Hyppää sisältöön

Suomi on tarjoutunut isännöimään Bidenin ja Putinin huippukokousta

Helsinki isännöi Vladimir Putinin ja Donald Trumpin huippukokousta heinäkuussa 2018.

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden ja Venäjän pääministeri Vladimir Putin tapasivat Moskovassa vuonna 2011.
Presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin tapasivat toisensa Moskovassa vuonna 2011. Tuolloin Biden oli Yhdysvaltain varapresidentti ja Putin Venäjän pääministeri. Kuva: Maxim Shipenkov / AOP
Pilvi Pitkäranta,
STT

Suomi on kertonut Venäjälle ja Yhdysvalloille olevansa valmis isännöimään presidentti Vladimir Putinin ja presidentti Joe Bidenin mahdollista huippukokousta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan Ylelle, että "Suomi on aina tarjonnut diplomaattisia hyviä palveluksiaan".

– Mitä tulee tähänkin mahdolliseen tapaamiseen, valmius sen järjestelyihin on esitetty kummallekin taholle, kansliasta kerrotaan.

Kanslia ei kommentoinut Iltalehdelle sitä, mitä mahdollisia kokouspaikkoja Suomessa on pidetty esillä.

Yhdysvallat ehdottanut tapaamista, Venäjä harkitsee

Presidentit Biden ja Putin keskustelivat puhelimitse tiistaina, jolloin ajatus huippukokouksen järjestämisestä nousi esille.

Valkoisen talon mukaan Biden esitti puhelussa, että keskustelua kaikista maiden välisistä asioista jatkettaisiin lähikuukausien aikana huippukokouksessa jossain kolmannessa maassa.

Venäjä kertoo harkitsevansa huippukokousta maiden presidenttien kesken. Putinin tiedottajan mukaan Bidenin ehdotukseen tullaan perehtymään, mutta on liian varhaista puhua sen yksityiskohdista.

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Helsingissä 2018.
Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Helsingissä 2018. Kuva: AOP

Myös Putin ja Trump kohtasivat Suomessa

Bidenin ja Putinin tapaamisen järjestäminen Suomessa nousi esille myös helmikuussa, kun ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr.) kysyttiin asiasta tämän vieraillessa Pietarissa.

Haavistolta kysyttiin, olisiko Suomi valmis tarjoamaan perinteitä kunnioittaen uudelleen tapaamispaikan Yhdysvaltojen ja Venäjän johtajien tapaamiselle. Putin tapasi Bideniä edeltäneen presidentti Donald Trumpin Helsingissä vuonna 2018.

Haavisto vastasi tuolloin, että Suomi on aina avoin toimimaan tämänkaltaisten tapaamisten paikkana.

Voit keskustella aiheesta 15.4. klo 23:een saakka.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: toimittaja Antti Kuronen kertoo tunnelmat Itä-Ukrainan konfliktialueelta ja pohtii, miten todennäköistä Venäjän uusi hyökkäys on.

Lue myös:

Biden vaatii Venäjää liennyttämään jännitteitä Ukrainassa – ehdotti Putinille tapaamista

Niinistö esitti Putinille puhelimessa vakavan huolensa tilanteesta Ukrainan rajalla – Putin väläytti vihreää valoa Niinistön huippukokousaloitteelle

Venäjä harkitsee ehdotusta Putinin ja Bidenin tapaamisesta, Suomi valmis isännäksi

Suosittelemme sinulle