Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Savonlinnan oopperajuhlien johtajan arvio: 80 prosenttia festivaalin yleisöstä on rokotettu heinäkuuhun mennessä – tapahtuma voidaan silti vielä perua

Tulevan festivaalin kohtalo ratkeaa toukokuussa.

Milano la Scala vierailee Savonlinnan oopperajuhlilla.
Milano la Scalan vierailu toi Savonlinnaan 230 italialaista ooppera-ammattilaista vuonna 2019. Kuva: Soila Puurtinen
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Savonlinnan oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm on varovaisen toiveikas tulevan kesän festivaalin suhteen. Järjestäjät tekevät hänen mukaansa kaikkensa, jotta heinäkuussa olisi tarjolla Olavinlinnan täydeltä La Traviataa ja muuta oopperataidetta.

– Asiat ovat joskus olleet paremminkin tässä vaiheessa vuotta, mutta reaalimaailmassa kun elämme, se tarkoittaa epävarmuutta, Strandholm sanoo.

Festivaalin päänäyttämöksi kesäisin muuntautuvaan Olavinlinnaan otetaan yleisöä enimmillään puolet kapasiteetista eli reilut 1 100 henkilöä. Katsomopaikkoja on noin 2 300.

Sekin on mahdollista, että Savonlinnan oopperajuhlat perutaan kokonaan tältä kesältä. Lopullinen päätös tehdään toukokuun alussa.

– Päätös on tehtävä ajoissa jo pelkästään siksi, että sadat ihmiset muuttavat Savonlinnaan kesäksi asumaan, jos festivaali järjestetään, Strandholm sanoo ja viittaa muun muassa esiintyjiin, kuten kuorolaisiin ja festivaaliorkesterin muusikoihin.

En leende man i kostym.
Kuva: Juha Törmälä

Vieraita Kroatiasta?

Yksi tapahtuman kansainvälisistä vieraista on uuden taiteellisen johtajan Ville Matvejeffin läheinen kontakti, Kroatian kansallisteatteri. Se tuo Savonlinnaan Jules Massenet'n romanttisen oopperan Wertherin sekä Georg Friedrich Händelin barokkioopperan Julius Caesarin.

Järjestäjät ovat myös vierailun suhteen toiveikkaita. Valmistelut käyvät kuumina.

– Tällä hetkellä elämme siinä uskossa, että jos koronatilanne menee parempaan suuntaan Suomessa, silloin niin tapahtuu todennäköisesti myös Kroatiassa. Siinä tapauksessa ei olisi lainkaan mahdotonta saada heitä tänne, Strandholm sanoo.

Savonlinnan Oopperajuhlien uusi taiteellinen johtaja Ville Matvejeff.
Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff toivoo, että yhteistyö eurooppalaisiin arvoihin sitoutuneiden taiteilijoiden kanssa ei katkeaisi Ukrainan sodan vuoksi.  Kuva: Kati Rantala / Yle

Yleisörajoitus aiheuttavat kahden miljoonan euron tappiot

Yleisörajoitusten vuoksi Savonlinnan oopperajuhlat menettää noin kaksi miljoonaa euroa. Viime vuosina tapahtuman lipputulot ovat olleet noin viisi ja puoli miljoonaa euroa. Tuleva kesä on Savonlinnan oopperajuhlille, kuten monille muillekin festivaaleille, taloudellisesti kova paikka.

– Vaikka yleisömääriä rajoitetaan, kustannukset eivät laske. Sen sijaan terveysturvallisuusasioiden priorisoimisella on oma hintalappunsa, Strandholm huomauttaa.

Toisaalta siinä missä vaikkapa Ruisrock ja Provinssi tavoittelevat voittoa, Savonlinnan oopperajuhlat ei.

– Meidän kohdallamme kyse ei siis ole siitä, että voittoprosentti laskee. Normaalitilanteessa hyvä vuosi on sellainen, kun pääsemme plus-miinus-nollaan.

Festivaali näyttää kaikesta huolimatta selviävän koronapandemian aiheuttamista tappioista. Viime vuonna tapahtuma peruttiin kokonaan.

– Emme olisi selvinneet viime vuodesta ilman ministeriön koronatukea, ja ollaan rehellisiä, emme selviä tästäkään vuodesta ilman vastaavaa tukea. Nyt pitää katsoa, millä tavalla valtio tukee alaamme – tapahtumatakuun kautta tai muuten.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) lanseeraama tapahtumatakuu on parhaillaan lausuntokierroksella.

Jolanta, Savonlinnan Oopperajuhlat, Bolshoi
Moskovalaisen Bolshoi-teatterin tuottaman Jolanta-oopperan näki paikan päällä Savonlinnassa vuonna 2017 muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Rokotepassi ja pikatestit takaisivat turvallisuuden

Hallitus lieventää ja poistaa yleisötapahtumien rajoituksia heinäkuussa. Koronarajoitusten purkusuunnitelma julkistettiin viime viikolla.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus tutkii kevään aikana myös rokotepassin tarjoamia mahdollisuuksia, mutta tapahtumille siitä tuskin on hyötyä. Hallitus pitää lähtökohtana sitä, että yhteiskunnan palvelut ovat avautuessaan avoimia kaikille kansalaisille riippumatta henkilökohtaisesta rokotustilanteesta. Kysymys on yhdenvertaisuudesta.

Strandholm toivoo hallitukselta ymmärrystä ja muistuttaa Savonlinnan oopperajuhlien yleisön ikärakenteesta. Ooppera vetää puoleensa erityisesti varttuneempaa väkeä.

– Arvioisin, että vähintään 80 prosenttia Savonlinnan oopperajuhlien yleisöstä on heinäkuuhun mennessä rokotettu. Se, että he eivät saisi tulla nauttimaan oopperasta, ei tunnu kovin järkevältä, hän sanoo.

– Ja jos tilanteen synnyttämän eriarvoisuuden kanssa ei voida elää, rokotetodistuksen rinnalle voidaan ottaa käyttöön pikatestit eli negatiivinen testitulos 72 tai 48 tuntia ennen tapahtumaa.

Savonlinnan oopperajuhlat neuvottelee parhaillaan terveysalan yrityksen kanssa pikatestauksen mahdollisuuksista.

Festivaali on tarkoitus järjestää 2.–31. heinäkuuta.

Suosittelemme