Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Awak Kuier, 19, teki suomalaista urheiluhistoriaa! Varattiin toisena WNBA:han: "Olen niin kiitollinen, että minulla on tuollainen perhe"

19-vuotias Awak Kuier on valittu naisten WNBA:han tilaisuuden toisena pelaajana.

Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Koripalloilija Awak Kuier, 19, on varattu Yhdysvaltain ammattilaisliiga WNBA:han varaustilaisuuden toisena pelaajana Dallas Wingsiin.

– Haluan sanoa, että olen niin kiitollinen äidille, isälle ja sisaruksilleni. Olen niin kiitollinen, että minulla on tuollainen perhe, joka tukee minua kaikessa, mitä teen. Olen todella iloinen ja kiitollinen, Kuier kommentoi tilaisuudessa.

Dallas Wingsillä oli kaksi ensimmäistä varausvuoroa, ja seura varasi odotetusti ensimmäisenä 21-vuotiaan Charli Collierin, joka on pelannut Texas Longhornsin yliopistojoukkueessa.

Kuierista tuli kaikkien aikojen toinen suomalainen, joka on varattu WNBA-liigaan. Aiemmin New York Liberty varasi Taru Tuukkasen neljännellä kierroksella 57. pelaajana vuonna 2001.

Tuukkanen ei kuitenkaan allekirjoittanut sopimusta WNBA:han, joten Kuierista tullee suomalaisen urheiluhistorian ensimmäinen pelaaja, joka on pelannut WNBA:ssa.

– Haluan onnitella Awakia ja kiittää hänen vanhempiaan sekä tukiverkostoa. Olen todella onnellinen ja tyytyväinen. Jossain vaiheessa loimme suuntamerkit, että tähän tähdätään ja tähän on päästy. Hän ei ole vielä pelannut WNBA-liigassa, mutta hän lähtee kauteen aika hyvistä asetelmista, Kuieria HBA-Märskyssä ja Susiladiesissa viime vuosina valmentanut Pekka Salminen kommentoi Yle Areenan lähetyksessä.

Kuierin varaus on harvinainen myös maailmanlaajuisella tasolla, sillä suomalaistähti on ensimmäinen ei-yhdysvaltalainen pelaaja kuuteen vuoteen, joka on varattu WNBA:han viiden parhaan joukossa.

Kuier on Kotkan Peli-Karhujen kasvatti ja hän on pelannut viime vuodesta lähtien ammattilaisena Italian Seria A:ssa Ragusassa, joka lukeutuu sarjan kärkiseuroihin. 195-senttinen suomalaistähti nousi kykyjenetsijöiden tietoisuuteen kuitenkin jo 15-vuotiaana, jolloin hän donkkasi NBA-liigan järjestämällä Basketball without Borders -leirillä.

Juttua täydennetty 16.4.2021 klo 3.07 Pekka Salmisen kommentilla.

Juttua korjattu 16.4.2021 klo 13.47: Awak Kuier on ensimmäinen viiden parhaan joukossa WNBA:han varattu ei-yhdysvaltalainen pelaaja kuuteen vuoteen, eikä kymmeneen vuoteen, kuten jutussa aluksi väitettiin.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: Näin Suomen Awak Kuier nousi 19-vuotiaana koripallomaailman huipulle.

Awak Kuier on 19-vuotiaana saavuttanut sen, mistä moni koripalloilija vain uneksii: Hänet on varattu pelaamaan maailman kovatasoisimmassa naisten koripallosarja WNBA:ssa. Miten Sudanin sisällissodan pakolaisperheen tyttärestä kasvoi naisten koripallon kenties kovin lupaus?

Lue myös:

Tällaiset mahdollisuudet Awak Kuierilla on loistaa WNBA:ssa – maajoukkueen päävalmentaja kertoo, miksi Dallas Wings on suomalaistähdelle hyvä osoite

Awak Kuier sai perheeltään viestin, joka nousi päivän merkityksellisemmäksi yksityiskohdaksi – juhlii WNBA-varaustaan maltillisesti: "Syömme vähän kakkua ja hengailemme"

10-vuotias Awak Kuier oli 180 senttiä pitkä, kun naapurin mies "ilmiantoi" hänet korisvalmentajalle – ujo tyttö ymmärsi vasta vuosien päästä, kuinka hyvä hän oli

Awak Kuier on tekemässä temppua, johon yksikään suomalainen ei ole pystynyt – historiallinen hetki koittaa ensi yönä: "Niin uskomaton juttu"

Tällaista on suomalaisen superlahjakkuuden elämä ammattilaisena Sisiliassa – Awak Kuier kertoo, miksi haluaa jatkaa Italiassa, vaikka saisi sopimuksen maailman kovimpaan sarjaan

"Awak Kuier tekee suomalaista koripallohistoriaa" – Yle näyttää suorana WNBA:n varaustilaisuuden torstain ja perjantain välisenä yönä

Suosittelemme sinulle