Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suomalaisasiantuntijat pitävät Astra Zenecan rokotteen ikärajan ennallaan terveysriskien takia – annetaan vain yli 65-vuotialle

Astra Zenecan rokotteessa todettujen veritulppariskien takia rokotetta ei ole annettu alle 65-vuotialle moneen viikkoon.

Astra Zeneca -rokotetta valmistava sairaanhoitajat Porvoon rokotuskeskuksessa. 18.3.2021.
Astra Zenecan rokotteen käyttöön liittyvät terveysriskit ovat aiheuttaneet huolta koronan torjunnassa. Sairaanhoitajat valmistelivat Astra Zeneca -rokotetta Porvoon rokotuskeskuksessa 18. maaliskuuta 2021. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Kari Ikävalko
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR suosittaa edelleen varotoimia liittyen laajoihin Astra Zenecan rokotuksiin. Asiantuntijaryhmä piti eilen pitkän kokouksen, jossa se kävi läpi Astra Zenecan rokotteen käyttöön liittyviä riskejä.

Ryhmän näkemyksen mukaan rokotetta ei pidä antaa alle 65-vuotiaille.

Astra Zenecan rokotteen antamista on rajoitettu maaliskuun lopusta lähtien vain yli 65-vuotiaisiin sen jälkeen, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) keskeytti rokotteen käytön varotoimenpiteenä reiluksi viikoksi veritulppaepäilyjen vuoksi.

Asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Ville Peltolan mukaan rokoteikärajaan ei tehdä uusimman tiedon perusteella muutoksia.

– Haittavaikutuksia on tullut esille nuoremmissa ikäryhmissä eikä niinkään vakavan koronataudin riskiryhmillä, eli yli 65-vuotiailla. Tähän ei ole toistaiseksi tullut sellaista lisätietoa, jolla voisi perustella ikärajan muutosta, puheenjohtaja Peltola täsmentää.

THL:n tänään keskiviikkona tekemä päätös puoltaa KRARin asiantuntija-arviota ikärajasta. Syyynä keskeytyksen jatkamiselle on Euroopassa havaitut erittäin harvinaiset veren hyytymishäiriöt, jotka voivat olla mahdollisia Astra Zenecan rokotteen käytön yhteydessä.

Astra Zenecan rokotetta on annettu ennen varotoimia pääasiassa työikäisille. Kaiken kaikkiaan rokotetta on annettu noin 250 000 annosta tähän mennessä, ja tähän mennessä kolmesta veritukoksen saaneesta suomalaisesta yksi on kuollut.

Astra Zenecan rokotetta voi jäädä käyttämättä

Suomessa on käytetty tähän mennessä koronarokotteina eniten Pfizerin ja Biontechin rokotetta.

Astra Zenecan rokotteesta kaavailtiin talvella isojen joukkojen rokotetta. Käytössä on myös Modernan rokote.

Rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtajan Ville Peltolan mukaan yksikään ikäryhmä ei ole Astra Zenecan rokotteen varassa. Myös niille 65–69-vuotiaille, joille rokotetta on ensin tarjottu, tarjotaan myös muita rokotteita.

Peltolan mukaan aika näyttää, jääkö Astra Zenecan rokotteista lopulta osa käyttämättä. Se riippuu siitä, voidaanko rokotetta jatkossa käyttää alle 65-vuotialla.

Koronarokotteen kakkosannoksena voisi jatkossa käyttää jotain muutakin rokotevalmistetta, vaikka ensimmäisenä annoksena olisi saanut Astra Zenecan rokotteen.

KRAR suosittaa 65 vuoden ikärajaa toistaiseksi myös kakkosannosten kohdalla. Sitä nuoremmille voidaan antaa toisenlainen rokote toisena annoksena, ja yli 65-vuotiaat voivat edelleen saada Astra Zenecan rokotetta.

KRARin puheenjohtaja Peltola ei ole huolissaan kansallisen rokoteohjelman toteuttamisesta, vaikka Astra Zenecan rokotteen käytön rajoituksia jatketaan.

– Astra Zenecalla ei ole ihan valtavan suurta osuutta Suomeen saatavista rokotteista. Muita rokotteita saadaan vieläkin suurempia määriä.

Viime viikolla Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen päivitteli sitä, että Astra Zenecan rokotteelle asetetut ikärajat sekä rokotteen ympärillä käytävä keskustelu sivuvaikutuksista haittaavat rokotusten suunnittelua ja koronan torjuntaa.

Ainakin maan pahimmalla virusalueella Helsingissä 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat rokotetaan Astra Zenecan rokotteella.

Lue myös:

Veritulppaan sairastuu vuosittain 5 500–11 000 suomalaista ja rokotehaittailmoituksia on yhdeksän – EMA:n selvityksestä toivotaan valoa asiaan

Astra Zenecan rokotteen käyttöä jatketaan yli 65-vuotiaiden keskuudessa – nuoremmilla haittavaikutusten mahdollisuutta selvitetään edelleen

Annetaanko Astra Zenecan rokotetta Suomessa iäkkäille? Linjausta tehdään parhaillaan, rokotetoimituksia odotetaan ensi viikolla

Suosittelemme sinulle