Hyppää sisältöön

Sukeltaja kateissa vanhassa kaivoksessa Pieksämäellä, poliisi epäilee miehen menehtyneen – etsinnöissä saattaa mennä päiviä

Paikalle hälytettiin iltapäivällä poliisi ja pelastuslaitos.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Sukeltajan epäillään kuolleen Pieksämäellä Montolan kaivoksella tiistaina, kertoo poliisi. Sukeltaja on yhä kateissa.

Toinen paikalla ollut sukeltaja pääsi itse ylös kaivoksesta ja hänet on toimitettu sairaalahoitoon.

Poliisi sai tiedon mahdollisesti hukkuneesta, keski-ikäisestä miehestä puoli kahden aikaan iltapäivästä.

Paikalla on ollut poliisi ja pelastuslaitos. Pelastuslaitos on lopettanut pelastustoimet ja kateissa yhä olevan sukeltajan etsintävastuu siirtyi poliisille.

Poliisi selvittää tapahtumien kulkua ja järjestää tapahtumapaikalle luolasukellukseen erikoistuneita sulkeltajia etsintöihin. Poliisin tiedotteen mukaan kateissa oleva sukeltaja on ilmeisesti jäänyt luolastoon ja etsintä voi kestää jopa useita päiviä.

Kokeneita sukeltajia

Paikalla on ollut alun perin kaksi sukeltajaa eli yksi pari, kertoo Montolan kaivossukeltajien puheenjohtaja Jani Santala.

– Molemmat ovat sukeltaneet Montolassa paljon, heillä on vuosien kokemus paikasta. Toinen heistä on päässyt pois sieltä. Hän oli tullut pintaan vähän turhan nopeasti, jotta voi hälyttää apua. Sen takia hänet lähetettiin varotoimenpiteenä Turkuun painekammiohoitoon.

Painekammiota käytetään sukeltajan liian nopeasta pintaan noususta aiheutuvan sukeltajantaudin hoitoon.

Tarkempia tietoja Santalalla ei vielä ole tapauksesta.

Santala sai tiedon tapauksesta Poliisin tilannekeskukselta. Poliisi pyysi häntä kokoamaan sukellusryhmän, joka lähtisi pelastuslaitoksen avuksi kaivokselle.

Santala kertoo kello neljän aikaan iltapäivästä, että sukeltajat ovat nyt kaivoksella. Paikalla on kaikkiaan toistakymmentä yhdistyksen sukeltajaa.

– Pelastuslaitoksen sukeltajilla on rajallinen kyky mennä heille tuntemattomiin paikkoihin, joten sen takia he pyysivät meiltä apua, Santala sanoo.

Sukeltajien suosiossa

Montolan vanha kalkkikaivos on sukeltajien suosiossa. Siellä on menehtynyt aiemmin ainakin kaksi sukeltajaa.

Kaivostoiminta loppui Montolassa 1970-luvulla, minkä jälkeen kaivos täyttyi pohjavedellä. Kaivoksessa toimi vuoteen 2015 saakka Pieksämäen kaupungin vedenottamo. Sukeltaminen sallittiin huhtikuussa 2016.

Epäillystä hukkuneesta uutisoi ensimmäiseksi Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle