Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yle selvitti: Pääkaupunkiseudulla toimiva yritys myy väärennettyjä koronatestitodistuksia 70 euron hintaan

Todistuksille on kysyntää, koska esimerkiksi jotkut maat vaativat sinne matkustavilta negatiivisen testituloksen.

Kuvassa on testausvälineitä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Viranomaisten mukaan testitodistuksia tarjoavan yrityksen toiminta vaikuttaa rikolliselta. Kuvan testauspaikka ei liity juttuun. Kuva: Silja Viitala / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen tietojen mukaan pääkaupunkiseudulla toimiva yritys tekee bisnestä myymällä väärennettyjä todistuksia negatiivisista koronatestituloksista. Todistus tehdään yrityksen omilla tiedoilla varustetulle pohjalle, mutta asiakkaille ei ainakaan kaikissa tapauksissa tehdä lainkaan koronavirustestiä.

Yritys myy väärennetyiksi epäiltyjä testitodistuksia huomattavasti yksityisiä terveydenhuoltoalan yrityksiä halvemmalla hinnalla. Yrityksen edustajat kiistävät väärennyksen.

Ylen lähteen mukaan väärennettyjä negatiivisia koronatestitodistuksia on myyty useille henkilöille. Todistuksille on kysyntää, koska useat maat vaativat matkustajilta negatiivisen testituloksen, jotta ulkomaan lennolle pääsee.

Todistusta voi tarvita myös työssäkäynnin vuoksi. Osa työnantajista voi vaatia todistuksen esimerkiksi ulkomailta saapuvalta työntekijältä.

Monien sairaanhoitopiirien alueella koronavirustestistä ei saa minkäänlaista todistusta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin tekemästä koronatestin tuloksesta on voinut ladata sähköisen todistuksen helmikuun lopusta lähtien.

Sitä ennen ainoa laillinen vaihtoehto todistuksen saamiseksi oli maksaa testistä ja todistuksesta jopa 300 euroa yksityiselle toimijalle.

Hinta on useisiin muihin Euroopan maihin verrattuna korkea.

Ylen lähde: Testissä käymistä ei mainittu sanallakaan

Yle sai nähtäväksi todennäköisesti väärennetyn, englanninkielisen todistuksen. Se vaikuttaa maallikon silmin uskottavalta.

Alkuvuonna päivätyssä todistuksessa on asiakkaan nimitiedot, tieto negatiivisesta testituloksesta ja allekirjoitus. Todistuksessa on myös pääkaupunkiseudulla toimivan yrityksen nimilogo sekä yhteystiedot.

Ylen haastattelema henkilö paljastaa, miten todistus hankittiin. Hän ei itse ostanut todistusta, vaan hän seurasi sen ostamista läheltä. Henkilö ei esiinny jutussa nimellään asian arkaluonteisuuden vuoksi.

Hän kertoo, että tieto koronatestitodistusten myyjästä kulkee tuttavalta toiselle. Kaveripiirissä jaetaan puhelinnumeroa, johon soittamalla asia etenee.

Ylen haastatteleman henkilön mukaan todistuksen ostaneelta asiakkaalta kysyttiin puhelimessa henkilötiedot. Puhelun aikana sovittiin tapaamisen kellonaika, paikka ja todistuksen hinta.

Asiakas tapasi myyjän lyhyesti sovitussa paikassa, jossa raha ja todistus vaihtoivat omistajaa. Yle ei voi kuvailla paikkaa eikä aikaa tarkemmin asiasta kertoneen henkilön suojaamiseksi.

– Koronavirustestissä käymistä ei keskustelussa mainittu sanallakaan, joten kyse on selvästi väärennöksestä. Yritys, jonka nimissä todistus on tehty tietää, ettei testiä tehdä, Ylen lähde kertoo.

Yle ei julkista yrityksen tai sen edustajien nimiä, koska tapauksen osalliset eivät ole tässä vaiheessa rikostutkinnan kohteina eikä heitä ole tuomittu mistään.

Yritys ei ole tunnettu koronavirustestitodistusten tarjoaja, vaan uusi ja pieni firma.

