Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ravintola-ala pöyristyi ravintoloiden avaamissuunnitelmista – "Ehkä lauantain brunssit saattavat onnistua – ei juuri muu"

MaRa arvioi, että suurin osa lounasravintoloista ja kahviloista aukeaa maanantaina.

Kahvila suljettu kokonaan poikkeusolojen vuoksi.
Ravintolat ja kahvilat saavat avata ovensa maanantaina kuusi viikkoa jatkuneen sulkutilan jälkeen. Anniskelu pitää kuitenkin lopettaa kello 17. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Antti Parviala,
Mirjam Tahkokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunta päättää huomenna millaisin ehdoin ravintolat voivat avata ovensa, kun kuuden viikon sulkutila päättyy. Ylen tietojen mukaan pahimmilla tartunta-alueilla eli Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa ravintoloissa alkoholin anniskelu pitäisi lopettaa kello 17. Ovet pitäisi sulkea anniskeluravintoloissa kello 18 ja ruokaravintoloissa kello 19.

Ravintola-alan etujärjestö MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi kuvailee rajoitusten jatkamista "pöyristyttäväksi".

– Nämä ovat erittäin ankaria ja erittäin yllättäviä säännöksiä, vaikka tartuntaluvut ovat vähentyneet, Lappi ihmettelee.

Myönteistä sulkutilan päättyminen on kuitenkin kahviloiden ja lounasravintoloiden kannalta. Lappi uskoo, että ne avaavat ovensa heti maanantaina. Tosin tarkkaan pykäliä noudattaen lomautettujen työntekijöiden kutsuminen pitäisi tapahtua seitsemän vuorokauden varoitusajalla.

– Uskon kuitenkin, että työntekijöiden kanssa päästään sopimukseen ja töihin voidaan tulla nopeamminkin, vaikka juridiikan mukaan työvuorolistatkin pitäisi julkaista viikkoa ennen työn alkamista.

Lapin mukaan illallisravintolat eivät tule vielä avautumaan lainkaan, jos anniskelu pitää lopettaa kello 17. Se on aika jolloin yleensä ensimmäiset asiakkaat vasta tulevat ravintolaan.

Henkilökuva
Maran toimitusjohtaja Timo Lappi ei käyttäisi rokotetodistusta ravintola-alalla. Hänen mukaansa se saattaisi hidastuttaa alan avautumista uudelleen. Kuva: Mikko Koski / Yle

– Isoin osa illallisravintoloista tulee jäämään kiinni. Ei tuollaisilla rajoituksilla voi tarjota mitään järkeviä työtuntejakaan. Ehkä lauantain brunssit saattavat onnistua – ei juuri muu, Lappi pohtii.

Ravintolapomo: "Tervetullut juttu"

Uudet rajoitukset koskisivat toteutuessaan myös muun muassa Kymenlaaksoa, jossa epidemiatilanne on pahimmalla tasolla eli leviämisvaiheessa.

Kymen seudun osuuskaupalla on maakunnassa useita ravintoloita ja pubeja. Toimialajohtaja Mikko Virtanen pitää rajoitusten höllentymistä tervetulleena uutisena.

– Tämä kuulostaa tilanteeseen nähden ihan hyvältä, että saadaan avata nyt ravintolasaleja edes hetkeksi ja ihmisiä takaisin töihin. Tervetullut juttu kaikin puolin, Mikko Virtanen sanoo.

Osa Kymen seudun osuuskaupan ravintoloista on myynyt noutoruokaa ravintolasulun aikana. Myynti on kuitenkin jäänyt Virtasen mukaan alle viidesosaan normaalista.

– Meille tulee tästä mittavia tappioita viime vuoden malliin, eli emme tee näilllä näkymin tulosta tänäkään vuonna ravintoloiden puolesta, Virtanen ennakoi.

Pubin päivävirvokkeet

Osuuskauppa aikoo avata Kymenlaaksossa maanantaina osan ravintoloista ja kaksi pubia. Tarkoituksena on kokeilla, miten kauppa käy pubeissa, jos niiden pitää sulkea ovensa kello 18.

– Se jää nyt nähtäväksi, miten ihmiset löytävät sinne niin sanotuille päivävirvokkeille, KSO:n toimialajohtaja Mikko Virtanen sanoo.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sanoi viikko sitten mietinnössään, että "ruokaravintoloiden osalta sulkeminen asetuksella ennen klo 21:tä tulee olla erityisen korkean kynnyksen takana." Tämä herätti alalla toiveita nyt odotettavissa olevia rajoituksia lievemmästä aukiolosääntelystä.

– Mielenkiintoista kuulla, miten perustellaan, jos aukiolorajoitukset vaativat ravintoloita sulkemaan jo kello 19. Kiinnostavaa kuulla, miksi valiokunnan kantaa ei ole noudatettu, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi tuhahtaa.

Lapin mukaan alan liikevaihdosta yli puolet olisi rajoitusten piirissä, jos ne toteutuvat Ylen tietojen mukaisilla alueilla.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella torstaihin 15.4. kello 23 saakka.

Suosittelemme