Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Painiliitto nimesi EM-kisoihin lähtevän joukkueen – Arvi Savolainen keihään kärkenä

Olympiapaikan hankkineet urheilijat hakevat EM-kisoista henkistä yliotetta Tokion olympiakisat mielessään.

Arvi Savolainen
Arvi Savolainen lähtee uransa ensimmäiseen arvokilpailuun 97-kilon sarjassa. Kuva: AOP/imago sport
Yle Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Painin Euroopan mestaruuksista mitellään ensi viikolla Puolan Varsovassa. Kisat ovat siinä mielessä poikkeukselliset, että vain kaksi viikkoa EM-kisojen jälkeen odottaa monen urheilijan tärkeämpi kilpailu Bulgarian Sofiassa. Viimeisessä olympiakarsintaturnauksessa on jaossa vielä jokaista sarjaa kohden kaksi olympialippua. Tämän vuoksi suurin osa ilman olympiapaikkaa olevista urheilijoista jättää Puolan reissun kokonaan välistä.

Mutta sitten on se kolikon toinen puoli. Olympiapaikan saavuttaneille urheilijoille EM-kisat ovat äärimmäisen tärkeä testikilpailu. Koronasta johtuen kukaan ei tiedä kuinka monta kertaa molskille päästään tosi mielessä vielä ennen Tokion olympialaisia. Tähän joukkoon kuuluu myös Suomen Arvi Savolainen, joka lähtee uransa ensimmäiseen arvokilpailuun omassa 97 kilon sarjassaan.

– Tämän kevään suurin satsaus oli tietysti olympiakarsinnoissa ja nyt kun siellä onnistuin hyvin, niin on todella mahtava päästä mittaamaan tasoani näihin kekkereihin. Kilpailun taso tulee olemaan todella kova, ja näitä samoja miehiä tulee todennäköisesti vastaan myös sitten myöhemmin. Jokaista ottelua lähden voittamaan, ja jos näin käy niin kaikki tietävät mikä silloin on lopputulos, Savolainen sanoo.

Kuten monessa muussakin painoluokassa myös Savolaisen sarjaa hallitsee Eurooppa, jopa poikkeuksellisen vahvasti. Hyvä esimerkki saatiin vuoden 2019 MM-kisoista, jossa oli jaossa ensimmäiset kuusi maapaikkaa Tokioon. Kaikki kuusi jaossa ollutta olympiatikettiä matkasi vanhalle mantereelle.

Olympiapaikan hankkineet urheilijat hakevat EM-kisoista henkistä yliotetta Tokion kisat mielessään. Suurin suosikki Puolan EM-molskilla on Venäjän Musa Evloev, joka ei ole hävinnyt kolmeen vuoteen yhtäkään ottelua. Häntä haastaa Arvi Savolaisen lisäksi ainakin Armenian hallitseva olympiavoittaja Artur Aleksanyan.

– Olisi mahtava päästä painimaan näitä miehiä vastaan, ja mielellään siellä turnauksen loppuvaiheessa. Venäjän Evloevin olen kertaalleen kohdannut vajaat kaksi vuotta sitten ja silloin kuonoon tuli luvuin 1–3. Mutta nyt olen jo selvästi kokeneempi painija, niin toivottavasti pääsisin näyttämään uusia taitojani häntä vastaan, 22-vuotias suomalainen hekumoi.

EM-kisat alkavat vapaapainilla maanantaina ja kreikkalais-roomalaiseen tyyliin siirrytään viikonlopun alla. Suomen joukkue matkustaa Varsovaan seitsemän urheilijan voimin.

Monissa sarjoissa ykkösnimet keskittyvät jo olympiakarsintoihin, joten näytönpaikka aukeaa heidän kotimaisille haastajilleen. Vaikka mukana onkin arvokisatasolla kokemattomia painijoita, päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela uskoo menestykseen muidenkin kuin Arvi Savolaisen kohdalla.

– Lapuan Virkiän Mikko Peltokangas on mielenkiintoinen nimi seurata. Mikko on tällä hetkellä painoluokkien uhri ja hän on 72-kiloisena liian pieni tai liian iso 10 kilon välein vaihtuviin olympiasarjoihin. Mikko teki jo syksyllä päätökseen, että hän unohtaa olympialaiset ja satsaa kaikkensa näihin EM-kisoihin ja nimenomaan tuohon 72-kiloisten välisarjaan.

– Hän on tehnyt viimeisten vuosien aikana kovia ratkaisuja ja keskittynyt täysillä urheiluun. Siitä osoituksena viimeistelykilpailussa kaatui hallitseva MM-hopeamitalisti ja vyölle on tarttunut muitakin maukkaita päänahkoja. Nyt on se hetki, jolloin pitää pystyä ottamaan askelia eteenpäin aikuisten arvokisoissa, Yli-Hannuksela vaatii.

Suomen joukkue painin EM-kisoissa:

Vapaapaini
125 kg Jere Heino (Porin Paini-Miehet)

Kreikkalais-roomalainen paini
55 kg Mattias Poutanen (Turun Voimamiehet)
72 kg Mikko Peltokangas (Lapuan Virkiä)
77 kg Waltteri Latvala (Vaasan Voima-Veikot)
82 kg Mikko Lyttinen (Kuortaneen Kunto)
97 kg Arvi Savolainen (Lahden Ahkera)
130 kg Konsta Mäenpää (Ilmajoen Kisailijat)

Vesa-Matti Savinen

Lue myös:

Painin olympiaedustustaistossa Arvi Savolaisen varjoon jäänyt Elias Kuosmanen uskoo ansaitsevansa vielä näyttöpaikan: "Elättelen toiveita"

Arvi Savolaiselle luovutusvoitto olympiakarsintaturnauksen finaalissa – ihmetteli bulgarialaisvastustajan toimintaa

Painin suomalaisvaikuttaja jakoi oikeutta legendaarisessa olympiafinaalissa – näin hän muistelee värikkäitä vuosikymmeniään

Suosittelemme