Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Saimaannorppa on nyt lainsuojaton – ministeri pyytää kalastajia ja mökkiläisiä jättämään verkot naulaan

Kalastuksen rajoittaminen on nyt vesialueiden omistajien ja ympäristöviranomaisten välisten sopimusten varassa.

Venla-saimaannorppa kuvattiin huhtikuussa eteläisellä Saimaalla.
Venla-norppa kivellä keväällä 2020. Kuva: Ismo Marttinen / WWF
Tuukka Lukinmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiista kalastusrajoitusten kestosta Saimaalla on lykännyt saimaannorppaa suojelevan kalastusasetuksen voimaan tuloa valtioneuvostossa.

Viisi vuotta voimassa ollut vanha asetus raukesi eilen keskiviikkona, joten norppaa suojelemassa ei tällä hetkellä ole asetusta, joka rajoittaisi kalastusverkkojen käyttöä Saimaalla kevätkuukausina.

– Vetoan kaikkiin Saimaan asukkaisiin, mökkiläisiin ja kalastajiin, että he jättävät verkot naulaan 15. huhtikuuta alkaen ja turvaavat näin saimaannorpan suojelun, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tiedotteessa.

Tilanteen takia kalastuksen rajoittaminen on nyt vesialueiden omistajien oma-aloitteisuuden ja ympäristöviranomaisten kanssa solmittujen sopimusten varassa. Päättyneellä sopimuskaudella sopimukset ovatkin kattaneet lähes 90 prosenttia siitä alueesta, jota kalastusasetuskin koski.

Valtioneuvostossa on keskusteltu kalastusrajoituksista, mutta niiden pituudesta ei ole löytynyt yhteisymmärrystä. Verkkokalastus on tähän asti ollut kokonaan kiellettyä Saimaan kalastusrajoitusalueella 15.4.–30.6. lukuun ottamatta muikkuverkkoja.

Suojelujärjestöt, kuten WWF, ovat vaatineet verkkokalastuskiellon jatkamista heinäkuun loppuun.

Lausuntokierroksella olleessa asetusluonnoksessa rajoitusaika säilyi ennallaan ja rajoitusalueeseen ehdotettiin 243 neliökilometrin lisäystä niin että se olisi jatkossa 2800 neliökilometriä.

Asetusluonnosta kannatti ministeriön mukaan yli 80 prosenttia lausunnon antajista. Ministeriö ei tiedotteessaan ota kantaa siihen, milloin uusi kalastusasetus mahdollisesti saadaan voimaan.

Suosittelemme sinulle