Hyppää sisältöön

Mies vei pommin poliisiauton viereen Nurmijärvellä – syyttäjän mukaan tarkoitus oli tappaa kaksi poliisia

Syyttäjän mukaan mies sytytti tuleen siunauskappelin ja yritti sytyttää Nurmijärven puukirkon.

Poliisin hihamerkki.
Räjähteen rakentanutta miestä syytetään kahden poliisin murhan yrityksestä. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
STT

Nurmijärven poliisiaseman pihalle tuotiin pommi viime vuoden marraskuun lopulla, selviää tänään keskiviikkona julki tulleista syytteistä. Räjähteen rakentanutta miestä syytetään kahden poliisin murhan yrityksestä. Juttu käsitellään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Mies oli laittanut räjähteen kassiin ja vienyt kassin poliisiaseman pihalla olleen poliisiauton viereen. Syyttäjän mukaan teko jäi yritykseksi, koska poliisit huomasivat kassin ja sen sisällä pariston ja johtoja, jonka jälkeen he vetäytyivät kauemmaksi ja eristivät alueen. Poliisin räjähderyhmä teki pommin vaarattomaksi vesipanoksella.

Syyttäjän mukaan laukaisumekanismin oli tarkoitus laukaista räjähde, jos räjähdettä liikutettaisiin. Syytetyltä saatujen tietojen ja poliisin teknisen tutkinnan tulosten perusteella sekä räjähde että laukaisumekanismi olivat toimivia ja aiheuttivat hengenvaaran lähistöllä olleille henkilöille, syyttäjä sanoo.

Mies on myöntänyt rakentaneensa räjähteen sekä vieneensä sen poliisiauton luo. Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle mies kuitenkin kiistää, että tarkoituksena olisi ollut tappaa poliiseja tai ketään muutakaan.

Miehen mukaan poliisiauto oli tyhjä eikä lähistöllä ollut ketään, kun hän asetti kassin auton viereen. Lisäksi mies vetoaa muun muassa siihen, että kyseessä oli vasta hänen ensimmäinen prototyyppinsä kyseisen kaltaisesta räjähteestä, jolloin sen toimivuus oli epävarmaa.

Vaaditaan vuosien vankeutta

Miestä syytetään myös useista tulipaloista Nurmijärvellä marras- ja joulukuussa. Syyttäjän mukaan mies oli muun muassa sytyttänyt palamaan Nurmijärven seurakunnan siunauskappelin Aleksis Kiven tiellä. Tuli levisi rakennuksen seinärakenteisiin niin, että seinää jouduttiin sammutustöissä purkamaan ja seurakunnalle koitui usean tuhannen euron vahingot, syytteessä sanotaan.

Muutamaa päivää myöhemmin mies yritti syyttäjän mukaan sytyttää saman tien varrella sijaitsevan Nurmijärven kirkon. Mies vei puukirkon seinän viereen roska-astian, jonne hän laittoi kaksi retkikeittimen kaasupulloa ja sytytti astiassa olleen roskapussin palamaan.

Syyttäjän mukaan tuhopoltto jäi yritykseksi, koska roska-astia ja sen sisältö eivät syttyneet riittävällä voimakkuudella, vaan tuli sammui itsestään. Mies on myöntänyt toimineensa syytteissä kuvatulla tavalla.

Syyttäjä vaatii miehelle vuosien ehdotonta vankeusrangaistusta.

Suosittelemme sinulle