Hyppää sisältöön

Janakkala parantaa haja-asutusalueiden liikenneturvallisuutta uusimalla katuvalot ledeiksi

Kunta on varannut tälle vuodelle valaisinten saneerausta varten 50 000 euroa.

Led-lampulla varustettu katuvalo.
Led-valaisimilla energiansäästö on 30–50 prosenttia verrattuna nykyiseen elohopeavalaisinjärjestelmään. Kuva: Petra Ristola / Yle
Anne-Maria Niskanen

Janakkalan kunta parantaa liikenneturvallisuutta uusimalla katuvalaistusta haja-asutusalueilla. Kunta linjasi keväällä 2019 saneerattavista valaistuskohteista, että ensisijaisena kohteena haja-asutusalueilla ovat ely-keskuksen tieosuudet, joista valaistusta uusitaan toiminnassa olevien kyläkoulujen alueilla.

Janakkalassa elyn hallinnoimien maanteiden varsilla on uusimatta valaistukset Heinäjoen, Tanttalan ja Vähikkälän koulujen läheisyydessä. Liikennemäärät kyseisillä kohteilla ovat noin 300–700 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Tekninen lautakunta päätti tiistaina, että Heinäjoen, Tanttalan sekä Vähikkälän koulujen läheisyydessä olevat katuvalot sekä valaisinpylväät uusitaan tänä vuonna.

Noin 70 uutta valaisinta

Kunta on varannut tämän vuoden talousarvioon 50 000 euroa, jotka on tarkoitettu haja-asutusalueiden taajamien valaistussaneeraukseen. Rahalla saadaan hankittua 68 uutta energiatehokasta valaisinta pylväineen.

Valaistus on mahdollista toteuttaa kolmiportaisella himmennysjärjestelmällä varustetuilla valaisimilla. Tällöin energiansäästö on 30–50 prosenttia verrattuna nykyiseen elohopeavalaisinjärjestelmään.

Suosittelemme sinulle