Yritys markkinoi testitodistuksia nettisivuilla

Yrityksellä, jonka tiedot ovat väärennetyksi epäillyssä todistuksessa, oli englanninkieliset nettisivut. Niillä se markkinoi koronavirustestitodistuksia. Nettisivut suljettiin pari päivää ennen tämän jutun julkaisua, kun Ylen toimittaja oli soittanut yrityksen numeroon.

“Oletko lähdössä matkalle kohteeseen, jossa tarvitaan negatiivinen testitulostodistus?”, sivuilla luki englanniksi.

Sivuilla oli yhteydenottolomake, jonka kautta asiakas voi ottaa yhteyttä. Jos tietojen saaminen ei ole muilla tavoilla mahdollista, toimittaja voi käyttää poikkeuksellisia tiedonhankinnan keinoja, kuten olla kertomatta ammattiaan.

Selvittääkseni yrityksen toimintaa, lähetin yksityisestä sähköpostistani viestin englanniksi huhtikuun alussa asiakkaan roolissa.

“Hei, olen matkustamassa ulkomaille ja tarvitsen negatiivisen COVID-19 -testitodistuksen. Voinko saada sellaisen kauttanne? Mitä se maksaa?”

Viestiin ei koskaan vastattu.

Ylen haastatteleman todistusten kauppaa seuranneen henkilön mukaan yrityksen kohderyhmänä ovat äidinkielenään muuta kuin suomea puhuvat ihmiset. En siis kuulu kohderyhmään.

Yrityksen nettisivuilla ja todistuksessa on sama puhelinnumero. Soitan numeroon asiakkaana esiintyen viestin lähettämisen jälkeen.

Yrittäjä ei paljasta testilaboratoriota

Puhelimeen vastaa mies suomeksi: “Hei”. Hän ei esittele itseään tai yritystä vastatessaan. Jatkamme keskustelua suomeksi.

Kerron kuulleeni tuttavaltani, että yrityksen kautta saa negatiivisia koronatestitodistuksia. Sanon olevani lähdössä matkalle Thaimaahan, jonne tarvitaan lääkärin allekirjoittama todistus. Kysyn, miten asiassa edetään.

Mies kertoo yrityksen toimintatavasta. Hänen mukaansa asiakas saa ensin testipisteeseen kutsun. Todistuksen saa sen jälkeen, kun testin tulos on tullut.

Mies sanoo hinnan olevan 170 euroa. Ylen tietojen mukaan yritys on myynyt todistuksia 70 eurolla. Kerron miehelle kuulemastani hinnasta.

Hän selittää, että sata euroa hinnasta on testin osuus. Pelkkä todistus maksaa 70 euroa, mutta he tekevät miehen mukaan testin.

Kysyn tarkemmin, missä testi tehdään. Mies kertoo yrityksen tekevän yhteistyötä Helsingissä sijaitsevan testipisteen ja laboratorion kanssa.

Lukuisista pyynnöistä huolimatta hän kieltäytyy nimeämästä yhteistyökumppania, joten kertomusta on mahdotonta varmistaa sitä kautta.

Mies ehkä alkaa epäillä puhelun tarkoitusperää, koska yllättäen hän neuvoo hakemaan testin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kautta.

– Voin kertoa sinulle helpomman tien. HUS tarjoaa ilmaiseksi sinulle sen todistuksen. Kun menet Helsinkiin testiin, saat leimallisen todistuksen pdf-tiedostona, mies kertoo.

Hänen mukaansa yritys ei ole tehnyt todistuksia enää yhtä paljon kuin aiemmin, koska HUSin kautta saa nyt ilmaisen todistuksen.

Hän lupaa lähettää tiedot testipaikasta sähköpostiini, mutta ei sitä koskaan tee.

Yritys tuntematon viranomaisille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastaa testauslaboratorioiden toiminnasta. Siellä ei ole tietoa kyseisestä yrityksestä.

Yksityisten palvelujen antajien rekisterin (Valverin) mukaan yrityksellä ei ole yksityisen terveydenhuollon lupaa.

Ylen yhteydenoton myötä Etelä-Suomen aluehallintovirasto alkoi selvittää toiminnan luvanvaraisuutta. Yrityksellä pitäisi olla terveydenhuollon toimilupa, jos se tekee todistuksia koronavirustesteistä.

