Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kettutarhaaja itärajalta haastoi Suomen valtion oikeuteen – vaatii lähes puolen miljoonan euron korvauksia, valtion mukaan korvauksille ei aihetta

Parikkalalainen turkistarhayrittäjä Jouko Neuvonen on nostanut siviilikanteen Suomen valtiota vastaan.

kuva käräjäsalin ulkopuolelta
Vahingonkorvausasiaa käsitellään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa keskiviikkoaamusta alkaen. Kuva: Ilona Pesu / Yle
Satu Krautsuk
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa on käynnistynyt keskiviikkona poikkeuksellinen oikeuskäsittely, jossa turkistarhaaja vaatii isoja korvauksia Suomen valtiolta kettukaupan peruuntumisesta.

Parikkalassa toimivan kettutarhayrittäjän Jouko Neuvosen mielestä valtio on aiheuttanut hänen yritykselleen noin 450 000 euron tappiot estämällä jo sovitun kettukaupan kiinalaisen kettukasvattajan kanssa.

Tapahtuman sijoittuvat vuoteen 2018, jolloin Neuvosen yritys Finnish Cottages Travel Company (FCTC) solmi 2600 elävän ketun toimittamisesta Kiinaan. Kauppaan kuului hopeakettuja ja sinikettuja. Tarkoitus oli, että ketut olisi kuljetettu lentorahtina Harbiniin Kiinaan talvella 2018–2019. Eläimet oli hankittu ja kasvatettu yhteistyössä kiinalaisen ostajan kanssa.

Yrityksellä oli kokemusta kettujen viennistä Kiinaan, sillä vientiä oli harjoitettu jo edellisten kolmen vuoden aikana. Syksyllä 2018 pelisäännöt kuitenkin muuttuivat.

Neuvosen kannalta hankalaksi osoittautui Elintarvikevirasto Eviran (nykyinen Ruokavirasto) uusi parvovirukseen liittyvä ohjeistus. Sen mukaan kettujen terveys piti osoittaa edustavien vasta-ainetutkimusten perusteella tai rokottamalla eläimet edeltävän vuoden aikana.

Aikaisempina vuosina siihen oli riittänyt allekirjoitus eläinlääkäriltä, joka tunsi kettutilan pitkäaikaisen terveystilanteen.

Yrittäjän mielestä hänet oli ajettu mahdottomaan tilanteeseen, koska rokotukset olisi pitänyt antaa jo edellisenä vuonna. Eläinlääkärin todistusta ei näin saatu ja kauppa kariutui.

Yrittäjä Jouko Neuvonen haki toissa vuonna korvauksia peruuntuneesta kaupasta valtiokonttorilta, mutta se hylkäsi hakemuksen. Nyt Neuvonen vetoaa oikeudessa muun muassa taannehtivan lainsäädännön kieltoon.

Hän on mielestään myös joutunut suomalaisten turkistuottajien voimakkaan lobbauksen uhriksi, koska ne ovat vastustaneet turkiseläinten ja kettujen vientiä Kiinaan. FCTC ei kuulu Suomen Turkiseläinten Kasvattajain liittoon.

Valtio katsoo, ettei korvauksille ole aihetta

Valtion näkemys asiassa on, ettei syytä vahingonkorvauksille ole. Valtio vaatii siis kanteen hylkäämistä.

Riidatonta asiassa on se, että kettujen vientiä koskevat ohjeet olivat muuttuneet. Valtion mukaan muutoksen taustalla oli Eviran vuonna 2017 saama yhteydenotto, jonka mukaan kettujen Kiinan-vientisopimusta oli tulkittu liian höllästi.

Aiemmin katsottiin, että vientiin riittää kettujen oireettomuus. Yhteydenoton jälkeen sopimuksen sanamuodon todettiin edellyttävän sitä, ettei ketuilla ole havaittu parvovirusta edes oireettomana määräajan sisällä. Tämä johti ohjeeseen, jonka mukaan kaikkien tarhan kettujen on oltava parvorokotettuja vuosi ennen vientiä.

Valtio katsoo, että Evira on hoitanut velvoitteensa ja toiminut huolellisesti eikä asiassa voida vedota esimerkiksi taannehtivan lainsäädännön kieltoon.

Valtio toteaa myös, että yrittäjä olisi saanut tiedon muuttuneesta tilanteesta jo loppuvuodesta 2017, jos hän olisi ollut hyvissä ajoin yhteydessä Eviraan. Näin hän olisi voinut vähintäänkin varautua kaupan viivästymiseen. Yrittäjä puolestaan katsoo, ettei hän ole laiminlyönyt yhteydenottoja; laiminlyönti on ollut muutoksesta viestimisessä.

Asian käsittelyyn on varattu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa kaksi päivää.

Lisätty 14.4. klo 13.33 tarkennus siitä, että tulkinnan muutos johti ohjeeseen rokottamisesta.

Suosittelemme sinulle