Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Omakotitalojen hinnannousu näkyy jo inflaatiossa – kuluttajahinnat yli prosentin nousussa

Öljyn maailmanmarkkinahinnan elpyminen on nostanut bensiinin ja dieselin hintaa. Myös talot ja niiden korjaustyöt ovat entistä hintavampia.

Omakotitaloja.
Suuret asunnot käyvät kaupaksi, ja hinnat ovat nousseet. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuluttajahinnat Suomessa nousivat maaliskuussa 1,3 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Kyseessä on Tilastokeskuksen tilastojen mukaan ensimmäinen kerta sitten elokuun 2019, kun inflaation vuosimuutos ylitti prosentin rajan. Esimerkiksi viime syksynä vuosimuutos junnasi monta kuukautta putkeen 0,2 prosentissa. Tammi- ja helmikuussa luku oli 0,9 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa kuluttajahintoja nostivat eniten bensiinin, dieselin, omakotitalojen, savukkeiden ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen.

Nousua puolestaan hillitsivät eniten asuntolainojen keskikoron, hotellihuoneiden, kulutusluottojen korkojen, ravintolassa tarjoiltavan oluen ja televisioiden halpeneminen.

Helmikuusta maaliskuuhun kuluttajahinnat nousivat 0,2 prosenttia.

Danske Bank: Huikeaa noususuhdannetta tai hintojen nousukiitoa ei näkyvissä

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist arvioi tuoreeltaan kuluttajahintojen nousupaineiden olevan edelleen varsin maltillisia. Hän arvioi monille kotitalouksille kertyneiden säästöjen purkautuvan pitkällä ajanjaksolla.

Työllisyys on kuitenkin heikentynyt, eikä Suomen taloudessa elpymisestä huolimatta ole näköpiirissä erityisen huikeaa noususuhdannetta, joka loisi edellytykset hintojen nousun pysyvälle kiihtymiselle, Danske Bank arvioi.

Ensi kuussa jännitetään, nouseeko inflaatio yli kahden prosentin ensi kertaa vuoden 2012 jälkeen, mainitsee Danske Bank.

Suosittelemme