– Jos yritys alihankkii testaustoimintaa toiselta yritykseltä, tulisi kummallakin olla asianmukaiset toimiluvat. Jos yritys toimii noin, se on rikollista, toteaa aluehallintoylilääkäri Mikko Valkonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Nettisivujen henkilöstö vaikuttaa keksityltä

Yrityksen nettisivuilla oli terveydenhoitoon liittyviä valokuvia, joissa esiintyi muun muassa asiakkaita ja hoitajia. Lisäksi sivuilla esiteltiin yrityksen tiimi, johon kuului kolme nimeltä mainittua henkilöä.

Sivuilla ei ollut kuvia kyseisestä tiimistä, vaan heidän esittelynsä oli kuvitettu valokuvilla verinäyteputkista ja stetoskoopista.

Konsultoivana lääkärinä oli esitelty henkilö, jota ei löydy sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden rekisterissä JulkiTerhikistä. Yrityksen sivuilla mainittiin myös laboratoriokonsultti, josta ei löydy mitään julkisia henkilötietoja.

Ylen näkemässä todistuksessa on naishenkilön allekirjoitus. Yrityksen nettisivuilla todistuksen allekirjoitusta vastaava nimi oli ilmoitettu tittelillä registered nurse eli sairaanhoitaja.

Samannimisiä sairaanhoitajia on JulkiTerhikissä seitsemän eli kyseessä on hyvin yleinen suomalainen nimi. Lääkäreitä tällä nimellä löytyy yksi.

Yritys kieltäytyy useista pyynnöistä huolimatta luovuttamasta henkilöiden yhteystietoja tarkistusta varten.

Herää epäilys, että kaikki yrityksen nettisivuilla mainitut terveydenhuollon ammattilaiset ovat keksittyjä henkilöitä, eikä heillä ole tekemistä yrityksen kanssa.

Yrityksen edustaja: Kysymys väärinkäsityksestä

Kun tapauksen selvittäminen on edennyt, soitan yrityksen numeroon uudestaan. Sieltä vastaa sama mies kuin aiemmin huhtikuussa.

Tällä kertaa kerron olevani Ylen toimittaja. Kerron, että olen saanut nähdä yrityksen tiedoilla varustetun koronatestitodistuksen ja, että se on tehty ilman testaamista.

– Se ei pidä paikkaansa. Me emme myy koronatestitodistuksia ilman testiä. Jokaisen asiakkaamme tiedot voi tarkistaa tietokannasta, mies sanoo.

Miehen mukaan he ovat konsultointiyritys, joka neuvoo asiakkaita koronatestien kanssa, kuten hän aikaisemmin neuvoi minuakin HUSin palvelujen pariin.

Hänen mukaansa heidän yrityksensä on ohjannut alihankkijalle testiin muutamia asiakkaita, joilla on ollut vaikeuksia suomen kielen kanssa. Alihankkija tekee testin ja todistuksen yrityksen tunnuksilla.

Miehen mukaan on mahdollista, että joku muu taho on kopioinut heidän alihankkijansa tekemiä todistuksia.

– Olen satavarma, että samalla tavalla kuin Mehiläisen todistuksia on kopioitu, on voitu kopioida meidänkin yrityksen pohjaa.

Kysyn, miksi heidän nettisivuillaan esitellään keksityiltä vaikuttavia henkilöitä. Mies kertoo yrityksen saaneet näiltä henkilöiltä konsultointia yrityksen toimintaan.

– En voi antaa heidän tai alihankkijan yhteystietoja, koska en halua sotkea heitä tähän. Tässä on kysymys suuresta väärinkäsityksestä, mies painottaa.

Pian puhelun jälkeen yritys poistaa henkilökunnan esittelyt netistä ja lopulta sulkee sivunsa kokonaan.

Poliisi: Tapaus kuulostaa hurjalta

Helsingin poliisilaitoksen talous- ja petosrikoksista vastaavan rikostarkastajan Ismo Siltamäen mukaan poliisin tutkinnassa ei ole yritystä, joka tekee todistuksia ilman koronavirustestiä.

