Hyppää sisältöön

Kymenlaakson koronatilanteessa valoa tunnelin päässä – leviämisvaihe silti jatkuu

Tartuntamäärä on hieman laskenut Kymenlaaksossa.

Testattavalta otettu näyte laitetaan huolellisesti koeputkeen.
Koronatesteissä on todettu Kymenlaaksossa viikon sisällä 79 uutta tartuntaa. Kuvituskuva. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Mirjam Tahkokorpi

Kymenlaakson koronavirustilanne on kääntynyt viikon sisällä hieman parempaan suuntaan.

Kahden viimeisen viikon aikana Kymenlaaksossa on kirjattu 205 uutta tartuntaa. Tartuntamäärä on ollut laskusuunnassa.

Maalis-huhtikuun vaihteessa uusia tapauksia oli 126 viikossa. Jälkimmäisellä viikolla eli viime tiistain ja tämän viikon maanantain välillä oli 79 tartuntatapausta.

Tartuntojen kahden viikon ilmaantuvuusluku on hieman laskenut, ja se on nyt noin 125. Viime viikolla lukema oli noin 140, mikä oli korkeampi kuin koskaan epidemian aikana.

– Suunta on hyvä ja toivomme, että lasku jatkuu ja epidemiahuippu olisi ohitettu, mutta yhden viikon perusteella ei voi tehdä kovin suuria päätelmiä, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo Kymsoten tiedotteessa.

Yli puolet uusista tartunnoista on todettu samoista tartuntaketjuista henkilöillä, jotka ovat olleet altistumisen takia jo karanteenissa.

Yksityistilaisuuksista tartuntoja on tullut edellisviikkoja vähemmän. Tartunnanjäljitys on parantunut, koska suurin osa tartunnoista liittyy jo tunnistettuihin ketjuihin. Tällä hetkellä tartunnoista pystytään jäljittämään noin 80 prosenttia.

Paremmasta käänteestä huolimatta Kymenlaakson koronavirustilanne on edelleen leviämisvaiheessa.

Rajoituksia puretaan asteittain

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä linjasi keskiviikkona, että maakunnassa jatketaan nykyisillä leviämisvaiheen suosituksilla ja rajoituksilla huhtikuun loppuun asti. Tilannetta arvioidaan seuraavan kerran viikon päästä keskiviikkona.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto arvioi vielä erikseen kuntosalien ja muiden sisäliikuntatilojen sulkujen jatkamistarpeen tämän viikon lopulla. Nykyinen määräys on voimassa 23. huhtikuuta asti.

Kymenlaakson alueellinen koronaryhmä totesi keskiviikkona, että suosituksia ja rajoituksia voidaan keventää, jos tilanne jatkuu hyvänä kohti toukokuuta. Rajoituksia lievennetään ja puretaan asteittain.

– Jos suuntaus jatkuu hyvänä, niin ensimmäisessä vaiheessa lähdemme suunnittelemaan sitä, miten lasten ja nuorten harrastustoimintaa voitaisiin turvallisesti avata, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Virolahden kunta tiedotti keskiviikkona, että Virolahden lukio siirtyy lähiopetukseen 19. huhtikuuta. Virolahden ja Miehikkälän kunnat suosittelevat yläkoulujen oppilaille sekä kuudesluokkalaisille vahvasti maskin käyttöä koulupäivän ja koulukuljetusten ajan.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kymenlaaksosta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle