Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Puolustusministeri Antti Kaikkonen Ylelle: suomalaissotilaat poistuvat Afganistanista syksyyn mennessä

Yhdysvallat vetänee joukkonsa Afganistanista 11. syyskuuta mennessä, 20 vuotta New Yorkiin tehdyn terrori-iskun jälkeen.

Suomalaisia rauhanturvajoukkoja Afganistanissa.
Suomalaisia rauhanturvajoukkoja Afganistanissa. Arkistokuva. Kuva: Markku Tölli / Puolustusvoimat
Ari Hakahuhta,
Maria Stenroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan kansainvälinen sotilaallinen kriisinhallintaoperaatio Afganistanissa alkaa kaartua loppusuoralle. Yhdysvaltalaislähteiden mukaan Yhdysvallat aikoo vetää joukkonsa maasta syyskuun aikana.

Yhdysvaltojen joukkojen vetäytyminen maasta merkitsee myös Suomen kriisinhallintajoukkojen poistumista Afganistanista.

– Tarkoittaa sitä, että suomalaiset tulevat pois tämän vuoden kuluessa, varmaan syksyyn mennessä. Vielä ei ole tarkkoja aikatauluja, Antti Kaikkonen kertoo Ylelle.

Aikataulut tarkentuvat todennäköisesti lähiviikkoina.

Yhdysvaltalaislähteiden mukaan presidentti Joe Biden on vetämässä maan joukot Afganistanista 11. syyskuuta mennessä. Tuolloin tulee kuluneeksi 20 vuotta Yhdysvaltoihin tehdyistä terrori-iskuista.

Vuonna 2001 Al-Qaidan terrori-isku New Yorkin World Trade Centerin (WTC) kaksoistorneihin ja muihin kohteisiin sai Yhdysvallat pommittamaan Taliban-joukkoja Afganistanissa.

Yhdysvaltojen vetäytymisen vanha takaraja oli vappu parin viikon päästä.

Valkoisen talon mukaan presidentti Joe Biden pitää Afganistanin operaatiota koskevan puheen keskiviikkona. Virallisten lukujen mukaan Yhdysvalloilla on nyt Afganistanissa noin 2 500 sotilasta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen olettaa, että Afganistan tarvitsee tulevaisuudessakin tukea, kun Nato-johtoinen sotilaallinen kriisinhallinta maassa päättyy. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Kaikkonen: Afganistanin hinta kova, mutta terrorismille ei jalansijaa

Kansainvälisten joukkojen vetäytymisen riskinä on levottomuuksien lisääntyminen maassa, jos Afganistan ei omin voimin kykene pitämään järjestystä yllä.

– Voi seurata ongelmallisia lieveilmiöitä, kasvavaa huumekauppaa, mahdollisesti terrorismia. Afganistan tarvitsee varmaan tulevaisuudessakin jonkinnäköisiä tukitoimia. Kenties se on sitten siviilikriisinhallinnan puolella, puolustusministeri Kaikkonen pohtii.

Antti Kaikkonen pitää tärkeänä, että operaation saavutukset ja saavutuksista maksettu hinta käydään läpi, kun operaatio on päättynyt. Kaikkosen mukaan Afganistan-operaation hinta kansainväliselle yhteisölle on ollut aika kova.

– Kaikkea ei voida hoitaa sotilaallisen kriisinhallinnan keinoin, mutta se voi olla työkalupakissa, kun puretaan terrorismia ja vastaavia ongelmia. Terrorismia vastaan pitää taistella päättäväisesti tällä maapallolla, emme saa antaa sille mitään jalansijaa.

Afganistanin kartta johon on merkitty myös Mazar-i-Sharifin ja pääkaupunki Kabulin sijainti.
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Suomalaissotilaita on nyt 20 Afganistanissa, enimmillään oli liki 200

Suomi on hiljalleen vähentänyt sotilaitaan Afganistanista. Tällä hetkellä maassa on parikymmentä suomalaissotilasta. Vielä viime marraskuussa heitä oli kuutisenkymmentä.

Nykyisin Suomen keskeisin sotilaallinen kriisinhallintaoperaatio on Yhdistyneiden Kansakuntien rauhanturvaoperaatio UNIFIL LIbanonissa. Maassa on kaksi sataa suomalaissotilasta.

Afrikan mantereella on tällä hetkellä vajaa parikymmentä suomalaissotilasta eri operaatioissa.

– Afrikassa tarpeita on ja meitä on sinne kyselty. Eli varmaan sekin jossain kohtaa harkittavaksi tulee, Antti Kaikkonen kertoo.

Suomalaissotilaat toimivat Afganistanissa sotilasliitto Naton johtamassa operaatiossa, jonka tarkoituksena on tukea hallitusta maan jälleenrakentamiseksi ja demokraattisten rakenteiden vahvistamiseksi.

Suomi toimii osana kansainvälisiä joukkoja Afganistanissa. Suomen periaate on ollut, että suomalaissotilaat toimivat samassa rytmissä kansainvälisten joukkojen kanssa – yhdessä sisään, yhdessä ulos maasta. Käytännössä muiden maiden sotilaiden huolto ja turva ovat merkittävästi yhdysvaltalaissotilaiden läsnäolon varassa.

Noin 2 500 suomalaissotilasta on palvellut Afganistanissa kahden vuosikymmenen aikana. Yhtä aikaa heitä on ollut enimmillään liki 200.

Suomalaisia siviilikriisinhallinnan työntekijöitä, kuten poliisikouluttajia, on Afganistanissa ollut kahden vuosikymmenen aikana yhteensä noin 250. Lisäksi maassa on ollut kansalaisjärjestöjen lähettämiä työntekijöitä.

Kaikkonen: Suomi voi olla apuna Ukrainan kriisin ratkaisussa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kannattaa presidentti Sauli Niinistön aloitetta siitä, että Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit voisivat halutessaan tavata Suomessa.

– Suomi voi omalta osaltaan kenties olla tässä apuna.

Suomi on kertonut Venäjälle ja Yhdysvalloille olevansa valmis isännöimään presidentti Vladimir Putinin ja presidentti Joe Bidenin mahdollista huippukokousta.

Voit keskustella Suomen kriisinhallintaoperaatiosta Afganistanissa torstaihin 15.4.2021 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Lue lisää:

Lähteet: Yhdysvallat vetäytyy kokonaan Afganistanista vasta 11. syyskuuta mennessä

Ääriliike Taliban ei suostu keskusteluihin Afganistanin tulevaisuudesta ennen kuin vieraat joukot on vedetty maasta

"Tulitauon pitävyys ja sotatoimien välttäminen tärkeää Venäjän ja Ukrainan kesken" – Kaikkonen puhui Yhdysvaltojen puolustusministerin kanssa

“Maailmansotien jälkeen ensimmäinen kerta, kun on oltu sodankaltaisissa oloissa pidempään” – Suomi oppi sotataitoja, mitä sai Afganistan?

Suosittelemme