– Tapaus kuulostaa hurjalta. Poliisilaitoksella on kyllä keskusteltu, että todistuksia saatetaan väärentää, Siltamäki toteaa.

Siltamäen mukaan Ylen tietoon tulleessa tapauksessa on mahdollista, että ulkopuolinen tekijä on käyttänyt sinänsä laillisen yrityksen tietoja väärennetyissä todistuksissa.

– Mitään vaihtoehtoja ei voi sulkea pois ennen kuin rikosepäily varmistuu, Siltamäki toteaa.

Ylen tietojen mukaan poliisilla ei ole käynnissä esiselvitystä tai -tutkintaa tapauksesta.

Suomessa useita väärennysepäilyjä

Viranomaisten mukaan väärennetyt todistukset ovat yleensä kopioita jonkin tunnetun yrityksen tekemästä todistuksesta. Kuvio, jossa yritys tai sen alihankkija myy omilla tunnuksillaan varustettuja todistuksia ilman testaamista on poikkeuksellinen.

Koronatestitodistuksia myyvän Terveystalon tiedossa on muutamia tapauksia, joissa heidän lääkäriensä tekemiä koronatestitulostodistuksia on väärennetty.

Finnairin tietoon on tullut yksittäisiä tapauksia, joissa henkilö on yrittänyt matkustaa väärennetyllä koronatestitodistuksella.

Rajavartiolaitoksen tutkinnassa on yksi tapaus, jossa maahan saapuneen matkustajan epäillään esittäneen väärennetyn koronatestitodistuksen.

Epäillyn väärennystapauksen tutkinnanjohtajan, kapteeniluutnantti Jukka Tekokosken mukaan tapauksessa on väärennetty tunnetun lääkäriaseman tekemäksi väitetty todistus.

– Selvitämme, miten ja missä se on tehty. Muualla Euroopassa testitodistusten väärennysten taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta. Suomessa sellaista ei toistaiseksi ole tullut ilmi, Tekokoski kertoo.

Rikosoikeuden professori: Kyseessä väärennysrikos

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan Ylen kuvailemaa tapausta arvioitaisiin oikeudessa todennäköisesti väärennyksenä tai törkeänä väärennyksenä.

Väärennysrikoksesta voi saada rangaistukseksi sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Törkeästä väärennyksestä maksimirangaistus on neljä vuotta vankeutta.

– Liiketoiminnan tekeminen asiakirjan sisältöä väärentämällä täyttää suunnitelmallisuuden tunnusmerkit. Kysymyksessä voi siten olla törkeä väärennys, Nuotio toteaa.

Syyttäjä voisi vaatia myös toimintaa harjoittavalle yritykselle rangaistusta. Se voitaisiin tuomita yhteisösakkoon.

Myös todistuksen ostaja voi syyllistyä väärennykseen käyttäessään väärennetyksi tiedettyä asiakirjaa. Maksimirangaistus väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle on kuusi kuukautta vankeutta.

Todistusväärennöksille toivotaan loppua tulevasta EU:n Digital Green Pass -järjestelmästä. EU-maiden kansalaisten koronatestitulokset ja rokotustilanne on tarkoitus kirjata yhteiseen järjestelmään, josta tiedot voidaan tarkistaa esimerkiksi matkustamista varten.

Järjestelmä koskee vain EU-maita. Koko maailmanlaajuinen tietokanta tuskin on mahdollinen lähitulevaisuudessa.

– Mahdollisuuksia todistusten väärentämiseen on valitettavasti jatkossakin, Terveystalon digiterveyden johtaja Lauri Saarivuori toteaa.

Voit keskustella aiheesta 16.4. kello 21 saakka tämän jutun alla.

Lisää aiheesta:

Tätä on odotettu: todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta voi nyt ladata kännykkään tai tulostaa – todistusta vaatii yhä useampi maa ja liikennöitsijä

Työntekijän epäillään väärentäneen koronatestituloksen positiivisesta negatiiviseksi – rangaistus asiakirjaväärennöksissä voi olla jopa vankeutta

Varustamot vaativat nyt todistuksen negatiivisesta koronatestistä: Millainen testi hyväksytään, keneltä todistusta ei edellytetä?

Suosittelemme