Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vaasassa toimiva Hitachi ABB Power Grids toimittaa sähköjärjestelmät vedyntuotantolaitokseen – laitoksen sijoituspaikkaa ei paljasteta

Vedyntuotantolaitos otetaan käyttöön vuoden 2024 aikana.

ABB-anställd i fabriken står framför en maskin.
Työt vedyntuotantolaitoksen eteen tuovat lisätöitä ABB Power Gridsille Vaasassa. (arkistokuva) Kuva: ABB
Tuomo Mäenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Vihreän vedyn tuottaja P2X Solutions rakentaa 20 megawatin vedyntuotantolaitoksen.

Noin 450 työntekijää Vaasassa työllistävä Hitachi ABB Power Grids vastaa uuden vedyntuotantolaitoksen sähköjärjestelmistä.

Laitoksen sijoituspaikoista on alustava päätös, mutta sitä ei ole kerrottu julkisuuteen.

– Laitos on Suomessa, mutta paikkaa ei ole vielä päätetty. Siinä on muutama vaihtoehto. P2X Solutions tekee päätöksen. En voi asiaa enempää kommentoida, Hitachi ABB Power Gridsin myyntijohtaja Juha Alopaeus kertoo.

Alopaeus kertoo, että Vaasan tehtailla tullaan valmistamaan tuotteita, jotka liittyvät vedyntuotantolaitokseen. Hänen mukaansa hanke on Suomessa ennen kaikkea päänavaus teollisen mittakaavan vedyntuotantolaitoksen sähköistämiseen.

– Vedyn vihreä käyttö on uusi trendi Suomessa. Siinä mielessä on merkittävää olla mukana ensimmäisessä suomalaisessa hankkeessa, joka tällä mittakaavalla toteutetaan.

Laitos otetaan käyttöön arvion mukaan vuoden 2024 aikana. Ensimmäisen pilottilaitoksen investoinnin suuruus on noin 50 miljoonaa euroa.

Lisää henkilötyövuosia Vaasaan

Alopaeus ei kerro summista, jotka vaasalaisyritystä koskevat. Sitäkään ei voi vielä arvioida, kuinka monta työntekijää vedyntuotantolaitoksen sähköistämiseen korvamerkitään.

– Tämä on aiesopimus. Siksi yksityiskohtia ei voi tässä vaiheessa kommentoida.

Alopaeus korostaa, ettei yksi laitos ole vielä Hitachi ABB Power Gridsille niin valtava työllistäjä, vaikka senkin myötä Vaasaan tulee useita henkilötyövuosia lisää.

– Merkittämpi vaikutus on kuitenkin juuri päänavaus vihreälle vedylle Suomessa. Tulevaisuudessa tämä tuo huomattavia määriä työtä lisää. Pääasia meille on olla nyt vihreän vedyn ensimmäisessä aallossa mukana.

Hankkeen tarkoituksena on rakentaa vihreän vedyn tuotantolaitos, joka toimii uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä.

– Sähkö on vihreän vedyn valmistuksessa keskeisessä asemassa, Hitachi ABB Power Gridsin toimitusjohtaja Matti Vaattovaara alleviivaa tiedotteessa.

Vaattovaaran mukaan tulevaisuus edellyttää uuden teknologian käyttöönottoa.

– Suomen teollisuudella on kaikki edellytykset toimia vihreämmän sähköisen tulevaisuuden edelläkävijänä, mistä tämä hanke on erinomainen esimerkki.

Hitachi ABB Power Grids vastaa vedyntuotantolaitoksen sähköistyksen suunnittelusta, toteutuksesta ja käyttöönotosta.

Lue myös:

Visiot ovat muuttumassa todeksi juuri nyt: Vihreä vety on tuomassa ennennäkemätöntä mullistusta Suomen teollisuuteen ja energian tuotantoon

Vety on tärkeä keino vähentää päästöjä, mutta aivan kaikkeen se ei taivu – utopia meristä vellovina polttoainesäiliöinä on kiehtonut jo yli vuosisadan

Suosittelemme sinulle