Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lannoitevalmistaja Yara haluaa eroon raskaasta polttoöljystä tuotannossaan – Kokkolassa kokeillaan ensimmäisenä öljyn korvaamista nesteytetyllä maakaasulla

Kokkolan tehtailla polttoöljystä aiotaan luopua kahdessa vuodessa.

Nesteytetyn maakaasun varasto Kokkolan suurteollisuusalueella.
Nesteytetyn maakaasun varastosäiliö Kokkolan suurteollisuusalueella. Kuva: Yara
Iina Kluukeri
Avaa Yle-sovelluksessa

Lannoitevalmistaja Yara aikoo korvata raskaan polttoöljyn nesteytetyllä maakaasulla tuotannossaan.

Kokkola on Yaran kolmesta tuotantolaitoksesta ensimmäinen, joka kokeilee maakaasua tuotannossaan. Tavoitteena on luopua polttoöljystä seuraavan kahden vuoden aikana. Kokkolassa käytetään polttoöljyä eniten Yaran yksiköistä.

Vuoden alusta käynnistynyt pilotti on osa yhtiön globaalia strategiaa. Yaran tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Kokkolassa noin viiden miljoonan euron investointi vähentää merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjä suurteollisuusalueella, arvioi Kokkolan tehtaanjohtaja Jari Pajunen.

– Hiilidioksidipäästöt vähenevät maakaasuun vaihtamalla 30 prosenttia ja rikkipäästöjen on arvioitu poistuvan kokonaan, kun nesteytetty maakaasu saadaan käyttöön jokaisessa kaliumsulfaattitehtaan 16 uunissa sekä myös Kokkolan toisella tehtaalla. Se vaatii 32 polttimen uusimista, kertoo Pajunen.

Myös yhtiön toiselle Kokkolan tehtaalle eli rehusulfaattitehtaalle tehdään poltinmuutos kaasukäytölle. Lisäksi yhtiön on hankittava uuden energiamuodon varastointi- ja syöttöjärjestelmä.

Korona ei ole kurittanut lannoiteteollisuutta

Koronavuonna Yaran Kokkolan tehtailla paukkuivat tuotantoennätykset.

Vuonna 2020 tehtailla tuotettiin ennätykselliset 228 500 tonnia kaliumsulfaattia ja 212 000 tonnia rehufosfaattia.

– Molemmissa tuotteissa näkymät ovat tällä hetkellä hyvät ja kysyntä vetää, sanoo tehtaanjohtaja Jari Pajunen.

Yara tuottaa Kokkolassa kaliumsulfaatti lannoitteiden valmistamiseen sekä myös lannoitteeksi ja rehufosfaatteja eläinravinnoksi. Viimeisten 10 vuoden aikana lannoitevalmistaja on investoinut Suomeen yli miljardi euroa, josta Kokkolaan noin 57 miljoonaa.

Valtaosa tuotteista menee vientiin. Päämarkkinat ovat Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Kokkolassa Yara työllistää noin 120 ihmistä alihankkijat mukaan lukien.

Koko maassa yhtiö työllistää 900 henkeä. Kokkolan lisäksi Yaralla on tuotantolaitokset Siilinjärvellä ja Uudessakaupungissa.

Lue myös:

Kokkolan Energia suunnittelee nesteytetyn maakaasun jakelua suurteollisuusalueelle

Suosittelemme