteen koulutukseen oli enemmän kuin aloituspaikkoja, joita tänä keväänä oli 12. Tulevien koulutusten hakuaikoja ja oppilasmääriä on tarkoitus täsmentää myöhemmin.

Suosittelemme sinulle